BFMTV'nin konuğu olan Lagarde, son zamanlarda yüksek talep gören Bitcoin hakkında, "Kripto-aktifler bir para birimi değil. Oldukça spekülatif bir varlık" ifadesini kullandı.
Ancak bazı kripto varlıkların 'paraya benzediklerini' vurgulayan Lagarde, "Özel sektör para ile ilgili bir faaliyet yürütüyorsa diğer para birimleri gibi tamamen aynı kurallara ve aynı denetim mekanizmalarına tabi olması zorunluluğu var" diye konuştu.
Bitcoin'in kendisi için bir sorun teşkil etmediğinin altını çizen Lagarde, "Sadece ihtiyaç duyulan şey, tüketicilerin asla yağmalanmaması ve aldıkları riskin doğası hakkında tam olarak bilgilendirilmeliler. Bir Bitcoin satın alırlarsa bunun spekülatif bir varlık olduğunu bilmeliler" dedi.
Lagarde ayrıca bu tür kriptoparaların Darkweb gibi yerlerde yasa dışı faaliyetlerde kullanıldığını da hatırlattı.
Avrupa Merkez Bankası, Bitcoin'e karşı dijital euro çalışmalarına başlıyor
Son yıllarda büyüyen kripto para furyasına karşı Avrupa Merkez Bankası dijital euro projesini açıklamıştı.
Euro Bölgesi'ndeki insanların yoğun bir şekilde kripto para birimlerini kullanmaya başlaması ile bankanın erişim alanının dışına çıkması Avrupa Merkez Bankası'nın para politikalarının etkinliğini azaltma riski bulunuyor.
Digital euro halihazırda kullanılan euro banknot ve madeni paraların elektronik versiyonu olacak. Euro gibi resmi bir para olarak kabul edilecek ve garantörlüğünü Avrupa Merkez Bankası üstlenecek.
Dijital euro ile ilk defa bireyler Avrupa Merkez Bankası'nda doğrudan hesap açabilecek. Bundaki amaç dijital euro hesapları özel bankalardan daha güvenli bir sistemde tutmak. Çünkü özel bankaların iflası söz konusu olduğunda ya da herhangi bir hırsızlık durumunda dijital hesapların kaybolma ya da çalınma riski bulunuyor.
Bankanın dijital euro projesinin başlatıp başlatmama kararını ise 2021 ortalarında vermesi bekleniyor