Ottawa’da 1 Haziran’da düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayan Kanada Başbakanı, “Rusya G7’den Kırım’ı işgal ettikten sonra çıkarılmıştı ve o hala uluslararası kural ve normları ihlal etmeye devam ediyor. Bu yüzden o, G7’de yok ve onun dışında kalmaya devam edecektir.” dedi.
ABD BAŞKANI TRUMP, RUSYA’YI DAHİL ETMEK İSTİYOR
Daha önce ABD Başkanı Donald Trump, “G7’nin, dünyada olanları düzgün bir şekilde temsil ettiğini hissetmiyorum.” ifadelerini kullanmış ayrıca zirveye katılan ülkeler grubunun “miadını doldurduğunu” kaydederek “Gruba, Rusya, Hindistan, Güney Kore ve Avustralya’nın da eklenmesini istiyoruz.” değerlendirmesinde bulunmuştu.
G7, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve ABD’den oluşuyor.
SON ZİRVE FRANSA’DA YAPILMIŞTI
Son zirve, 25 Ağustos 2019 tarihinde Fransa’nın Biarritz kasabasında gerçekleşmişti. ABD Başkanı Trump’ın, zirve öncesi Kırım’daki işgal ve Donbas’taki savaşı devam ettiren ve saldırgan tavırlarıyla bölgesinde tehdit oluşturan Rusya’nın, G7’ye geri dönmesi yönünde bir söylemi olmuştu. Trump’ın bu sözleri, liderler tarafından destek görmese de zirveye damgasını vurmuştu.