ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3745
EURO
35,0121
ALTIN
2.324,37
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

2 Şii Lider karşı karşıya

2 Şii Lider karşı karşıya
23.01.2020 22:08
A+
A-

Irak’ta Şii liderler karşı karşıya: Sadr protestoya katılım, Sistani katılmama çağrısı yaptı

Irak'ta 1 Ekim 2019'dan bu yana yolsuzluk, altyapı yetersizliği, işsizlik ve ülkenin içişlerine yönelik dış müdahaleler gibi çeşitli gerekçelerle hükümet karşıtı gösteriler düzenleniyor.

22-13-41-267101-961507098

Başbakan Adil Abdulmehdi protestolar üzerine 29 Kasım'da istifa etti, buna karşın ülkede yeni hükümet halen kurulamadı.

Devam eden eylemler ile ilgili Dünya Ekonomik Forumu'nda konuşan Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, “Kanun tanımaz" diye nitelendirdiği kişilerin gerçekleştirdiği şiddet eylemleri nedeniyle 600'den fazla göstericinin öldüğünü söyledi.

Ülkenin birçok kentinde gösteriler devam ederken, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Tuğgeneral Kasım Süleymani ile Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendisi'nin 3 Ocak’ta ABD’nin düzenlediği hava saldırısında öldürülmesinin yankıları sürüyor.

Mukteda Sadr'dan protestolara katılım 

Sadr: Protesto edin, ilerleyin, sevgim sizinledir

Irak Parlamentosu’ndan yabancı güçlerin ülkeden çıkarılması kararı sonrası, öncülüğünü Sadr Hareketi Lideri Mukteda Sadr’ın yaptığı Şii parti ve hareketlerin çağrısıyla 1 milyon kişinin katılımıyla bir gösteri düzenlenmesi planlanıyor.  

Sadr’ın sözcüsü Selah Ubeydi yaptığı açıklamada, yarın yapılacak gösterinin, Cadriye bölgesindeki Bağdat Üniversitesi dört yolunda gerçekleştirileceğini belirtti.

Sosyal medya hesabı Twitter’den 24 Ocak’ta düzenlenecek gösterilere katılım çağrısı yapan Sadr, “Ülkemde yabancılara yer yok. Halk ayaklanıyor ve büyüyor. Halkın sesinden haberin var mı, aslan kükremesi gibi. Eğer bu kükreme yükselir ve şiddetlenirse, tarih için bir zafer olur. Tüm yabancılar ortadan kalkacak… Zulüm ve fesat yok oluyor. Egemenlik. Özgürlük. Islah. Yenilen bir köklü bir taleptir. Onlar aşıktır ve direnmektedir. Vatan için bir aradalar. Ey vatanım, sana sşığız sesleriyle ayaktalar. Protesto edin… İlerleyin… Mukteda’nın sevgisi sizinledir” paylaşımında bulundu.

İran’a yakınlığı ile bilinen Haşdi Şabi bünyesinde faaliyet yürüten ve ABD’nin ocak ayı başında “Yabancı Terör Örgütleri” listesine aldığı Asaib Ehlil Hak grubunun lideri Kays Kazali de yarın düzenlenecek protestolara destek veren isimlerden.

Kays Kazali: Cuma günü ikinci bir devrim olacaktır

Yayınladığı videolu mesajında Iraklılara işgali reddetme çağrısında bulunan Kazali, “Ülkemiz bir işgal aşaması yaşamaktadır. O yüzden bu sözlerim farklı dinlerden, mezheplerden ve ırklardan olan halkın tüm evlatlarınadır. Hristiyanlar, Müslümanlar, Sabiler, Şiiler, Araplar, Kürtler, Türkmenler, erkeğiyle, kadınıyla, yaşlısıyla, gençlisiyle hepsine mesajım; Cuma günü tüm dünyaya şu mesajı verin: Irak halkı, vatana karşı düşmanlığı ve işgali reddetmektedir” diye konuştu.

Konuşmasının devamında “Özellikle ABD’ye ve ‘Irak petrolünü sömürmek istediğini kendi diliyle söyleyen’ ahmak başkanı Trump’a mesajımızdır” diyen Kazali, devamında şunları söyledi:

Irak halkı, zilleti ve işgali kabul etmez. Trump ve herkes bunu bilsin. Irak’ın adamları direniştedir. Onlar, daha önce de direndi ve işgalcilerin Irak’tan çekilmesini sağladı. Onları, tekfirci, terörist DAİŞ projesini yenmişlerdir. Irak halkının iradesi, direnişi, işgalcilerin çekilmesini sağlayacak güçtedir. Halkımıza mesajımdır; cuma günü, sadece egemenliğin savunması değil, ikinci bir devrim olacaktır.

Ali Sistani taraftarlarına protestolara katılmama 

22-13-49-267116-1076412042

Sistani: Protestoya katılmayın

Iraklı Şiilerin en üst dini merci olarak bilinen Ayetullah Ali Sistani ise taraftarlarına, Sadr’ın çağrısıyla 24 Ocak’ta düzenlenecek protestolara katılmama talimatı verdi.

Sistani’nin ofisinden yapılan açıklamada, başta başkent Bağdat olmak üzere diğer illerdeki bağlı ofislere gönderilen yazıda Sadr’ın protestolarına katılmamasının istendiği belirtildi. 

Independent Arapça’nın yerel kaynaklardan aktardığı bilgilere göre, Sistani sadece bu gösterilere katılmama talimatı vermekle kalmayıp Kerbela’daki ofisinden hafta başından bu yana gerilimi tırmandırma kararı alan sahadaki göstericilere de destek verilmemesini istedi.
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.