ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3277
EURO
35,1006
ALTIN
2.305,35
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

İsrail, Etiyopya Yahudilerini ülkeye getiriyor

İsrail, Etiyopya Yahudilerini ülkeye getiriyor
10.10.2020 07:09
A+
A-

İsrail Başbakanlık ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Etiyopyalı mevkidaşı Abiy Ahmed ile telefonda görüştü. Görüşmede bölgesel gelişmelerinin yanı sıra Etiyopyalı Yahudiler konusu da ele alındı.

Açıklamada, Netanyahu’nun Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa ile Gondar kentlerinde yaşayan 2 bin Falaşa Yahudisini İsrail'e getirme planından söz ettiği, Ahmed’in ise buna karşı çıkmadığı ve söz konusu durumu iki ülke arasındaki “güçlü” ilişkinin bir parçası olarak değerlendirdiği kaydedildi.

Telefon görüşmesinde iki ülke arasındaki tarım iş birliğinin güçlendirilmesinin de ele alındığı ifade edilen açıklamada, İsrail’in Etiyopya’ya yardımlarının da devam edeceği aktarıldı.

Açıklamada, nakil işleminin zamanına ilişkin bilgi verilmedi.

İsrail'deki Etiyopya asıllı Yahudilerin sayısı 140 bini geçiyor. 1984 ve 1991 yıllarında yaklaşık 80 bin Etiyopyalı Yahudi, İsrail'e göç etmişti. Uzun yıllar dışa kapalı şekilde yaşayan Etiyopyalı Yahudiler, İsrail dini otoriteleri tarafından geç bir dönemde tanınmıştı.

Yahudi olmayan Etiyopyalılar tarafından Amharca "sürgündekiler" ya da "yabancılar" anlamına gelen aşağılayıcı bir kelime olan "Falaşa" ya da "Beta Israel" olarak adlandırılan Etiyopyalı Yahudiler, geçen yıllarda da İsrail'de ırkçılık ve ayrımcılığa maruz kaldıkları gerekçesiyle gösteriler düzenlemişti.

AA 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.