ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5044
EURO
34,8105
ALTIN
2.489,79
BIST
9.543,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
14°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Çok Bulutlu
18°C

DEAŞ ve PKK ile İlişkileri İfşa Oldu

DEAŞ ve PKK ile İlişkileri İfşa Oldu
14.11.2021 23:51
A+
A-

Anadolu Ajansı (AA), Lafarge’ın IŞİD’i Fransa istihbaratının bilgisi dahilinde finanse ettiğini kanıtlayan belgelere ulaştı.

https://youtu.be/91vLBNhtiM0
https://youtu.be/su4frMdxBfI

TRT’nin resmi belgelere dayanarak Fransız şirket Lafarge’ın Suriye’de terör örgütleriyle ilişkilerini belgeler ve tanıklıklar üzerinden anlatan The Factory belgeselinin ikinci bölümü, TRT World ve TRT Haber’de yayınlandı.

Belgeselde, Ağustos 2014’te IŞİD ve PKK’nın yeni bir anlaşmaya gittiği ve anlaşmayla iki terör örgütünün de her çimentodan pay aldığı ortaya konuldu.

Anlaşmaya göre Lafarge’ın PKK ve IŞİD’i finanse edeceği ve böylece Suriye’deki fabrikasının açık kalacağı tespitine yer verildi.

Belgeselde, Fransa’da dönemin Maliye Bakanı Michel Sapin’in bu anlaşmadan haberinin olduğu ise Fransa Maliye Bakanlığının yasal postasından doğruca Sapin’in ofisine gönderilen nottaki “Lafarge’ın IŞİD’in finansmanına katkı sunduğu” ifadesiyle ortaya konuldu.

Bu süreçte Avrupa Birliği (AB) ve Fransa’nın Lafarge’ı sorgulamamasına dikkat çekilen belgeselde, anlaşmadan birkaç gün sonra IŞİD’in Lafarge’ı PKK ile paylaşmak istememesi ve anlaşmadan çekilmesi üzerine, iki terör örgütü arasında Lafarge fabrikasının kontrol mücadelesinin başladığına işaret edildi.

PKK’nın Suriye kolunun görünüşte IŞİD’i Suriye’nin kuzeyinden sürmek için Ayn el-Arab’da kanlı bir savaşa giriştiği anlatılan belgeselde, bu mücadelenin asıl nedeninin Lafarge’ın hakimiyet mücadelesi olduğu vurgulandı.

HEM ÜS HEM PARAVAN

Belgeselde, IŞİD için Lafarge’ın önemli bir üs olmanın yanı sıra büyük bir gelir kaynağı olduğu, örgütün askeri stratejisinde de önemli rol oynadığı ve çimentoyla tüneller inşa ettiği belgelendi.

Fabrika yönetiminin IŞİD hakimiyetinden önce IŞİD’in filolarına girişini uzaktan engelleyebileceğine işaret edilen belgeselde, yönetimin IŞİD’le iş birliği yapmayı tercih ettiği ifade edildi.

Belgeselde, ortaya konulan belgelerle, Fransa’nın ve istihbarat servislerinin, IŞİD’in Lafarge’ın silolarında kalan çimentodan 11 buçuk milyon ABD doları kar elde ettiğini bildiği vurgulandı.

Öte yandan, sızan yüzlerce elektronik posta, rapor ve diplomatik belgenin, Suriye’deki Lafarge çimento fabrikasının Fransız casus örgütleri için bir paravan olduğunun altı çizildi.

SALDIRI VE HUKUKİ SÜREÇ

Şubat 2015’teki bir Fransız istihbarat raporunun da IŞİD’in Lafarge’dan ve Ayn el-Arab’dan çekildiğini kanıtladığı anlatılan belgeselde, bunun üzerine IŞİD’in intikam planladığına işaret edildi.

Belgeselde, IŞİD’in Kasım 2015’te Paris’teki kanlı saldırılarına ve saldırıdan kurtulanların görüşlerine yer verildi.

Paris saldırılarıyla LaFarge arasındaki bağlantının IŞİD’in temsilcisi Ebu Lokman olduğu kaydedilen belgeselde, Lafarge ile pazarlığın da aynı kişi tarafından yürütüldüğüne dikkat çekildi.

Öte yandan, Fransa’da devam eden Lafarge soruşturmasına yakın bir isim tarafından sızdırılan belgenin, 2013’ten itibaren Fransız casusluk kurumlarının, Lafarge, IŞİD ve El Kaide’nin Suriye kolu arasındaki anlaşmalar konusunda düzenli olarak bilgilendirildiğinin altı çizildi.

Belgeselde, Kasım 2016’da Suriyeli 11 eski Lafarge işçisi ve insan hakları örgütlerinin Paris’te Lafarge yönetimine karşı açtığı suç duyurusu sonrasında başlayan adli soruşturma ve hukuki süreç de anlatıldı.

Lafarge’ın Holcim şirketiyle birleştikten sonra merkezini İsviçre’ye taşıdığı belirtilen belgeselde, Eylül 2021’de Lafarge’ın insanlığa karşı suç işlemeye iştirak suçlamasını düşürmek için yaptığı başvurunun reddedildiği hatırlatıldı.

Öte yandan, Fransa Yargıtayının, STK’ların söz konusu davada müşteki sayılamayacağı kararı onadığı ve dosyalara erişimini engellediği de belirtildi.

The Factory’nin ilk bölümü 12 Kasım’da TRT Haber’de Türkçe ve TRT World’de İngilizce olarak yayımlanmıştı.

Anadolu Ajansı (AA), Lafarge’ın IŞİD’i Fransa istihbaratının bilgisi dahilinde finanse ettiğini kanıtlayan belgelere ulaşmıştı.

AA’nın elde ettiği Fransız kurumlarına ait belgeler, dünyanın en büyük çimento üreticilerinden Fransız Lafarge’ın IŞİD ile ilişkisi hakkında Fransız iç, dış ve askeri istihbarat servislerini sürekli bilgilendirdiğini ve ilişkinin Fransa devletinin bilgisi dahilinde gerçekleştiğini gözler önüne sermişti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.