ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3181
EURO
35,1379
ALTIN
2.293,12
BIST
9.058,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Seçimleri boykot eden 54 milyon kişiye dava açılacak

Seçimleri boykot eden 54 milyon kişiye dava açılacak
27.08.2020 13:18
A+
A-

Mısır resmi ajansı MENA'nın haberine göre, Ulusal Seçim Kurulu Başkanı Laşin İbrahim başkanlığında yapılan toplantıda Senato seçimlerinin ilk turunda oy kullanmayan seçmen listesinin, bu konuda gerekenin yapılması için savcılığa sevk edilmesi kararı alındı. 

Seçim Kurulunun istatistiklerine göre, 63 milyon seçmenin yaklaşık 9 milyonu oy kullandı. Karar yaklaşık 54 milyon kişinin savcılığa sevk edilmesine yol açacak.

Kuruldan yapılan açıklamada, benzeri görülmemiş bu kararın "söz konusu kişilerin Mısır devletinin seçmenlerin siyasi haklarını kullanabilmesi için gereken tüm imkanları sağlamasına rağmen ulusal görevlerini yerine getirmemeleri" gerekçesiyle alındığı kaydedildi.

Seçmeni ve seçim sürecini yürütecek tarafları yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı korumak için ihtiyati önlemlerin alındığına ve katılım için seçmenlerin defalarca uyarıldığına işaret edilen açıklamada, oy kullanmayan kişilere 500 cüneyhi (yaklaşık 32 dolar) aşmayacak para cezaları verileceği aktarıldı.

Karar sosyal medyada alay konusu oldu

Sosyal medya kullanıcıları ise yaptıkları "alaylı" paylaşımlarla karara tepki gösterdi.

Mısırlı gazeteci Ala el-Attar Facebook hesabından, "Şöyle bir gazete manşeti olabilir. Yaklaşık 55 milyon vatandaş savcılık önünde: Mısır'da mahşer günü." paylaşımında bulundu.

Yazar Mena Selim de yine Facebook sayfasında yaptığı paylaşımda, "Mısır halkı birkaç kişi dışında savcılık önüne çıkıyor." ifadelerini kullandı.

Muhammed Mehavid isimli bir kullanıcı da para cezasının uygulanması halinde devletin 275 milyar cüneyh (yaklaşık 17 milyar dolar) elde edeceğine dikkati çekti.

Senato seçimlerinin ilk turu yurt dışında 9-10 Ağustos, yurt içinde 11-12 Ağustos tarihlerinde yapılmıştı.

İkinci turu yurt dışındaki Mısırlılar için 6-7 Eylül'de, Mısır'da ise 8-9 Eylül'de yapılması planlanan Senato seçimlerinin sonuçlarının en geç 16 Eylül'de açıklanması bekleniyor.

Ulusal Seçim Kurulunun verilerine göre, seçimde 787 aday bireysel sistemde yarışacak. Mısır yönetimine yakın partiler ise "Mısır İçin Milli Liste" adıyla seçimlerde tek liste oluşturdu.

Anayasa değişikliği referandumu

Mısır'da 23 Nisan 2019'da yapılan ve Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin 2030'a kadar görevde kalmasının yolunu açan Anayasa değişikliğiyle Senato'nun kurulması kararlaştırılmıştı.

Muhalefet kanadından gelen eleştirilere göre, Senato, 1980-2012 yıllarında faaliyet gösteren ve 2014'te siyasi yolsuzluk suçlamasıyla tamamen kaldırılan Şura Meclisi ile benzerlik gösteriyor.

Senato, 200'ü seçimle belirlenen, 100'ü ise Cumhurbaşkanı tarafından tayin edilen olmak üzere toplam 300 üyeden oluşacak. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.