ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5112
EURO
34,7947
ALTIN
2.479,06
BIST
9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

İsrail’e karşı birleşme kararı

İsrail’e karşı birleşme kararı
09.07.2020 13:44
A+
A-

Fetih Hareketi Merkez Komite Genel Sekreteri Cibril er-Rucub ve Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri, geçen hafta video konferans yöntemiyle ortak basın toplantısı düzenlemişti. Rucub "Bugün tek bir ses ve tek bir bayrak olacağız, tüm ayrılıklardan ve çekişmelerden uzak stratejik bir vizyonla tehditlere karşı koyacağız" derken Aruri de "Biz ve Fetih Hareketi, işgal güçlerine ve planlarına karşı görüş ayrılığında değiliz. Bu plan karşısında sağlam ve doğru bir şekilde durarak onu başarısızlığa uğratmalıyız" ifadelerini kullanmıştı.

'Çekişmeleri bir kenara bırakmaları gerekiyordu, gerekeni yaptılar'

Fetih Hareketi Devrim Konseyi Sekreteri Fayez Ebu Ayta, bu birleşmenin Filistinliler için gerekli olduğunu belirterek "Süreci başlatan Filistin halkı oldu. Filistinliler, ülkenin iki ana gücünün yeniden diyaloğa başlamasını ve birleşmesini istedi. Aksi halde topraklarımızı kaybedeceğiz, böyle bir tehdit karşısında tüm çekişmeleri bir kenara bırakmak gerekiyordu. Her iki hareket de bunu yaptı" dedi.

Ayta, Filistin'e yönelik bir dış tehdit söz konusuyken sadece iç siyasi sorunlara ve ihtilaflara yoğunlaşmanın doğru olmayacağına dikkat çekerek tüm bunları unutmanın ve işbirliğine başlamanın vaktinin geldiğini vurguladı.

'Uzlaşma uzun vadeli olabilir'

Gazze Şeridi'nden siyaset bilimci Mustafa el-Savaf, tarafların ihtilafı yeniden körükleme yoluna gitmemesi halinde iki hareketin sağladığı uzlaşmanın uzun vadeli olabileceğini kaydetti.

'Birçok şey Abbas'a bağlı'

"Ancak burada birçok şey Filistin yönetimine bağlı. Eğer Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD ve İsrail'e taviz verme yoluna giderse, Hamas'ın böyle bir aşağılamaya karşı sessiz kalacağını sanmıyorum. Bu durumda yeni kurulan Fetih ve Hamas koalisyonu da ayakta kalamaz" diyen Savaf, iki hareketin İsrail'e karşı direniş konusundaki hangi sorunları çözebileceğini ve çözmeye hazır olduğunu şöyle anlattı:

 "Hiç kuşkusuz, Oslo Anlaşması'nın ve onu destekleyen tüm işbirliği anlaşmalarının feshedilmesi. Ayrıca İsrail'e karşı ortak direniş planı hazırlanması ve bunun uluslararası seviyede duyurulması da önemli."

Fetih ve Hamas işbirliğinin bozulacağına dair endişelerin gelişeceği yönündeki beklentilerden çok daha düşük olduğunu söyleyen Savaf, bunun sebebinin 27 yıl boyunca sadece yeni işgal tehdidine yol açan İsrail'le birlikte bulunma ve işbirliği yapma politikasının tamamen başarısız olması olduğunun altını çizdi.

Sputnik

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.