ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3160
EURO
35,0944
ALTIN
2.294,93
BIST
9.050,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

BİZ ORUCU TUTTUĞUMUZ GİBİ ORUCUNDA BİZİ TUTMASI LAZIM

25.04.2020 00:00
A+
A-

Biz Oruç tuttuğumuzda Orucunda bizi kötülüklerden koruması gerekir.Şayet Oruç bizi kötülüklerden tutmuyor, alıkoymuyorsa demekki tuttuğumuz orucun bilincinde değiliz. Bu konuda Allah’ın rasulü (asm) şöyle buyuruyor:

‘’Yalan söyleyip iftira etmeyi terketmeyen kimsenin, yemek ve içmeyi terketmesine Allah'ın ihtiyacı yoktur.’’(Buhari)
Oruç sadece yeme içmeyi terk etmekle olmaz. Yeme içmeyi Allah için terk etmek gerekir. Oruç  Allah’a kulluğumuzun ifadesidir, Oruç Allah içinse kıymetlidir ve faziletinden faydalanılır. Farklı inançlarda da oruç var değilmi? Fakat O tutulan oruçlar Allah için olmadığından O oruçlar sahibini bu dünyada aç kalmaktan öte dünyada ise  cehenneme götürmekten başka bir işe yaramaz.

Orucu bozan şeyler olduğu gibi birde Orucun adabları vardır. İşte orucun adabları ile orucumuzu güzelleştirmek gerekir ki, tuttuğumuz oruç mükemmel bir oruç olsun. Oruç tutan bir insan aynı zamanda lisanı haliyle de en güzel tebliği yapmış olur. Biz Oruç tutarken orucu bozan şeylerden kaçındığımız gibi orucun adabınada sarılmamızla islamı en mükemmel şekilde yaşamış oluruz. Bizler orucu mükemmel tutarsak bizi görenler de etkilenir. Şayet müslümansa halini düzeltir. Müslüman değilse bize imrenir olaki bu halimiz onların islamı seçmesine vesile olur. Oruç tutmak hem bir İrşad hemde bir tebliğ görevidir.
İşte size Orucun adabları nelerdir maddeler halinde yazayım ki, Allah bizleri hakkıyla oruç tutanlardan eylesin ve orucumuzu da kabul buyursun. 

Orucun birçok adabı vardır. Ben en önemli birkaç tanesini yazayım
1. İftarı acele yapmak.
Bu, güneşin battığı tesbit edildikten hemen sonra olmalıdır. Bunun delili, şu hadîstir:
İnsanlar iftar etmede acele davrandıkları müddetçe daima hayırla yaşarlar.(Buhari-Muslim)
2.  Sahura kalkmak.
Sahur, seher vaktinde yenen yemektir. Sahur'un müstehab olduğu¬nun delili, şu hadîstir:
Sahur'a kalkın, çünkü sahur'da bereket vardır.(Buhari-Muslim)
3. Sahur'u tehir etmek.
Sahur'u tehir etmekten maksat, sahur'u fecrin tulûundan hemen önce yapmaktır. Çünkü Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur:
Ümmetim iftarı acele, sahuru da tehir ederek yaptıkları sürece hayırla yaşarlar.(Ahmet b.Hanbel Müsned)
4. Küfretmek, yalan söylemek, gıybet etmek, kovuculuk yapmak gibi şeyleri terketmek, kadınlara bakmak, onların şarkılarını dinlemekten kaçınmak.
Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur:
Yalan söyleyip iftira etmeyi terketmeyen kimsenin, yemek ve içmeyi terketmesine Allah'ın ihtiyacı yoktur.(Buhari)
5.  Orucun başlangıcında temiz olmak için, fecirden önce cünüp isek yıkanmak.
Cünüp olduğu halde fecirden sonra yıkanmak, orucun sıhhatine engel değildir. Ancak efdal olan, fecirden önce yıkanmaktır. Bunun delili, şu hadîstir: 'Hz. Peygamber, cimadan dolayı bazen sabahladıktan sonra yıkanıp orucuna devam ederdi'.(Buhari)
Hayız ve nifastan kurtulan kadının da fecirden önce yıkanması müstehabdır.
6.  Kan aldırmak ve kan akıtmak gibi şeyleri terketmek. Çünkü bunlar oruçluyu zayıf düşürür.
7. İftar ederken dua okumak. Bu dua şu şekildedir:
Ey Allahım! Senin için oruç tuttum, senin rızkınla iftar ettim. Susuzlu¬ğum gitti, damarlarım ıslandı. Allah'ın izniyle ecir sabit oldu.
8. Oruçlu kimselere iftar vermek.
Kişinin onlara iftar sofrası kurmaya gücü yetmiyorsa, hurma ve su ile iftar vermelidir. Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur:
Kim bir oruçluya iftar yemeği yedirirse, kendisine onun sevabı kadar sevap vardır. Oruçlunun ecrinden de hiçbir şey eksilmez.(Tirmizi)
9.  Çok sadaka vermek, Kur'an'ı çok okuyup müzakere etmek, mescidlerde itikafa girmek.
İtikafin efdal olan vakti, Ramazan'ın son on günüdür.
Enes şöyle rivayet etmektedir: "Hz. Peygamber'e 'Hangi sadaka daha üstündür' diye sorulunca, Hz. Peygamber 'Ramazan'da verilen sadaka' diye cevap vermiştir".(Tirmizi)

Selam ve Dua ile

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.