İsveç’te tespi edilen yeni bir nükleer sızıntı endişeye neden oldu. Yapılan araştırmalarda sızıntının Kuzey Rusya kökenli olduğu tahmin ediliyor.
Kuzey Rusya kökenli olduğu tahmin edilen yeni radyasyon sızıntısının kaynağının, Rusya’nın daha önce tanıttığı nükleer Burevestnik seyif füzesi ve Poseidon torpidosunun testlerinden olduğu düşünülüyor.
RADYASYON NORMALİN ÜZERİNDE
İsveç’te 23 Haziran 2020 tarihinde bilim insanları tarafından yapılan ölçümlerde radyasyon seviyesinin normalin çok üstünde olduğu tespit edildi. Hava analizi sonrasında radyasyonun Kuzey Rusya’dan geldiği anlaşıldı. Konu ile ilgili konuşan Kapsamlı Nükleer Test Yasağı Anlaşması Örgütü (KNTYAÖ) Genel Sekreteri Lassina Zerbo, “Üç izotop; Cs-134, Cs-137 ve Ru-103, Nükleer fizyon ile ilişkilendirildi. Bu izotopların büyük olasılıkla sivil bir kaynaktan olduğunu söyleyebilirim ancak tam kökenini belirleme yetkisinin CTBTO’nun yetkisi dışında kalıyor.” dedi. Rusya ise bu iddiaları kesin olarak reddetti.
İLK İHTİMAL BUREVESTNİK SEYİR FÜZESİ
Sızıntı ile ilgili uzmanların üzerinde durduğu ilk ihtimal Rusya’nın tanıttığı Burevestnik seyir füzesi. Resmi adı 9M730 olarak bilinen ve NATO’da Skyfall olarak geçen füzenin, menzilini uzatmak için ateşleme düzeneğinde nükleer motor kullanıyor olması ihtimali artırıyor. Gökyüzünde seyreden füzenin, yaşadığı bir aksaklık nedeniyle içerisinde bulunan radyoaktif materyali gökyüzüne saldığı düşünülüyor. Daha önce 9 Ağustos 2019 yılında Nyonoksa Eyalet Merkezi Deniz Kuvvetleri Testlerinde bir roketin motorundaki patlamadan kaynaklı ölümcül bir radyasyon olayı meydana gelmişti.
NÜKLEER TORPİDO POSEİDON MU TEST EDİLİYOR?
Uzmanların üzerinde durduğu bir diğer ihtimal ise nükleer enerjili bir torpido olan Poseidon. Özel olarak tasarlanmış denizaltılardan fırlatmak üzere geliştirilen Poseidon’un Trident füzesinin iki katı büyüklüğünde olduğu düşünülüyor. Poseidon’un reaktörü üzerinde çok fazla korumaya sahip olmamasına rağmen su altında tutulduğu biliniyor. Ancak test edilmek amacıyla bulunduğu yerden çıkarılması olası bir radyasyon sızıntısına neden olabileceği tahmin ediliyor.