ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5491
EURO
34,7347
ALTIN
2.492,76
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

RUSYA’DA, NÜKLEER SIZINTI

RUSYA’DA, NÜKLEER SIZINTI
03.07.2020 20:26
A+
A-

İsveç’te tespi edilen yeni bir nükleer sızıntı endişeye neden oldu. Yapılan araştırmalarda sızıntının Kuzey Rusya kökenli olduğu tahmin ediliyor.

Kuzey Rusya kökenli olduğu tahmin edilen yeni radyasyon sızıntısının kaynağının, Rusya’nın daha önce tanıttığı nükleer Burevestnik seyif füzesi ve Poseidon torpidosunun testlerinden olduğu düşünülüyor.

Rusya nükleer sızıntısı gozcuhaber

RADYASYON NORMALİN ÜZERİNDE

İsveç’te 23 Haziran 2020 tarihinde bilim insanları tarafından yapılan ölçümlerde radyasyon seviyesinin normalin çok üstünde olduğu tespit edildi. Hava analizi sonrasında radyasyonun Kuzey Rusya’dan geldiği anlaşıldı. Konu ile ilgili konuşan Kapsamlı Nükleer Test Yasağı Anlaşması Örgütü (KNTYAÖ) Genel Sekreteri Lassina Zerbo, “Üç izotop; Cs-134, Cs-137 ve Ru-103, Nükleer fizyon ile ilişkilendirildi. Bu izotopların büyük olasılıkla sivil bir kaynaktan olduğunu söyleyebilirim ancak tam kökenini belirleme yetkisinin CTBTO’nun yetkisi dışında kalıyor.” dedi. Rusya ise bu iddiaları kesin olarak reddetti.

İLK İHTİMAL BUREVESTNİK SEYİR FÜZESİ

Sızıntı ile ilgili uzmanların üzerinde durduğu ilk ihtimal Rusya’nın tanıttığı Burevestnik seyir füzesi. Resmi adı 9M730 olarak bilinen ve NATO’da Skyfall olarak geçen füzenin, menzilini uzatmak için ateşleme düzeneğinde nükleer motor kullanıyor olması ihtimali artırıyor. Gökyüzünde seyreden füzenin, yaşadığı bir aksaklık nedeniyle içerisinde bulunan radyoaktif materyali gökyüzüne saldığı düşünülüyor. Daha önce 9 Ağustos 2019 yılında Nyonoksa Eyalet Merkezi Deniz Kuvvetleri Testlerinde bir roketin motorundaki patlamadan kaynaklı ölümcül bir radyasyon olayı meydana gelmişti.

NÜKLEER TORPİDO POSEİDON MU TEST EDİLİYOR?

Uzmanların üzerinde durduğu bir diğer ihtimal ise nükleer enerjili bir torpido olan Poseidon. Özel olarak tasarlanmış denizaltılardan fırlatmak üzere geliştirilen Poseidon’un Trident füzesinin iki katı büyüklüğünde olduğu düşünülüyor. Poseidon’un reaktörü üzerinde çok fazla korumaya sahip olmamasına rağmen su altında tutulduğu biliniyor. Ancak test edilmek amacıyla bulunduğu yerden çıkarılması olası bir radyasyon sızıntısına neden olabileceği tahmin ediliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.