ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5692
EURO
34,8277
ALTIN
2.495,27
BIST
9.625,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
22°C

KIYAMETİN ALAMETLERİ ve KORORNA VİRÜSÜ

31.03.2020 00:00
A+
A-

2020 yılında yaşanan olaylar sonrası kıyamet alametleri ile ilgili sorgular arttı. Avustralya'daki yangın, 24 Ocak'taki Elazığ depremi, Aralık'ta Çin'de ortaya çıkan ve dünyaya yayılan corona virüsü, bazı ülkelerde görülen çekirge istilası sonrası kıyamet alametleri gündeme geldi. Peki, 2020 olayları kıyamet alameti mi?.

Tarih boyunca insanlar çeşitli umumi bela ve musibetlere düçar kalmışlar. Kur’an bu konulardan sık sık bahs eder. Nuh tufanı, Ad, Semud, Lut kavminin başına nelerin geldiğini gerektiği kadar Allah kendi kelamında bizlere malumat vermiştir. Topluluklar azdıkça Allah bir takım doğal afetlerle yada başka bir şekilde insanları cezalandırmıştır.

Kıyamet kelimesi, kalkmak, dikilip ayakta durmak manasındaki kıyam kökünden gelir.
Kıyamet kelimesinin istılah manası ise, dirilip mezarından kalkma, Allah'ın huzurunda durma yahut bu olayın başlangıcını teşkil eden kozmik değişikliğin gerçekleşmesi anlamına gelir. Kur'an-ı Kerim'de kıyamet kelimesine çok yakın bir içerikte kullanılan ahiret, beş yerdeki farklı kullanılışı hariç yüz on yerde geçer; yirmi altı ayette "el-yevmü'l-ahir" terkibiyle yer alır..

Bir hadiste iki kıyametin olduğu, bunlardan birinin kozmik olarak gerçekleşecek olan Kur’an-ın sık sık vurgu yaptığı kıyamet ve diğeri de küçük kıyamet kişinin öldüğü zaman o şahsın kıyametinin koptuğunu söylemiştir. “Kim ölürse onun kıyameti kopmuş demektir.”(Acluni)

Kur’an-da kıyametin ne zaman kopacağı değilde kozmik olarak nasıl kopacağı ile ilgili bir çok ayet olmakla beraber biz burada birkaç ayetin mealini vermekle yetineceğiz.

 Allah (cc) Kur’an-da şöyle buyurur:

Yer, o şiddetli sarsıntısıyla sarsıldığı, Yer, ağırlıklarını dışa atıp çıkardığı, (Zilzal 1-2)
Gök, yarılıp-parçalandığı, Ve 'kendi yaratılışına uygun' Rabbine boyun eğdiği zaman; Yer, düzlendiği, İçinde olanları dışa atıp boşaldığı, ve 'kendi yaratılışına uygun Rabbine boyun eğdiği zaman. (İnşikak 1-5)
Güneş, köreltildiği zaman, Yıldızlar, bulanıklaşıp-döküldüğü zaman, Dağlar, yürütüldüğü zaman, (Tekvir 1-3)

Kozmik anlamda kıyametin ne zaman kopacağı bilinmiyor. Kur'an'da 40 yerde geçen "saat" kelimesiyle anlatılan kıyametin kopuşunun jeolojik zaman çerçevesinde yakın olduğu, ansızın geleceği ve alametlerinin belirdiği ifade edilir.
Ansızın gerçekleşecek olan kıyametin kopuş zamanına ait bilgi Allah nezdindedir, dünyadaki davranışların karşılığını görmeleri için bunun zamanı insanlardan gizlenmiştir.

Göklerin, yerin ve ikisi arasında bulunanların mülkü Kendisi'nin olan (Allah) ne Yücedir. Kıyamet-saatinin ilmi O'nun katındadır ve O'na döndürüleceksiniz.(Zuhruf 85)

 Hatta kıyametin ne zaman kopacağını kıyamet saatini, kendi rasulü Hz. Muhammed (sav)’e bile söylememiştir. Hadislerde de kıyamet alametleri eşratü's-saa tabiriyle ifade edilir. Bu hadislerde belirtildiğine göre Hz. Peygamber (sav)  kıyametin kopuş zamanını bilmediğini söylemiş ancak kopmasından önce vuku bulacak bazı olayların onun yaklaştığının alametleri sayılacağını haber vermiştir 
(Buhari, iman)..

Kıyametin kopacağına iman etmek imanın rüknü olan ‘’ahirete iman’ın’’  içinde bir cüzdür. Hadislerde kıyamet vuku bulmadan önce bir takım alametlerinin zuhur edeceğini bu alametlerin ise toplumdaki sosyal bozuklukların meydana gelmesi ile başlayacağını Rasulüllah (sav) bizlere bildirmektedir.

Tarihte ne zamanki toplumlarda sosyal bozulmalar ahlaksızlıklar savaşlar meydana gelmişse, o zamanın alimlerinden bir bölümü olan olayları kıyametin alameti olarak algılamışlardır. Moğol saldırıları birinci ve ikinci dünya savaşları veba kolera hastalıkları gibi yaygın umumi hadiseleri de bu şekilde algılayan alimlerimiz olmuştur. Şimdi Çinin Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa zamanda dünyayı saran korona virüsü ki bu virüs çok korkunç bulaşıcı ve aynı zamanda da öldürücüdür. Bazı insanlarda bu umumi belanın sosyal bozulma sonucu orataya çıktığına bununda kıyametin alameti olduğuna inanmaktadır. Gerçekten de dünyada savaşlar ahlaksızlıklar zulüm diz boyu olmuştur.

Kıyametin iki alameti vardır, bir bölümü büyük alâmetler, diğerleri de küçük alametlerden oluşacaktır. Önce küçük sonrada büyük alametlerin vuku bulacağını Kur’an ve sünneten anlıyoruz. 
Kıyametin küçük alametlerinden bazıları: Cihad ve irşad faaliyetleri terk edilecek. Sadece din dışı ilimler öğrenilecek. Kur'an-ın önemi insanlar tarafından unutulacak. Namaz kılınmayacak. Emanete riayet edilmeyecek. Ebeveyne isyan edilip beyler hanımlarının emrine girecek.

Büyük alametleri: Deccal'ın çıkışı, Hz. İsa'nın yeryüzüne inmesi, Ye'cuc ve Me'cucun çıkışı, Dabbetü'l Arz'ın çıkışı, güneşin batıdan doğması, doğuda, batıda ve Arap yarımadasında meydana gelmek üzere yerin batışı, duman ve insanları mahşer yerine sürecek olan ve Aden çukurundan çıkan bir ateşin zuhuru.

Kıyametin alametleri hepsi bizim anladığımız manada üç beş günde arka arkaya vuku bulmayacak, evrenin yaşı birde dünyamızın yaşına baktığımızda zaten bunu anlarız. Hz. Peygamberimiz son peygamber ve ahir zaman peygamberi. Peygamberimizin gelişi dahi kıyametin alametidir. Zaten bir hadis de kıyametten bahs ederken, iki parmağını birleştirmiş ben ve kıyametin arası böyledir demiştir. Korona virüsü bu yönü ile kıyametin alameti olabilir. Şu şekilde anlamayalım artık işimizi gücümüzü bırakıp aha bugün yarın kıyamet kopacak diye de beklemeyelim. Hz. Muhammed (sav)’e kıyamet ne zaman kopacak diye soran sehabiye verdiği cevap çok önemli bizim için ise ölçüdür. Sehabi ya rasulüllah kıyamet ne zaman kopacak dediğinde, Hz. Rasulüllah ise cevaben sen kıyamete ne hazırladın diye cevap vermiştir. Bize düşen kıyameti beklemek değil kıyamet ve sonrası için hazırlık yapmaktır. 
"Akıllı kimse, nefsini hesaba çeken ve ölümden sonrası için çalışandır." (Tirmizi)

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.