ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3181
EURO
35,1379
ALTIN
2.293,12
BIST
9.058,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Hangi ülkenin kaç adet nükleer silahı var?

Hangi ülkenin kaç adet nükleer silahı var?
09.11.2019 20:37
A+
A-

103576138-c3686fa0-8b2b-4134-92a1-90e8b74aaad5

9 ÜLKEDE BULUNUYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sivas'taki konuşmasında "Ben bunu kabul etmiyorum" diyerek, Türkiye'nin sahip olmasını istediği yönünde sinyaller verdiği nükleer başlıklar dünyada yalnızca 9 ülkede bulunuyor.

İkinci Dünya Savaşı sonrasında savaşın kazananları olan ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin de daimi üyeleri olan ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin uluslararası anlaşmalarla nükleer silaha sahip olma hakkı elde etmişlerdi.

downloadfile-16

ÇATIŞMANIN EŞİĞİNE GETİRMİŞTİ

Daha sonra ise Hindistan, Pakistan ve Kuzey Kore nükleer silah geliştiren ülkeler olmuştu. Kuzey Kore'nin elindeki nükleer başlıkları taşıyabilecek uzun menzilli füze geliştirme çabaları geçtiğimiz dönemde uluslararası gündemin önde gelen maddelerinden olmuş ve ABD ile Kuzey Kore'yi askeri çatışmanın eşiğine kadar getirmişti.

Daha önce Güney Afrika da belli sayıda nükleer bomba geliştirmeyi başarmış ancak ülkenin demokrasiye geçmesiyle birlikte bu silahlar yok edilmişti.

downloadfile-20

İSRAİL'İN 'BİLİNMEZLİK POLİTİKASI'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sivas'taki konuşmasında dikkat çektiği önemli noktalardan biri de İsrail'in nükleer silaha sahip olmasıydı. Erdoğan, "Yanıbaşımızda İsrail var mı? Var. Bütün her şeyiyle onunla korkutuyor." diyerek İsrail'in elindeki nükleer silahlarla bölgede avantaj sağladığına dikkat çekti.

Tüm yabancı kaynaklar İsrail'in nükleer silah sahibi bir devlet olduğunu ve yüzlerce nükleer silahtan oluşan bir cephaneliğe sahip olduğunu tahmin ederken, İsrail devleti bu konuda bir 'bilinmezlik politikası' izliyor.

İsrail nükleer silaha sahip olduğunu resmi olarak ne kabul ediyor, ne de reddediyor.

downloadfile-10

DÜNYADA NE KADAR NÜKLEER SAVAŞ BAŞLIĞI VAR?

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü, Nisan ayında bir rapor yayınlayarak dünyadaki nükleer savaş başlığı sayısını açıklamıştı. Bu rapora göre, 2019'un başında 9 ülkenin elinde toplam 13 bin 865 nükleer savaş başlığı bulunuyordu. Bu rakam 2018'de 14 bin 465 seviyesindeydi.

YARI ORANA YAKIN AZALDI

Soğuk Savaş döneminde sadece ABD'de 25-30 bin seviyelerine ulaşan nükleer silah sayısı, INF Anlaşması, Varşova Paktı'nın çökmesi ve Sovyetler Birliği'nin dağılması gibi gelişmelerin ardından neredeyse yarı oranda azaldı.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün raporunda toplam nükleer savaş başlığı seviyesindeki azalmaya karşın, neredeyse tüm ülkelerin stoklarındaki nükleer silahları modernize etme yoluna gittiği belirtiliyor.

Dünyada bulunduğu tahmin edilen 13 bin 865 nükleer başlığın çok büyük bir bölümü ise ABD ile Rusya'nın elinde bulunuyor. Soğuk Savaş döneminde iki ülke silahlanma yarışına girmiş ve bunun sonucunda ciddi bir nükleer cephaneliğin sahibi olmuşlardı.

DÛŽYAA_

BU RAKAM RUSYA'DA 1600

Halihazırda tahmini olarak Rusya'nın elinde 6490 nükleer savaş başlığı ABD'nin 6185 nükleer savaş başlığı bulunuyor. ABD'nin savaş başlıklarından 1750 tanesi füzelere takılmış veya askeri üslere konuşlandırılmış durumda bekletilirken bu rakam Rusya'da 1600.

Rusya ve ABD'nin dışında, Fransa'nın 300, Çin'in 290, İngiltere'nin 200, Pakistan'ın 160, Hindistan'ın 140 ve İsrail'in 90 nükleer savaş başlığına sahip olduğu tahmin ediliyor.

HANGİ ÜLKENİN KAÇ TANE NÜKLEER SİLAHI VAR?

Bu açıklamalardan sonra ise gözler nükleer silahlar bulunan ülkelere ve ellerindeki nükleer güce çevrildi. Peki hangi ülke elinde ne kadar nükleer güç bulunduruyor? İşte o ayrıntılar…

Yapılan araştırmalara göre dünya üzerinde 14.995 nükleer silah bulunuyor. Her ülkenin elinde bulunmayan bu nükleer silahlar, bulundukları ülkelerin rakiplerine çok ciddi korku salabiliyorlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.