ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3713
EURO
35,0024
ALTIN
2.325,92
BIST
9.099,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Avrupa ekonomisinde daralma

Avrupa ekonomisinde daralma
21.08.2020 16:10
A+
A-

Geçen yıldan devralınan küresel ticarete yönelik endişeler, belirsizlikler, Brexit ve dünya ekonomisindeki yavaşlama nedeniyle istenilen toparlanmayı yakalayamayan Avrupa'da, koronavirüs salgınıyla ekonomiler ikinci çeyrekte önemli ölçüde küçüldü.

Kovid-19 önlemleri kapsamında getirilen sokağa çıkma kısıtlamaları ve işletmelerin geçici olarak kapatılması gibi önlemler, Avrupa ülkelerinde Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYİH) önemli ölçüde daralmasına neden oldu.

Avrupa İstatistik Ofisi'nden (Eurostat) derlediği verilere göre, zincirlenmiş hacim endeksi ve takvim etkisinden arındırılmış GSYİH, yılın ikinci çeyreğinde 2019'un aynı dönemine kıyasla 27 üyeli AB ve 19 üyeli Avro Bölgesi'nde sırasıyla yüzde 15 ve yüzde 14,1 küçüldü.

Söz konusu dönemde neredeyse tüm Avrupa ülkelerinin ekonomisi daralırken, en fazla küçülme yüzde 22,1 ile İspanya ve yüzde 19 ile Fransa'da oldu. İtalya'da GSYİH, yüzde 17,3 ve Portekiz'de yüzde 16,3 azaldı.

EN AZ DARALMA LİTVANYA'DA
Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya da daralan ekonomiler arasında yer aldı. Ülkede GSYİH, ikinci çeyrekte yüzde 11,7 düşüş kaydetti.

Yılın ikinci çeyreğinde Belçika yüzde 14,5, Macaristan yüzde 13,5, Avusturya yüzde 13,3, Romanya yüzde 10,5 ve Polonya yüzde 7,9 küçüldü. Avrupa ülkeleri arasında krizden en az etkilenen ülke ise ikinci çeyrekte ekonomisi yüzde 3,7 daralan Litvanya oldu.

ÜÇÜNCÜ ÇEYREKTE TOPARLANMA BEKLENİYOR
Ekonomistler, salgına yönelik kısıtlamaların gevşetilmesiyle birçok ekonomik faaliyetin yasal olarak yeniden başlaması sonucu Avrupa ekonomilerinde üçüncü çeyrekte önemli bir toparlanma öngörüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.