ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3343
EURO
35,1710
ALTIN
2.245,19
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
9°C
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
12°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C
Cuma Az Bulutlu
12°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

Cin İnsanı Çarparmı?

13.12.2019 00:00
A+
A-

Kur’an-ı Kerim 23 yıllık nuzulünde toplumlarda var olan yanlış, hurafe ve bidatleri kaldırmış, bunların yerine olması gereken sağlam bilgileri yerleştirmiştir. Toplumlar dinlerini bozdukça sağlam bilgilerin yerine kendi heva ve heveslerinden uydurdukları bir takım mesnetsiz bilgilerle o boşlukları doldurmaya çalışmışlardır. Cin meselesi de bunlardan biridir. 
Cinler hakkında kesin ve en doğru bilgiyi yine bize Allah bildirmektedir. Allah bizlere bilmemiz gereken konular hakkında ihtiyacımız olacak kadarını bizlere bildirmiştir.Allah ve resulünün dışında bilgi sahibi olduğunu iddia eden gaybden haber verdiğini iddia edenler Allah’a karşı yalan uyduranlardır.

Cinlerin varlığı Kur’an, sünnet ve icma ile sabittir. Kim cinlerin varlığını inkar ederse kafir olur. Bazı kimselerin cinlerin mahiyetinin bir tür enerji olduğunu söylemeleri yanlıştır. Cinler enerji değildir. Allah insanları topraktan, melekleri nurdan, cin taifesini ise öz ateşten yaratmıştır. Cinler insanlardan önce yaratılmış varlıklardır. Duyu organlarımız ile cin taifesini göremez ve hissedemeyiz. Allah göremediğimiz ve hissedemediğimiz varlıklarda yaratmıştır. Cinler de bu tür varlıklardandır. Cinlerin varlığını vahiyle biliriz.

İnsanlar yaradılış bakımından cinlerden üstün varlıklardır. Çünkü insanlar eşrefi mahluktur. Ahseni takvim üzere yaratılmışlardır. Cinler ile  ortak yanlarımız vardır. Cinler, insanlar gibi yerler, içerler, erkek ve dişileri vardır. Evlenirler ve ölürler. Cinler çok uzun ömürlüdürler. Tıpkı insanlar gibi onlarında iyileri ve kötüleri vardır. Müslüman cinler insanlara zarar vermezler, kafir olan cinler de vardır bunlar insanlara zarar verirler.

Kur’an-ı Kerim cinlerin dünyada yaşayan  insanlar gibi ağırlık sahibi olup çok güçlü ve hızlı hareket kabiliyetleriyle birlikte, göz, kulak ve kalp (gönül) sahibi olduklarını, bu güç ve kabiliyetlerinden dolayı cinlerden bir ordunun Hz. Süleyman’ın emrine verildiğini, ancak yine de gaybı bilmediklerini,  İblis’in cinlerden olduğunu, insanların yanında cinlerden de yardımcılarının bulunduğunu, bunların da meleklerin konuşmalarını dinlemeye çalıştıklarını ancak buna izin verilmediğini bildirmektedir.

Cinler de insanlar gibi sorumlu varlıklar olarak yaratılmışlardır (Zariyat-56). Allah’a inanıp, O’na ibadet eden, iyi amel sahibi olan cinler olduğu gibi insanlara zarar vermek isteyen ve onları iman ve güzel amelden alıkoymaya çalışan kafir cinler de vardır. Hz.Muhammed (sav) İnsanlara ve Cinlere peygamber olarak gönderilmiştir. Kur’an-ı kerimde insan ve cinlerin şeytanlarından söz edilir: “İşte böylece biz her peygambere insan ve cin şeytanlarını düşman kıldık. Bunlar aldatmak için birbirlerine yaldızlı laflar fısıldarlar. Rabbin dileseydi bunu yapamazlardı. O halde onları iftiralarıyla baş başa bırak.” (En’am-112) Bu ayette işaret edildiği üzere şeytan işi amel işleyen cinlere şeytan denmektedir. Şeytanların başı olan İblis’in cinlerden olduğu Kehf Suresinin 50. ayetinde şöyle ifade edilir: “Hani biz meleklere, ‘Adem için saygı ile eğilin’ demiştik de İblis’ten başka hepsi saygı ile eğilmişlerdi. İblis ise cinlerdendi de Rabbinin emri dışına çıktı. Şimdi siz, beni bırakıp da İblis’i ve neslini, kendinize dostlar mı ediniyorsunuz? Halbuki onlar sizin için birer düşmandırlar. Bu, zalimler için ne kötü bir bedeldir!”

Cinler İnsanlara Çarpar mı?

Cin çarpmasından kasıt cinlerin insanlara zarar vermesidir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi Müslüman cinler insana zarar vermez. Kafir cinler insanlara zarar verirler. Toplum içinde bazı psikolojik ve nörolojik hastalıklara da cin çarpması denir. Fakat bu doğru değil, tamamen tıbbi tedavi gerektiren hastalıklardırlar. Kafir cinler sihirde kullanılabilir, bu yolla insanlara zararları dokunur. Cinler insanlara zarar verdiklerinde insanlarda birtakım psikolojik değişiklikler hastalıklar görülebilir. Bunlara halk arasında ‘’cin çarpması’’ denir.

Cinler, genelde itikadı zayıf, çok günah işleyen, şehvetine düşkün insanlara musallat olurlar. Cinler, insanlara en çok tuvalet, banyo ve yatak odalarında musallat olurlar. Bu yüzden tuvalete ve banyoya girerken ve yatmadan önce kişinin şeytanın şerrinden Allah'a sığınması sünnettir. Peygamber efendimiz bir hadisinde şöyle demektedir:
Biriniz tuvalete girmeden önce şöyle desin: Erkek ve dişi şeytanlardan Allah'a sığınırım. (Ebu Davut)

Cinlerden korunmanın yolları; sağlam akideye sahip olmak, helalden yiyip içmek, günahlardan kaçınmak gerekir. Kafir cinlerin zararından korunmak için şu dualarda okunulabilir; Euzu-besmelle çekmek, Ayetel kursi,İhlas, Felak ve Nas sureleri. Yatarken bu sureleri okuyup avuç içlerine üfürerek bedenine sürmek yada bedenine üflemek gerekir. Bu yollarla cinlerin zararlarından koruna bilinir. Cin bir insana musallat olmuşsa ve bir şahsa zarar veriyorsa bu işi iyi bilen takva sahibi bir alime gidip tedavi olmak gerekir. Her alanda istismar edilen dinimiz bu alanda da istismarcıları çoğalmış. İnsanları kandıran onların malına göz diken şarlatanlar türemiştir. Şarlatanlara dikkat etmek, onların insanları istismar etmelerine müsaade etmemek gerekir. İstismarcı insanları tanımak çok da zor bir şey değildir. İtikadı zayıf günahtan kaçınmayan ilim sahibi  olmayan, bu tür olayları  kazanç kapısı yapanlar, istismarcı oldukları aşikardır.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.