ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3218
EURO
35,0717
ALTIN
2.279,78
BIST
9.017,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

MUSKA ve NAZAR’IN HAKİKATI

29.02.2020 00:00
A+
A-

İslam dini hayatın her alanına müdahil olmuş yemek içmek hatta tuvalet adabı gibi çok basit görünen konularda dahi bir Müslümanın nasıl davranması gerektiğini onlara öğretmiştir. İslam dini bazı konuların farz mutlak yapılmasını bazılarının sünnet bazılarının fazilet bazı uygulamaları ise teşvik etmiştir. ‘’Hayat boşluk kabul etmez.’’ Sözü gereğince, İslam dini de hayata dair her alanda kurallar getirmiş hayatın hiçbir alanında boşluk bırakmamıştır.

Maalesef; kötü kalpli, Allah’tan korkmayan insanlar her alanda olduğu gibi dini istismar etmekten de kaçınmamışlardır. Siyaseti, ticareti, sağlığı, ilmi vb. konularda istismarlar olduğu gibi hayatın özü olan islam dininin bazı yönlerini istismar etmekten de kaçınmamışlardır. İslamı siyasete araç etmekten, maddi kazanç kapısına çevirmekten, toplumları sevk ve idare etmeye kadar kullanmışlardır.  Bugün de islamı istismar edenler vardır. Yarında olacaktır. İstismarlara karşı bu ümmetin mutlaka bilinçlenmesi kendi inancını doğru temelde bu işin ehl-i olan insanlardan (Ehl-i sünnet) öğrenmesi gerekmektedir. Ki istismara uğramasın. Fakat bazı konular vardır ki istismara çok açıktır. Bunlardan en önemlilerinden biri de Muska, Dua ve Nazar meselesidir.

Bizde bu günkü yazımızda bu konuyu ele alıp bunun hakikatını ortaya koymaya çalışacağız. İstismarcıların bu tür konuları istismar etmemeleri için halkımızı Kur’an, sünnet ve Ulemamızın öğrettiği biçimde, sizlere aktarmaya çalışacağız.

Muska ve Nazar nedir? Hangi hallerde kullanılmalıdır? Etkileri varmıdır? Bu vb. sorulara cevap niteliğinde bir yazı kaleme alacağız.

Muska; hastalık, göz değmesi, afetten korunmak veya kurtulmak gibi amaçlarla insanların yanlarında taşıdıkları, içinde bazı ayet, hadis ve duaların yazılı bulunduğu metindir. Çok kere koruyucu bir malzemeye sarılı olarak kullanılır. Genellikle üçgen biçimindedir.

İslamdan öncede bir takım şekiller ve işaretlerle muska vb. şeyler Mekke müşrik toplumunu içinde vardı hatta çokta yaygındı. Allah resulü (sav) muska yazmamıştır. Sahabilerden de muska yazan sadece Abdullah bin Amr onları temyiz çağına gelen çocuklarına öğretir, temyiz çağına gelmeyen çocukları için yazıp onların boynuna asardı. (Tirmizi ) Hz. Peygamber (sav) genelde hastalara dua okur, onlara üflerdi. Hz. Peygamberimiz (sav) kendi şahsı içinde dua okur avuçlarına üfler bedenine sürerdi. Hatta sahabiden bize gelen rivayetlerde Sahabeler cahiliyette hasta üzerine okudukları şeyin durumunu Hz. Peygamber (sav)’e sordular. Hz. Peygamber (sav) de okudukları şeyi kendisine okumalarını istedi. Ve okuduklarında İslam'a aykırı bir şey görmeyince onu okuyabilirsiniz dedi. Avf bin Malik şöyle diyor: "Cahiliyette Efsunlardık. Ey Allah'ın Resulü bu hususu nasıl görüyorsun?” dedik. Bunun üzerine Hz. Peygamber (sav) "Okuduğunuzu okuyunuz. Bakayım onda şirki ifade eden bir şey olmazsa zarar vermez" buyurdu. (Müslim rivayet etmiştir.)

Korkudan, nazardan korunmak, bazı hastalıklardan şifa bulmak için dua etmek, Kur’an-ı Kerim’den ayetler okumak, caizdir (Buhari- İbn Mace). Bazı fıkıh kaynaklarında, Kur’an-ı Kerim’den ayetler yazılıp muska yapılarak takılmasında sakınca görmeyen alimler bulunduğu belirtilmektedir (el-Fetava’l-Hindiyye). Manası belli olmayan şirk içeren muskaları kullanmak ittifaken haramdır.

Bununla birlikte, muskadan medet umma, onu koruyucu olarak algılama, Allah’tan beklenilecek şeyleri muskadan bekleme gibi olumsuzluklara sebep olacaksa muska kullanılması caiz değildir.

Nazarın insanlar üzerinde etkisini yaratan Yüce Allah’tır. Her şey Allah’ın takdiri altındadır. Nazara neden olan kişi, meydana gelen olumsuz olayları haşa yaratmaz. Nazarı keskin olan şahıs bir insana veya nesneye baktığı anda, Allah (cc) o anda nazarı yaratıp meydana getirmektedir. Haşa  Allah’ın isteği ve bilgisi dışında hiçbir şey vuku bulamaz.
Hz. Peygamber (sav) Efendimiz şöyle buyurmaktadır: ”Göz değmesi hak ve gerçektir. Eğer kaderin önüne geçen bir şey olsaydı, nazar, onun önüne geçerdi.”
İnsanlara ancak sebeplere müracaat edebilir. Olayları ve sebepleri yaratan Allah (cc) dür. 
Nazardan ve kem gözlerin şerrinden korunma muskası bir sebeptir. Sebeplerin sonuçları Allah (cc)’ın takdirindedir.

Hasta olan kimse için dua etmek ve ona okumak caiz olduğu gibi salih kimselere bunu yaptırmak da caizdir. Yalnız hasta olan kimseyi Allah (cc)'ın yarattığı ilaçla tedavi etmek için doktora başvurmadan sadece dua ile iktifa etmek doğru değildir. Çünkü Allah (cc) bazı hastalıklar için belli ilaçlar yaratmıştır. Onları bırakıp başka ilaç kullanmak doğru değildir. 

Nazar: Göz, bakma, bakış, fikir, düşünme, mülahaza, niyet, dikkat, iltifat, teveccüh. Arapça asıllı olan bu kelime, Türkçe'ye geçerken mana değişikliğine uğramış ve "aynen göz" kelimesi karşılığında kullanılmaya başlanmıştır. Nitekim Araplar, göz değmesi için "isabetül-ayn" tabirini kullanırlar (İbn Manzur, "Lisânül-Arab").

Nazar kelimesi Türkçe'de kem göz manasına gelmekte ve daha ziyade "gelme", "uğrama", "değme" ve "etme" fiilleriyle birlikte; "nazara gelme", "nazara uğrama", "nazar değme" ve "nazar etme" şeklinde kullanılmaktadır.

"Doğrusu inkar edenler, Kur'an'ı duydukları vakit (sana olan düşmanlıklarından dolayı) neredeyse gözleri ile seni yere sereceklerdi! Hala da (senin için) mutlaka o, delidir! Diyorlar. Halbuki Kur'an, bütün alemler için bir öğütten başka bir şey değildir." (Kalem 51-52)

 “Nazar haktır, kader ile yarışan bir şey olsaydı, nazar değme işi kaderle yarışıp onu geçerdi” (Müslim- İbni Mace)

"Yarattığı şeylerin şerrinden Allah (c. c.)' in tam olan kelimelerine sığınırım." (Ebu Davud-Darimi-Muvatta- Ahmed b. Hanbel)

 İslam'a göre nazar :
korku ve benzeri bazı psikolojik hastalıklar için sure, ayet, hadis ve duaları okumak ve yazıp bir yere asmak caiz kabul edilmekle beraber. Ancak bunun için bazı şartlar vardır. Bu şartlara uygun olarak yazılan muskaları kullanmak ve taşımak caizdir, İslam dini açısından herhangi bir sakıncası yoktur. Bu şartlara uymayan muskalar ise haramdır. İşte dikkat edilmesi gereken şartlar: 
1. Okunan ve yazılan şey sure, ayet, hadis veya manası anlaşılan dua olacak.
2. Manası bilinmeyen bir takım isim, harf, resim ve işaretler kullanılmayacak.
3. Tıbbi tedavide olduğu gibi, burada da şifa verenin yalnız Allah (cc) olduğuna inanılacak; O'ndan başkasından hiç bir şey umulmayacaktır.
4. Ayırma, iflas ettirmek için bir kişinin kötülüğüne yapılmayacaktır. (Elmalılı Hamdi Yazır, Hak Dini Kur'an Dili)

Selam ve dua ile

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.