ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4958
EURO
34,6084
ALTIN
2.477,33
BIST
9.588,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Danny Yatom’den Şoke Eden Açıklama

Danny Yatom’den Şoke Eden Açıklama
03.12.2019 22:20
A+
A-

İşgal devleti İsrail casusluk örgütü Mossad'ın eski Başkanı Danny Yatom, Başkanı Danny Yatom, “Hamas'ın Tel Aviv ve Kudüs'teki operasyonları yoğunlaştığında sıralarda, Başbakan Netanyahu beni çağırarak, Hamas'ın birincil liderliğindeki (Halit Meşal) bir isme suikast önerisinde bulundu” dedi.

İsrail'deki istihbarat kaynakları, Hamas eski lideri Halid Meşal'e yönelik suikast girişimi hakkında yeni bilgiler paylaştı.

1314104

Mossad'da üst düzey bir yetkili olan ve hâlâ hizmette bulunması dolayısıyla isminin yayınlanmasını istemeyen D., 21 Eylül 1997 tarihinde Amman ile ilişkilerden sorumlu olduğu gerekçesiyle Kral Hüseyin ile görüşmek üzere Amman'daki Kraliyet Sarayı'na çağrıldığını söyledi. O dönem, İsrail açısından, Hamas aktivistlerinin onlarca İsraillinin ölmesine neden olan büyük saldırılar düzenlediği, zor günlerdi. Yetkiliye göre Kral Hüseyin, “Hamas'ın, kendisinden İsrail'e, siyasi arenada dikkate alınma karşılığında, 10 yıllık bir ateşkes anlaşması öneren bir mektup ulaştırmasını istediği” hususunda Tel Aviv'deki başkanını bilgilendirmesini talep etti.

Mektup bana ulaşmadı

Ancak bu mektup, adresine ulaşmadı. Söz konusu yetkili, Kraldan dinlediklerinde ilişkin muhtıra hazırladı ve onu, dönemin Mossad başkanı Danny Yatom'un masasına koydu. Ama mektup, aynı gün okunmadı ve okunduğunda da ciddiye alınmadı. Bu bağlamda İsrailli yetkili, “Hamas, geçmişte de bize uzun süreli ateşkesler teklif etti. Bu yüzden bunu, özel bir teklif olarak görmedim” ifadelerini kullandı.

Yatom, İsrail merkezli Kanal 13'te askeri işler yorumcusu Alon Ben David'e verdiği röportajda ise, Başbakan Binyamin Netanyahu ile konuşmaya çalıştığını, ona hasta olduğunu belirttiğini ve ertesi günkü görüşmelerinin iptal edilmesini istediğini belirtti. İsrailli D., ertesi gün onunla görüşme vaktinin hiç gelmediğini, çünkü Yatom'un suikast girişimiyle meşgul olduğunu söyledi.

Kral Hüseyin, İsrail'in “Hamas'ın ateşkes teklifine cevap vermesini” beklerken Mossad, Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal'e ve Ürdün topraklarına suikast yapmakla uğraşıyordu. Böylece İsrail'in, ateşkes teklifine verdiği yanıt da anlaşılmış oldu.

Yatom, kanal tarafından yayınlanan suikast politikalarıyla ilgili özel bir programda, şahsen Meşal suikastını desteklemediğini söyledi.

halid-mesalin-yerine-ismail-haniye-gelebilir-h1473098164-78aacb

"Bana Hamas'ın birincil liderliğindeki bir isme suikast önerisinde bulundu”

Danny Yatom, “Hamas'ın Tel Aviv ve Kudüs'teki operasyonları yoğunlaştığında, Başbakan Netanyahu beni çağırdı ve Hamas liderine tasfiye darbesi vurmak için pratikte bir öneride bulunmamızı istedi. Bir hafta sonra orta sınıf dereceye sahip ve dünyanın farklı bölgelerinde konuşlanan birkaç saha komutanının tasfiye önerisiyle Netanyahu'nun yanına geri döndüm. Onaylandıktan sonra operasyonlar için hazırlıklara başladık. Ansızın Netanyahu, benden bir kez daha talepte bulunarak, bana Hamas'ın birincil liderliğindeki bir isme suikast önerisinde bulundu” ifadelerini kullandı.

Dönemin Savunma Bakanı İzak Mordehay ise sert operasyonlara verilen yanıtın, birincil lider Halid Meşal düzeyinde olması gerektiğini söyledi. Meşal'in Ürdün'de yaşadığı ortaya çıktığında ve Ürdün topraklarında suikastın diplomatik krize neden olacağı anlaşıldığında Netanyahu'nun emirleri geldi; “İz veya parmak izi olmayan bir darbe vurun”. Böylece akıllara Meşal'in kulağına ölümcül zehri olan bir madde damlatma fikri geldi.

Mossad Başkanı Yatom, başarısızlığa uğramamak için yürütme ekibine talimatlarını açıkça belirtti, “Onlara böyle bir operasyonun başarısız olacağı veya engelleneceği konusunda herhangi bir şüpheleri varsa operasyonun durdurulması gerektiğini söyledim. Aynı şekilde suikast mekanının yakınlarında yalnızca bir Ürdünlü sivil polis varsa bile operasyonun durdurulması gerektiğini belirttim. Eğer Meşal'in yanında başkaları varsa, operasyonun durması gerekiyordu. Maalesef emirlerime uymadılar. Bu nedenle bedeli çok yüksek oldu. Kral Hüseyin bize oldukça sinirlendi. Onu memnun etmek amacıyla, Meşal'in kurtulması için panzehiri enjekte etmek zorunda kaldık. Ayrıca Şeyh Ahmed Yasin'i serbest bırakmak zorunda kaldık” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.