ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3653
EURO
34,9637
ALTIN
2.325,37
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Türk Çocukları Almanlaştırılıyor

Türk Çocukları Almanlaştırılıyor
17.02.2020 13:53
A+
A-

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından “Alman Gençlik Dairesinin Koruma Altına Aldığı Türk Kökenli Çocuklar” başlıklı bir panel düzenledi.

AddText_02-17-02

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından “Alman Gençlik Dairesinin Koruma Altına Aldığı Türk Kökenli Çocuklar” başlıklı bir panel düzenledi. SETA Brüksel Koordinatörü Enes Bayraklı’nın moderatörlüğündeki panelde, Almanya’da yaşayan birçok Türk ve Müslüman kökenli çocuğun Alman Gençlik Dairesi tarafından ailelerinden haksız yere koparıldıkları iddiaları konuşuldu. Panelde yaptığı konuşmada el konulan çocukların bir süre sonra Almanlaştırıldığına dair verilerin olduğuna dikkati çeken Eliaçık,“Türk kültürünün bilinmemesi dolayısıyla çok basit sebeplerle çocuklara el konulduğu görülmektedir. Örneğin; bayram ziyaretinde anneannenin torununu fazla sevmesi ‘taciz’ olarak nitelendirilebiliyor. Ya da annenin bebeğini ayakta sallaması şiddet olarak görülüyor.” dedi

İSTİSMARIN NET TANIMI YOK

Panelde konuşan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Hizmet Uzmanı Fikret Yaman, çocukların koruma altına alınma sorununun sadece Almanya ile sınırlıolmadığını, bu sistemin dünyada ciddi eleştirilere neden olduğunu söyledi. Uygulamanın amacının ‘çocukları korumak’ olduğunu ancak sonuçta ‘çocuklar gerçekten korunuyor mu yoksa zarar mı görüyor?’ sorusunun yanıtlanması gerektiğini belirten Yaman, “Çocuğun selametinin tehlikeye girdiği durumlarda ve çocuğun bu güvenlik sorununa ailenin müdahalesi olmaması durumunda Gençlik Dairesi müdahale ediyor. Çocuk güvenliğinin ne zaman tehlikeye girdiği konusunda birçok farklı görüş olması, çocuklara el konulması konusunu da tartışmalı hale getirmektedir.

Şikâyet bildirim mekanizmaları, herhangi bir istismar ve ihmal olması durumunda şikâyet etmeyi zorunlu kılmaktadır. Fakat bu konuda da ihmal ve istismarın net bir tanımının olmaması durumu yine tartışmalı hale getirmektedir. Aile ve çocuk arasındaki dini veya kültürel farklılıkların çözümlenmemesi durumunda koruma mekanizması devreye girebiliyor. 2016’da Almanya’da 16 bin çocuk kendi isteğiyle koruma altına alınmak istediğini bildirmiştir.” dedi.

AİLELER HAKLARI KONUSUNDA BİLİNÇLİ DEĞİL

Çocuklarına el konulan göçmen ailelerin hakları konusunda yeterince bilgi sahibi olmadığına vurgu yapan Yaman, “Aileler, kendi çabalarıyla birtakım çözümler bulmaya çalışıyor. Bu konuda daha sistemli bir çalışma yapılması gerekiyor. Çocuklara henüz bebekken el konulmasıyla çocukların dil, kültür ve yaşam biçiminde değişimler olabiliyor. İnsan haklarını ihlal eden bu müdahalelerin değişmesi ve çocuğun kültürünü, dilini koruyabilmesi gerekiyor. Koruma sistemindeki sorunlar hem çocuk hem de aileler açısından olumsuz sonuçlara yol açıyor. Hukuki açıdan ailelerin çocuklarını kendi inançları ve değerlerine göre yetiştirme hakkı bulunmaktadır. Bu sebeple koruma sistemindeki sorunların çözümünde bu hakkın göz ardı edilmemesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

ÇOCUKLAR, GENÇLİK DAİRESİ’Nİ AİLELERİNE KARŞI KULLANIYOR

Sosyal pedagog Savaş Çalışır, çocuğunun Alman Gençlik Dairesi tarafından koruma altına alınması ile ilgili süreci detaylarıyla anlatarak, “Alman Gençlik Dairesinin Türklere yönelik ayrımcılık yaptığını düşünmüyorduk. Fakat tecrübeyle bizzat bunu yaşadık.” dedi.Çalışır, çocukların, Alman Gençlik Dairesi ‘sopası’nı ailelerine karşı kullandığını vurgulayarak, “Sosyal pedagoglar bizlerle iletişime asla geçmeden çocuğumuza el koyup Alman Gençlik Dairesine götürdüler. Çocuğa ‘ders çalış’ demek bile bir kısıtlama olarak görülüyor ve çocuğun ailesine karşı Alman Gençlik Dairesi ‘sopası’nı kullanmasına sebep oluyor. Yasal olarak aile, çocuğuna istediği kültürü ve eğitimi verme hakkına sahiptir. Fakat Gençlik Dairesi personeli ‘çocuğun istediği saatte eve gelebileceği’ gibi argümanlarla çocuklara el koyabiliyor. Bu durumda çocuğun Gençlik Dairesini kullanarak istediklerini yaptırmasına ve ailenin çocuğunu terbiye etmesini zorlaştırmasına sebep oluyor.” şeklinde konuştu.

BASİT SEBEPLER İSTİSMAR GÖRÜLEBİLİYOR

Panelde konuşan SETA Araştırmacısı Zeliha Eliaçık, SETA tarafından hazırlanan “Alman Gençlik Dairesinin Koruma Altına Aldığı Türk Kökenli Çocuklar” raporuna dair bilgiler paylaştı. Raporu hazırlarken medyaya yansıyan haberleri ve az sayıda yapılan çalışmaları kullandıklarını anlatan Eliaçık, Alman Gençlik Dairesi tarafından el konulan çocuklar meselesinin, Türk gençlerin Almanya’daki kurumlarla karşılaştığı sorunları ortaya koyması açısından son derece önemli olduğunun altını çizdi. Ellerinde kaç çocuğa el konulduğuna dair net istatistikler olmadığını belirten Eliaçık, “2018’de 52 bin küsur çocuğa Alman Gençlik Dairesi tarafından el konulmuş, bu çocukların 28 bin 204’ü yabancı uyruklu çocuklardır. Mülteci hareketliliği dolayısıyla el konulan çocuk sayısı giderek artmaktadır. Fakat verilen bu rakamlarda da kaç Türk kökenli çocuğa el konulduğu bilinmemektedir. 2015’ten itibaren Alman Gençlik Dairesi personelinin yetkileri genişletiliyor. Bu sebeple Türk aile yapısını ve kültürünü bilmeyen personel de çocuklara el koyabiliyor. Ağır ihbar olması durumunda herhangi bir soruşturma olmadan direkt olarak çocuklara el konuluyor. Hukuki süreç daha hızlı işliyor bu durumda. Türk kültürünün bilinmemesi dolayısıyla çok basit sebeplerle çocuklara el konulduğu görülmektedir.

Örneğin; bayram ziyaretinde anneannenin torununu fazla sevmesi ‘taciz’ olarak nitelendirilebiliyor. Ya da annenin bebeğini ayakta sallaması şiddet olarak görülüyor.” dedi.

Çocuklar Almanlaşıyor

El konulan çocukların bir süre sonra Almanlaştırıldığına dair verilerin olduğuna da dikkati çeken Eliaçık, “Çocuğun selametini destekleyici bir vazifesi olan kurum tarafından yapılan çalışmalar sonucunda çocuğuna el konulan aileler, çocuklarının giderek Almanlaştığını ve asimilasyona uğradığını öne sürüyor. Almanya’da koruyucu aile meselesi sürekli ön plana çıkarılmakta fakat yurtlarda kalan Türk kökenli çocuklarla ilgili herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Türkiye bu konuda birtakım çalışmalar yapabilir. Almanya’da Türk STK’larına bu konuda oldukça iş düşmektedir. Türk çocuklar ve gençler için yurtlar açılabilir. Türk aileler maalesef çocuklarına el konulduktan sonra ancak konsolosluklara başvuruyor ondan sonra çalışmalar yapılıyor.” şeklinde konuştu.

Kültürel farklılık dikkate alınmıyor Türk kökenli koruyucu aile sayısının az olması nedeniyle koruma altına alınan çocukların farklı kültür ve inançtaki ailelere verildiğine dair veriler olduğunu anlatan Yaman, “El konulan çocuğun akraba yanına verilmesi gibi alternatifler düşünülmüyor ve dikkate alınmıyor. Kültürel farklılık, tüm çocuk koruma sistemlerinin göz ardı ettiği bir unsurdur. Bu unsurun göz ardı edilmesi de olumsuz sonuçlara yol açmaktadır. Çocukların fiziksel olarak cezalandırılması yasaktır fakat kültürel her davranışın fiziksel cezalandırma kategorisine alınarak çocuklara el konulması da olumsuz sonuçlara yol açmaktadır.” değerlendirmelerinde bulundu.

Büşra Kılıç

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.