ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

Mustafa Güven

İslami Davet ve İrşat çalışmaları alanında hizmet yapmaktadır. Evli ve dört çocuk babasıdır.

    CORONA VİRÜSÜ İLE İMTİHANIMIZ!

    27.03.2020 00:00
    A+
    A-

    CORONA VİRÜSÜ İLE İMTİHANIMIZ!

    Yazımıza corona virüs hastalığının dünyadaki seyrine ve güncel sonuçlarını inceleyerek başlayalım.

    Çin'in Wuhan şehrinde ortaya çıkan corona virüsü adlı salgın hastalık, Avrupa, Asya, Avustralya, Amerika ve Afrika kıtalarını etkisi altına almış durumda. Bu salgın hastalık sebebiyle şu ana kadar Dünya genelinde corona virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı, 24.077 iken vaka sayısı ise 532.788 çıkmış durumda . Bu salgının daha ne kadar devam edeceği bilinmediği gibi, tedaviye yönelik şu ana kadar herhangi bir ilaç ve aşı da bulunamadı.

    Bu hastalığın ortaya çıkıp dünyaya yayılmasından sonra dünyada ve ülkemizde neler oldu? 

    Ülkeler ve şehirler arası milyonlarca insanın gidiş ve dönüşü kesildi. İnsanlar evlerine hapsoldu. Hayat âdeta durdu. İnsanların büyük bir çoğunluğunu ölüm korkusu sardı. Fabrikalar, şirketler çalışamaz hale geldi. İş yerleri kepenklerini kapattı. İnsanlar marketlere saldırdı ve evlerine gıda, temizlik, malzemeleri gibi ihtiyaçları stokladı.

    Toplu eğlence ve toplu ibadetler yasaklandı ve bu mekanların kapılarına kilit vuruldu. İnsanlar birbirleriyle sarılmaz, tokalaşmaz hatta birbirlerinden kaçar oldular. İnsanların bazılarının ise virüsün mikrobunun kendilerine bulaşmaması için ada satın aldılar. Basında çıkan haberlere göre, İtalya Serie A takımlarından Juventus'un başarılı oyuncusu Rugani'nin bu virüse yakalandığı açıklandı. Rugani ile takım arkadaşı olan dünyaca ünlü yıldız futbolcu Cristiano Ronaldo ise virüs sebebiyle Portekiz'den İtalya'ya dönmeme kararı aldı. Ronaldo'nun burada Ilha De Fuzeta adasını satın aldığı ve ailesiyle birlikte koronanın etkisi yitirene kadar burada yaşayacağı iddia edildi.

    İnsanların bu mikrobun kendilerine bulaşmaması için ada satın alması, bazılarının ise kale ve özel yapılmış mahzenlere girip saklanması bizlere Rabbimizin şu buyruğunu hatırlattı,
    "Her nerede olursanız (olun), ölüm sizi bulur (ve dünyanızdan koparır) yüksekçe kalelerde, tahkim edilmiş şatolarda olsanız bile (Azrail canınızı alır) (1)." 

    Tıbbın, bilim ve tekniğin bu kadar ilerlemiş ve gelişmiş olduğu çağımızda, gözle bile görülemeyen küçücük bir mikrop karşısında insanlığın bu âcziyeti, akıl sahipleri için ibretlik bir durumdur! 

    “Kur'an ve Sünnete göre imtihanlarda temel çıkış yolları nelerdir” sorusuna gelirsek, kısaca şunları söyleyebiliriz. Ayeti kerimede, "Andolsun ki sizi biraz korku ve açlıkla, bir de mallar, canlar ve ürünlerden eksilterek deneriz. Sabredenleri müjdele (2)” denilmektedir. Diğer bir ayeti kerimede ise, "Sabır ve namaz ile Allah'tan yardım dileyin (3)" diye buyrulmaktadır. 

    Unutmayalım ve aklımızdan hiç çıkarmayalım ki, bu yaşadıklarımız yüce Allah’ın biz kulları için takdir ettiği şaşmaz ve değişmez dünyadaki imtihan merhalelerinden sadece bir tanesidir. Bu imtihanları başarıyla geçebilmemiz için ayeti kerimede belirtildiği gibi, Allah’ın yardımını yanımıza almamız gerekmektedir. Allah'ın yardımı ise imtihanlar karşısında sabır ile mukavemet gösteren kullarla beraberdir.

    Bu sabrı elde etmek için ise, huşu ile namaza, ümit ile duaya ihtiyaç vardır.
    "Ey iman edenler! (…) namaz kılarak, (Dua ederek) Allah’tan yardım dileyin (eğer bunu yaparsanız, sabredenlerden olur ve) Şüphe yok ki, Allah''ın yardımı sabredenlerle beraberdir."
    Allah'ın yardımının bize ulaşması için sabır sahibi olmamız ve bu sabrı elde etmek için ise, namaz ve dua ile Rabbimize iltica etmemiz gerekmektedir.

    Özetle söyleyecek olursak, dünyada birçok vesile ve şekillerde imtihan olacağız. Müminler olarak bu imtihanlarımızı başarıyla verebilmemiz için Allah’ın yardımının her daim bizimle olması gerekiyor. Bunun için de imtihanlar karşısında sabırlı olmamız ve bu sabrı elde etmek için ise, namaz ve dua ile Rabbimize yalvarıp ona sığınmamamız ve "rabbimizin kopmak bilmeyen sapasağlam ipine tutunmamız (4)" gerekiyor. Böyle yaptığımız takdirde, biiznillah, imtihanımızın sonucu dünya ve ahiret boyutuyla bizim lehimize olacaktır.

    Not: “İmtihan karşısında tedbir amaçlı sünnetin bizlere gösterdiği çıkış yolu nedir?” sorusunun cevabını ise inşallah bir başka yazıda ele alacağız.

    1- Nisa, 78.âyet
    2- Bakara, 155.âyet
    3- Bakara, 153.âyet
    4- Âli İmran, 103.âyet

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.