Hindistan’ın güneyindeki Karnataka eyaletindeki bir devlet üniversitesinde bir grup Müslüman öğrenci, müdürlerinin sınıfta başörtüsü takmaya izin vermemesi sonucu derslerini haftalardır sınıfın dışında oturup dinliyor.
Hint medya kuruluşlarının bildirdiğine göre Udupi kentindeki devlete ait kadın üniversitesinin 4 öğrencisi, sınıfta başörtüsü takmalarına izin verilmediğini iddiasıyla ayın başından beri sınıflarının dışında kamp kuruyor.
Press Trust of India (PTI) haber ajansına göre üniversitenin müdürü Rudra Gowda, üniversite kuralları uyarınca öğrencilerin okulda başörtüsü takmasına izin verildiğini ama sınıfların içinde bunun yasaklandığını söyledi.
Times Now televizyon kanalı, üniversiteyle açmaza giren 4 öğrencinin ebeveynlerinin daha önce yetkililerle görüştüğünü ama iki haftadan fazla bir süredir soruna çözüm bulunamadığını aktardı. Kanalın haberine göre müdür, üniversitenin yakında sorunu çözmek, üniversite kurallarını ve düzenlemelerini açıklamak için kadın öğrencilerin ailelerini toplantıya çağıracağını duyurdu.
Üniversite Gelişim Komitesi’nin Başkan Yardımcısı Yashpal Suvarna, cumartesi günü Deccan Herald gazetesine yaptığı açıklamada üniversitede okuyan azınlık topluluklarına mensup 150 kadından hiçbirinin “herhangi (benzer) bir talepte bulunmadığını” söyledi.
Üniversitenin kendi kuralları, düzenlemeleri ve disiplin prosedürleri var. Üniforma, üniversitede birçok yoksul kadın okuduğu için eğitime eşitlikçi bir yaklaşım sunma amacıyla kullanılmaya başladı.
Üniversite kurallarına uymak isterlerse derslere katılabilirler. Kurallara uymak istemiyorlarsa, eğitim almak için başka bir üniversite bulabilirler.
Hindistan’ın 1,3 milyarlık nüfusunda azınlık olan Müslümanların oranı yaklaşık yüzde 14’e tekabül ediyor, Hinduların oranıysa yaklaşık yüzde 80’i buluyor.
Benzer bir olay, bu ayın başlarında eyaletteki başka bir üniversitede de yaşanmıştı.
Hindu öğrenciler, derslerde başörtüsü takan Müslüman sınıf arkadaşlarını protesto etmek için Koppa’daki devlet üniversitesine safran rengi eşarplarla gelmişti.
Balagadi’deki üniversitenin her iki grubun taleplerine de boyun eğdiği ve öğrencilerin istediğini giymesine günleri sınırlayarak izin verdiği bildirildi.
Üniversitenin müdürü Ananth Murthy, o dönem PTI’a şöyle konuşmuştu:
Sorunu çözmek için 10 Ocak’ta kamu temsilcilerinin de katılacağı bir veli-öğretmen toplantısı düzenliyoruz. Varılan karar herkes için bağlayıcı olacak.
The Independent