ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

İsmail Yaşa

Suudi Arabistan İslam Üniversitesi mezunu olan İsmail Yaşa, Diriliş Postasında köşe yazarlığı yapmaktadır. Katar El Arab gazetesi, Arabi 21 sitesi ve Ahbaru sitelerinde Arapça makaleleri yayınlanmaktadır.

    Yemen’de Vesayet Tescilleniyor

    29.10.2019 00:00
    A+
    A-

    Yemen hükümetiyle Birleşik Arap Emirlikleri’nin desteklediği ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi arasında Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde gerçekleştirilen görüşmelerin başarıyla sonuçlandığı ve anlaşmanın birkaç gün içinde imzalanacağı söyleniyor.

    Suudi Arabistan Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Adil el-Cubeyr, geçenlerde Fransız Liberation gazetesine yaptığı açıklamada anlaşmanın çok yakın olduğunu ifade etti.

    Basına yansıyan bilgilere göre, anlaşma uyarınca mevcut Yemen hükümeti ile Güney Geçiş Konseyi birlikte yeni bir hükümet kuracak.

    El-Hizam el-Emni (Güvenlik Kuşağı) adı verilen ayrılıkçı milisler de Yemen ordusu ve güvenlik güçleriyle birleştirilecek.

    Uygulama süreci Riyad tarafından yürütecek.

    Geçici başkent Aden’de BAE güçlerinin yerini Suudi Arabistan askerleri almaya başladı bile.

    Körfez koalisyonunun Mart 2015’te Yemen’e müdahalesinin amacı Sana’yı Husilerden kurtarmak ve Cumhurbaşkanı Abdurabbi Mansur Hadi başkanlığındaki hükümetin başkente dönmesini sağlamaktı.

    Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon o günden bu yana amacına ulaşamadığı gibi bugün Lübnanlıların kurtulmaya çalıştıkları Taif Anlaşması benzeri bir anlaşmayı Yemen’e dayatmaya çalışıyor.

    Lübnan İç Savaşı’nı bitirmek amacıyla Suudi Arabistan’ın Taif kentinde imzalanan anlaşma devlet başkanlığını Marunî Hıristiyanlara, başbakanlığı Sünnilere ve meclis başkanlığını Şiilere verdi.

    Bu etnik ve mezhebi paylaşım iç savaşı sona erdirmiş görünse de Lübnan’a hayır getirmedi.

    Aynı paylaşım mantığı Irak’ta Şii Araplar, Sünni Araplar ve Kürtler olarak uygulandı.

    Irak’ın bugünkü hâli ortada.

    Yemen’de yakında açıklanması beklenen anlaşmanın nüfuz alanlarını ve makamları Kuzeyliler ve Güneyliler arasında paylaştırması bekleniyor.

    Bir adım sonrası da muhtemelen Husilerle anlaşma sağlanması ve onların da paylaşıma katılması olacak.

    Böylece ülkenin bir bölümü İran’ın, diğer bir bölümü de Suudi Arabistan’ın ve BAE’nin nüfuz alanı olacak.

    Yemenliler bölgesel ve mezhebi paylaşım ile vesayet sisteminin kökleştirilmesi için oynanan oyunun farkında.

    Yemen Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Ahmed el-Mesiri, Şebve vilayetinde yetkililerle ve bölgenin ileri gelenleriyle buluşmasında yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan’ı Yemen hükümetine yalan söylemekle itham etti.

    Aden’deki devlet kurumlarının Yemen hükümetine teslim edilmesini istediklerini fakat BAE’nin söz konusu kurumları Suudi Arabistan’a teslim ettiğini söyledi.

    “Yarısını Suudi Arabistan Büyükelçisi’nin ve diğer yarısını BAE’li subayın kontrol ettiği bir hükümet istemiyoruz” diyerek, Hadi’yi milli sabitelere bağlı kalmaya davet etti.

    Riyad’da bir otelde ikamet eden Cumhurbaşkanı Hadi ve çevresi, BAE’ye karşı seslerini yükseltebiliyorlar fakat Suudi Arabistan’ı tek kelimeyle dahi eleştiremiyorlar.

    BAE de bu gerçeğin farkında.

    Dolayısıyla Aden’de bir adım geriye çekilerek Suudi Arabistan’ı öne sürdü.

    El-Mesiri’nin son açıklamaları, ülke içinde BAE’ye gösterilen tepkinin – Hadi’ye rağmen – Suudi Arabistan’a da yönelmeye başladığını ve yakında resmen ilan edilmesi beklenen anlaşmanın pratikte uygulanmasının kolay olmayacağını gösteriyor.

    Diriliş Postası 

    Yazarın Diğer Yazıları
    21.11.2020 00:00
    17.04.2020 00:00
    02.03.2020 00:00
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.