ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3679
EURO
34,9483
ALTIN
2.325,20
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Nejdet Demirel

Uzun metrajlı araştırma yazıları kaleme alan Nejdet Demirel, Orta Doğu başta olmak üzere İslam dünyasının içinde bulunmuş olduğu sorunları anlatan pek çok yazısı; farklı gazete, dergi ve dijital platformlarda yayınlanmıştır.

    SU ORUCU ZARARLI MI?

    07.12.2022 13:44
    A+
    A-

    YAZININ SESLİ ANLATIMI

    Yaşadığımız yüzyıl, bize imkânlar ile beraber beslenmeye bağlı birbirinden farklı sağlık sorunları ile tanışmaya başlamamıza davetiye çıkardı. Her türlü tüketim malzemesine rahat ulaşım beraberinde aşırı kilo “obezitenin” tetiklediği farklı sağlık sorunlarını karşımıza çıkardı. Rahat ve konforundan vaz geçmek istemeyen çağımızın insanı; yaşadığı sorunları aşmak için farklı arayışlara yönelmiştir. Bugünkü konumuz olan bu tercihlerden biri olarak benimsenen “su orucu” konusunu inceleyeceğiz.

    Geçenlerde ABD’nin prestijli gazetelerinden olan “The New York Times’ta” gördüğüm bir haber bu yazıyı yazmama beni sevk etti. Yazının başlığı aynen şöyle idi: Dünyaca ünlü dövüş sanatı ustası “Bruce Lee” neden öldü.” 27 Kasım 1940 yılında ABD’de dünyaya gelen Çin asıllı Bruce Lee, 20 Temmuz 1973’te Hong Kong’da hayatını kaybetmişti. Merak edip haberin detayına baktığımda “Lee’nin” ölüm sebebi olarak tuttuğu “su orucu” gösteriliyordu. Bruce Lee’nin ölümünü yorumlayan dalında uzman doktorlar; çok fazla su içmesinin hücrelerde yarattığı bir dizi bozukluk ile ödem oluşumunun ortaya çıkmış olabileceğini söylediler. Ortaya çıkan bu Komplikasyon tıp dünyası hiponatremi olarak isimlendiriyor. Hiponatremide, vücudun sıvı dengesi için ihtiyaç duyduğu kandaki sodyum seviyesinin anormal derecede düşük seyretmesi olarak ortaya çıkıyor.
    2018’de, Bruce Lee’nin “A Life” biyografisini yazan “Matthew Polly,” Bruce Lee’nin öldüğü akşam çok fazla su içtiğini söylüyordu. Yapılan Tıbbi çalışmalar şu sonuca varıyor: Aşırı su tüketimi, Lee’nin zaman çizelgesine uygun olarak, idrardaki su atılımıyla eşleşmezse, hiponatremiye ve beyin ödemine sonrasında saatler içinde ölüme yol açabilir.”

    Bu haberi okurken dalıp gitmişim. Çok acılı 18 gün yaşadığım günler gözümün önünden film şeridi gibi geçip gitti. “Su orucu” deneyimim ve yaşadıklarımı özetlemek istiyorum. Dayanılmaz aşırı karın ağrısı şikayetiyle apar topar “Çam Sakura Şehir Hastanesine” kaldırıldım. Safra yollarının tıkandığının teşhisi ile acilen yatış yapılıp tedavime başlandı. Tedavi gördüğüm bölümün her gün farklı doktoru oluyordu. Durumum hakkında bilgilendirme yapan doktorların neredeyse tamamı alkol alıp almadığımı sorup durdular. Bende her seferinde, inancımdan dolayı alkol, almamın mümkün olmadığını tedavimize gelen doktorlara anlatıp durduk. Tedavimle yakından ilgilenen doktorlardan biri şahsıma şu soruyu yöneltti! Abi sen hiç aşırı aç kaldın mı? Bende evet 1 yıl içerisinde 3 gün ve 6 gün olmak üzere 2 kez “su orucu” tuttuğumu söyledim. Bilindiği üzere Su Orucu; yanlızca su içilir. Onun dışında hiç bir şeyin yenip içilmediği tedavi amaçlı yapılan bir uygulama çeşididir. Doktor arkadaşımız devamla şunu söyledi.. Aşırı aç kalındığı zaman safrada oluşan su kristalleşip dibe çöker ve zamanla taş oluşumu olabilir. Safra yollarının tıkanması alkol almadığın için muhtemelen aşırı aç kalman bu durumu tetiklemiş olabileceğini söyledi. Bu bilginin doğruluğuna emin olmak için yüzlerce sayfa makale okumaya ve video izlemeye başladım. Yaşadığım sürece ışık tutacak benzer haberlerle karşılaşınca su orucu tutmanın, o kadar da masum bir şey olmadığına kanaat getirdim.

    Konuya dönecek olursak. Su orucunun yaygın olarak uygulandığı bölgelerin başında Rusya ön plana çıkmaktadır. Rusya ve çevre ülkelerde bu uygulamaya “ortadoks, orucu” olarak isimlendirilmektedir. Su Orucunu Türkiye’de tanınmasına öncülük eden Ukrayna’lı tıp doktoru “Aidin Salih’tir” kendisi sonradan örtünüp İslam dinini seçip müslüman olmuştur. Rabbim merhametiyle muamelede bulunsun. 2014 yılında İstanbul’da vefat etmiştir. Su Orucu; hiç birşey yenmeden yanlızca içilen su ile yapılan bir tedavi yöntemi olarak ta söylense İslami açıdan mahzurlu olduğuna inanıyorum. Çünkü gerek Kur’an, gerekse de, Allah Resulünün hayatında bu tarz girişimler hoş karşılanmamış ve buna benzer uygulamalar yasaklanmıştır. Hazreti Davud’un, tuttuğu oruç olarak bilinen; birgün oruç tutup birgün tutmamak şeklindeki ibadet için yapılan oruç tavsiye edilmiştir. Kaldı ki, islam dininde tutulan orucun, su orucu ile bir alakası yoktur. Çünkü İslam dininde, ibadet olarak yapılan Orucun; iftarı ve sahuru var. Dolayısıyla belli bir disiplin içerisinde yapılmaktadır.

    Dünyaca ünlü dövüş sanatı ustası “Bruce Lee’nin” açıklanan ölüm sebebi bizlere şunu tekrar göstermiştir. İnsan fıtratına aykırı, ister adına tedavi deyin, ister başka şey söyleyin, hiç farketmiyor. Günün sonunda karşımıza acı reçeteler çıkabiliyor. Belki şu olabilir. Ölümcül bir hastalığa yakalanan birisi! tıbbın tavsiye ettiği tüm aşamaları tamamladığı halde, bir sonuç elde edememiş, bir nevi kaybedeceği birşeyin olmadığını düşünen bir insanın bu yollara tevessül etmesi bir yere kadar anlaşılabilir. Onun dışında; fıtrata aykırı ve İslam’da tavsiye edilmeyen bu tarz yöntemleri uygulamanın bir müslüman açısından sakıncalı yönlerinin bulunduğu bilinmesi gerekir diye düşünüyorum.
    Doğrusunu Rabb’im Bilir.

    Selam ve Duayla
    Nejdet Demirel

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.