ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5375
EURO
34,8784
ALTIN
2.430,91
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

Trump: ‘Savaş Dönemi Başkanıyım’

Trump: ‘Savaş Dönemi Başkanıyım’
19.03.2020 13:28
A+
A-

Trump yönetimi ülkede baskısını arttıran Corona kriziyle mücadelede kullanmak üzere elindeki kaynakların sayısını arttırma arayışında. Beyaz Saray’da Corona Virüsü Görev Gücü mensuplarıyla birlikte basın toplantısı düzenleyen Trump, ‘’ihtiyaç duyulması’’ halinde kullanmak üzere Savunma İmalat Yasası’nı imzalayacağını belirtti.

thumbs_b_c_c05588eafc5ccf74ae956fcd5dccbd96

Söz konusu yasa 1950’lerdeki Kore Savaşı dönemine uzanıyor ve başkana ‘’ABD sanayi sektöründen ordu, enerji, uzay ve iç güvenlikle alakalı programları desteklemede kullanabileceği kaynakların kapsamını genişletme ve bu süreci hızlandırma’’ konusunda geniş yetki tanıyor. Yasa hükümete, ulusal bir güvenlik krizi esnasında ihtiyaç duyulan malzemeler ve ürünleri sanayi sektöründen süratle tedarik edebilme yetisi tanıyor. Yasaya göre ayrıca ABD başkanı, işletmeler ve şirketlerden, gereken malzeme ve hizmetlere öncelik vermelerini isteyebiliyor. Başkan, sanayi sektörüne kritik öneme haiz malzeme ve ürünlerin üretimi ve tedarikini hızlandırmak için teşvikler sağlayabiliyor.

Trump basın toplantısında ayrıca, Corona virüsü test kapasitesini arttıracağını, New York’a ve Batı yakasına birer askeri hastane gemisi göndereceğini açıkladı.

Trump, Konut ve Kentsel Gelişim Bakanlığı’nın haciz ve mahkeme kararıyla tahliye uygulamalarını Nisan ayına kadar erteleyeceğini belirtti.

Başkan Trump, ABD’de işsizlik oranının yüzde 20’ye yükselebileceği yönündeki öngörüleri reddetti, bunun ‘’kesinlikle en kötü senaryo olduğunu, bunun yakınında bile olmadıklarını’’ söyledi.

Corona virüsüyle mücadele kapsamında alınan tedbirleri İkinci Dünya Savaşı sırasında atılan adımlara benzeten ve tüm ülke olarak ‘’fedakarlıklarda bulunmaları’’ gerektiğini ifade eden Trump, ‘‘Bu bir savaş. Bir anlamda savaş dönemi başkanı olarak görüyorum. Çok zor bir durum’’ dedi.

Trump’a basın toplantısında, Corona virüsünü ‘’Çin virüsü’’ olarak tanımlamasının ‘ırkçı’ olduğu şeklindeki eleştiriler de soruldu. Trump, ‘Hiçbir şekilde ırkçı değil. Çin’den geldi hepsi bu’ ifadesini kullandı.

Aynı basın toplantısında konuşan Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Corona Görev Gücü Başkanı Mike Pence de tüm Amerikalılar’dan, hastanelerin Corona virüsüne odaklanmasını sağlamak için acil olmayan doktor işlemleri ve ameliyatlarını ertelemelerini istedi. Pence, testlerin semptom gösterenlere öncelikli olarak uygulanması gerektiğinin altını özellikle çizdi.

Görev gücünün koordinatörü Deborah Birx de, ölüm oranları düşük olsa da virüsün en çok yayıldığı yaş grubu olarak değerlendirilen gençlere özellikle çağrıda bulunarak, hükümetin yayınladığı önlemler listesine kulak vermelerini talep etti. Birx, Fransa ve İtalya’da gençler arasında ağır hastalanma oranının yüksek olduğuna dikkati çekerek, bu durumun gençlerin virüsü daha kolay kaptığının göstergesi olabileceğini kaydetti.

Birx, yeni test sonuçları geldikçe özellikle gelecek birkaç günde vaka sayılarında çarpıcı bir artış yaşanabileceğini de söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.