ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5873
EURO
34,7878
ALTIN
2.509,51
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Ruhani: Yaptırımların İran’a maliyeti 200 milyar dolar

Ruhani: Yaptırımların İran’a maliyeti 200 milyar dolar
31.12.2019 20:39
A+
A-

Yaptırımları, "ekonomik savaş" olarak niteleyen Ruhani, "Yaptırıma maruz kalmasaydık, 2016'dan bugüne kadar ülkeye 200 milyar dolar kaynak aktarılacaktı. Ülkeye dışarıdan yaklaşık 100 milyar dolar kredi girecekti." dedi.

Muhafazakar muhalif kesimlerin, hükümetin ekonomi yönetimine eleştirilerine de tepki gösteren Ruhani, ülkeyi yaptırımlar nedeniyle 200 milyar dolar kayıpla idare ettiklerini savundu.

Ruhani, "Bir grup, 'Yaptırımlar (ekonomiye) ne yaptı? Yaptırımlarla mücadeleyi güçlendirelim' diyor. Bir kişi ne kadar güçlü olursa olsun, su ve yiyecek bulamazsa tehlikeye düşer." diye konuştu.

Halkın ekonomik şartlarının zorlaştığının farkında olduklarını belirten Ruhani, hükümetin sorunları çözebilmek için var gücüyle çalıştığını ifade etti.

Ruhani, İran, Rusya ve Çin'in Umman Denizi ve Hint Okyanusunda düzenlediği ve dün sona eren 4 günlük ortak askeri tatbikata da değinerek, "Tatbikat, basit bir mesele değil. Çünkü yağmacı güçleri çok kızdırdı." değerlendirmesini yaptı.

ABD yönetiminin, 8 Mayıs 2018'de Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilmesinin ardından devreye soktuğu ekonomik yaptırımlar, 2018'de 7 Ağustos ve 5 Kasım'da olmak üzere iki aşamayla devreye girmişti.

Washington ilk aşama yaptırımlarla İran’ın dolar, altın ve değerli madenlere erişimini yasaklarken, bu ülkenin çelik, kömür, alüminyum ticareti ile otomotiv ve sivil havacılık sektörlerini de hedef aldı. 5 Kasım’da getirilen ikinci aşama yaptırımlarla da Tahran’ın petrol ve enerji ticareti, büyük darbe aldı.

AA

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.