ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C

İsmail Yaşa

Suudi Arabistan İslam Üniversitesi mezunu olan İsmail Yaşa, Diriliş Postasında köşe yazarlığı yapmaktadır. Katar El Arab gazetesi, Arabi 21 sitesi ve Ahbaru sitelerinde Arapça makaleleri yayınlanmaktadır.

    BAE’nin intihara sürükleyen zulmü

    19.03.2020 00:00
    A+
    A-

    Dünya kamuoyu hızla yayılan yeni tip koronavirüsle o kadar meşgul ki normal zamanlarda gündeme bomba gibi düşecek haberler bile geri planda kalıyor.

    Birçok gelişme ve insani olay ise gündemde kendine yer bulamıyor. Yayınlansa dahi salgınla ilgili haberlerin arasında kaybolup gidiyor. Bu arada, Netanyahu gibi fırsattan istifade etmek isteyenler de yok değil.

    Koronavirüs sebebiyle İsrail’de milli birlik hükümeti kurulması çağrısında bulunan Netanyahu, yolsuzluk suçlamasıyla yargılandığı davadan kurtulmaya çalışıyor.

    İsrail Başbakanı’nın hakkında açılan yolsuzluk davasının ilk duruşması 17 Mart’ta yapılacaktı. Duruşma, koronavirüsle mücadele tedbirleri kapsamında 25 Mayıs’a ertelendi ve Netanyahu en azından zaman kazanmış oldu.

    Dünyanın dört bir yanına yayılan ve bazı ülkelerde kontrol altına alınamayan büyük bir salgına dönüşen virüsle ilgili gelişmeler elbette önemli. Fakat hayatın devam ettiğini ve insanoğluna yönelik tehditlerin koronavirüsle sınırlı olmadığını göz ardı etmemek gerekiyor.

    Salgına odaklanıp gündemin diğer önemli olaylarını görmezden gelmek yanlış olur. Böyle bir tavır, kirli planlarını ve insanlığa karşı işledikleri suçları örtbas etmek isteyenlerin ekmeğine yağ sürer. Suriye’de, Irak’ta, Yemen’de, Sudan’da, Libya’da; kısacası coğrafyanın sıcak bölgelerinde önemli gelişmeler yaşanıyor. Tüm dünyanın bilmesi ve kınaması gereken zulümler ve insan hakları ihlalleri gerçekleşiyor. Örneğin, geçenlerde Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dhabi’deki el-Vesbe Cezaevi’nde yatan 21 yaşındaki bir kadın bileklerini keserek intihar girişiminde bulundu.

    Meryem el-Beluşi isimli düşünce suçlusu genç kadının kendisine yöneltilen suçlamaları itiraf etmemesi halinde daha başka suçlarla da itham edileceği söylenerek tehdit edilmesi üzerine böyle bir teşebbüste bulunduğu ifade ediliyor.

    BAE, Meryem el-Beluşi’yi ve onlarca kişiyi sırf düşünceleri dolayısıyla zindanlarda tutuyor. Maruz kaldığı ağır işkenceler sonucu sol gözünü kaybeden el-Beluşi’ye herhangi bir tedavi imkânı sunulmadığı, genç kadının karaciğerinden ve böbreklerinden de rahatsız olduğu belirtiliyor.

    İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), haftalarca tek kişilik hücrede tutulan Meryem el-Beluşi’yi intihar girişimine sürükleyen sebeplerin soruşturulması çağrısında bulundu. Fakat bu tür açıklamaların ne yazık ki insan hakları ihlallerini engelleyecek ölçüde bir etkisi olmuyor. Meryem el-Beluşi, işkenceleriyle ünlü BAE zindanlarının tek kurbanı
    değil.

    Daha önce de Alyâ Abdunnûr isimli BAE vatandaşı bir kadın Suriyeli mültecilere yardım ettiği ve Suriye devrimi yanlısı internet sitelerine girdiği için “teröre destek vermek” ve “ülke dışındaki teröristlerle irtibat kurmak” suçlamasıyla yargılanarak  10 yıl hapse mahkûm edilmişti.

    Kanser hastası kadının en azından hayatının son günlerini ailesinin yanında geçirmesi için yapılan çağrılar BAE yöneticilerinin taşlaşmış kalplerini yumuşatamadı.
    Alâ Abdunnûr, geçen yaz BAE zindanlarında hayata gözlerini yumdu. Meryem el-Beluşi’nin de Alâ Abdunnûr gibi Muhammed bin Zayed’in zindanlarında ölmemesi için insan hakları örgütlerinin soruşturma çağrısından daha fazlasını yapmaları gerekiyor

    Yazarın Diğer Yazıları
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.