ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3271
EURO
35,0710
ALTIN
2.294,30
BIST
8.991,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Elektrikli otomobile 3 milyar dolar yatırım

Elektrikli otomobile 3 milyar dolar yatırım
28.10.2019 01:33
A+
A-

Zorlu Holding Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak, bir grup enerji muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada beş yıl önce 30 bin megavat (MW) seviyesinde bulunan elektrikli araç bataryası üretim kapasitesinin bugün 300 bin MW’ye yükseldiğini söyledi. Bu artışın elektrikli araç üretim ve satışlarını da etkileyeceğini dile getiren Ak, 2020 yılının dünyada elektrikli araçlar pazarı için bir kırılma yılı olabileceğini kaydetti.

Elektrikli araçlara Türkiye’de vergi avantajı sağlandığını hatırlatan Sinan Ak, bu destekler azalmazsa elektrikli otomobil sayısının hızla artabileceğini vurguladı. Son dönemde faizlerin düşmesiyle araç satışlarının da yeniden hareketlenebileceğini ifade eden Ak, “Bu durum elektrikli araçları da etkiler. Türkiye’de gelecek üç yıl içinde 200 bin elektrikli aracın satılmasını öngörüyoruz. Bu süreçte de itici gücün yerli elektrikli otomobil olacağı görüşündeyiz. 2022’de yerli üretim elektrikli otomobilleri piyasada görebileceğiz” diye konuştu.

11jpg_Z1hMf

“Tüketici eğilimi aniden EV’ye döner”

Zorlu Holding Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak, küresel otomotiv devi şirketlerin elektrikli modellerini hızlı bir şekilde Avrupa pazarına sürmeye başladığını belirterek “Bu modeller Türkiye pazarına da gelecek. Bunu engelleyemeyiz” dedi. Sinan Ak, son çeyrek yüzyılda dizel araç kullanma eğilimi nasıl hızla arttıysa Türk halkının benzeri bir eğilimi, çok ani bir şekilde elektrikli araçlarda da göstereceği öngörüsünde bulundu.

“En fazla şarj ev ve iş yerlerinde yapılıyor”

Sinan Ak, elektrikli araçların yaygınlaşması için istasyon sayısı ile batarya şarj sürelerinin çok önemli olduğunu vurguladı. Şarj işlemlerinin yüzde 80’inin ev ve iş yerlerinde yapıldığını belirten Ak, bu nedene elektrik şebekesinde ciddi ilave yatırımlara ihtiyaç duyulacağını vurguladı. Türkiye'deki elektrikli araç sayısının 2030’da 2.2 milyona ulaşacağı tahmininde bulunan Sinan Ak “Bu ölçekte ilave bir şarj talebinin karşılanabilmesi için 10 yılda 3 milyar dolar yatırım yapılması lazım. Bunun 2 milyar dolarlık kısmı dağıtım şirketlerine düşüyor. Yaklaşık 1 milyar dolarlık kısmını ise şarj istasyonlarına yatırım yapan şirketler koyacak” diye konuştu.

Şarj süresi 15 dakikaya iniyor

Avrupa’da şu anda 350 kilovatlık hızlı şarj istasyonları kurulduğunu ve bu kapasitedeki bir şarj istasyonunun maliyetinin 300 bin doları bulduğunu ifade eden Ak, bu istasyonlarla şarj süresinin 15 dakikaya kadar inebildiğini kaydetti. Ak, Türkiye'de de hızlı şarj istasyonlarının Avrupa'da olduğu gibi otomotiv şirketleriyle birlikte hayata geçirilebileceğini söyledi.

Yeni bir sektör doğuyor

Şarj istasyonlarının bakım ve yönetiminin de yeni bir sektör oluşturacağını belirten Ak şöyle dedi:

“Türkiye'de şarj istasyonu pazarında bizimle birlikte üç firma var. ZES olarak şu anki pazar payının yüzde 30’u bizde. Pazar payımızı yüzde 40’a yükseltip mümkün olduğunca korumaya çalışacağız. Burada şarj istasyonlarının bakım ve yönetim kısmı çok önemli. Biz, işin bu tarafında da olabiliriz. Bizim şu an önceliğimiz alışveriş merkezleri ve havalimanları. Ayrıca, otoyollarda henüz kimse olmadığı için onları da doldurmak istiyoruz ama asıl hedefimiz ev ve iş yerleri diyebilirim.”

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.