ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3676
EURO
34,9560
ALTIN
2.325,34
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Küresel Ticaret Tehdit Altında

Küresel Ticaret Tehdit Altında
12.03.2020 13:16
A+
A-

Küresel ticaret karantinada

Ekonomideki etkilerinin uzun sürmesi beklenen koronavirüs’ün neden olduğu tahribatın rakamları netleşmeye başladı. Haftaya petrol depremi ile başlayan dünya ekonomisini ticarette zor günler bekliyor. Onlarca ülke önlemlerini artırdıkça, küresel sistemin de karantinada olduğu ifade ediliyor. Virüsün 3 aylık bilançosu ekonomistleri şimdiden endişelendiriyor. Tedbir alınmaması durumunda piyasaların, arz ve talep tarafında ciddi sorunlarla karşılaşılması an meselesi.

denizyolu-tasimacilik

ÇİN’DEN GELEN KONTEYNER SAYISI 350 BİN AZALDI

Uluslararası Deniz Ticaret Odası, salgın nedeniyle küresel ticaretteki konteynır sayısının 350 binden fazla azaldığını duyurdu. Avrupa Komisyonu’na göre, son dört haftada Çin’den yola çıkan konteynır gemilerinde yüzde 49’luk düşüş söz konusu. Sigortacılık alanında faaliyet gösteren Euler Hermes'in Koronavirüs ile ilgili üçüncü raporununda, alınan tedbirlerin mal ticaretinde yüzde 0,7’lik gümrük vergisi artışına denk gelecek bir etki oluşturduğu açıklandı. Böylece, küresel ticaret, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşından 2019’da yaşadığı zararı bu sene sadece üç aylık sürede gördü.

Koronavirüs ithalatı etkiledi: Fiyatı bin 100 dolar fırladı. 

09-05-2017_94120_turkiye-havayolu

ULAŞIMA 33 MİLYAR DOLARLIK FATURA

Bu da, 2020 yılında Covid-19’a bağlı yaşanacak ticari kaybın, her bir çeyrekte, ABD ve Çin arasında geçtiğimiz sene alevlenen ticari gerilimin küresel gümrük vergisi oranları üzerinde oluşturduğu yıllık etkiye benzer olacağı anlamına geliyor. Tahminler, mal ve hizmet ticaretinde yaşanacak kayıpların çeyreklik bazda 320 milyar dolara ulaştığı yönünde.

DEFLASYON RİSKİ YÜKSELİYOR

Çin ve Avrupa kaynaklı talep yavaşlaması kaynaklı ihracat kayıplarının Nisan sonunda 161 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Turizm sektöründe toplam 125 milyar dolarlık, ulaşım hizmetlerinde ise 33 milyar dolarlık bir ihracat kaybı öngörülüyor.

İş Yatırım Direktörü Şant Manukyan, uzun sürecek salgın nedeniyle, ağır bir deflasyon tehlikesinin de kapıda olduğunu söyledi.

2020 RESESYON YILI OLABİLİR

Güçlü dolar ve düşük emtia fiyatları ile düşük talebin devam etmesi 2020 yılında nominal ticaretin resesyonda kalmasına neden olabilir. Artan belirsizliklerle ve doların değer kazanmasıyla birlikte bu durum fiyatları aşağı çekebilir. Yılın ilk yarısında ticari hacimde de daralma bekleyen Euler Hermes, küresel ticaret hacminin yüzde 1,5 azalmasından sonra yılın tamamı için bir daralmaya işaret ediyor. Bu yılın ilk çeyreğinde bu hacimde yüzde 2,5’lik bir düşüş olması, ikinci çeyrekte de düşüşün kesinlikle devam etmesi öngörülüyor. Euler Hermes, tüm göstergelerden yola çıkarak 2020 yılının ikinci yarısında iyileşmenin başlayacağına işaret ederken küresel ticari büyüme tahminini yüzde 0,4 olarak güncelledi.

Lufthansa koronavirüs nedeniyle 23 bin uçuşunu iptal ediyor

KÜRESELLEŞME KORONAYA KARŞI

Küresel ticaretteki zarara da değinen analizde, Çin kaynaklı ihracat kaybının 108 milyar dolar, İtalya’nın 9 milyar dolar Avrupa’nın kalanında ise gerilemenin 44 milyar dolar olması bekleniyor. Toplamda 161 milyar dolarlık mal ihracatı kaybının yanında seyahat sektöründeki zararın 125, ulaştırmada ise 32 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Böylece toplam maliyet 320 milyar dolara ulaşıyor.

Yenişafak 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.