ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5955
EURO
34,7913
ALTIN
2.493,56
BIST
9.445,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

REFORMLAR İSRAİL’İ KARIŞTIRDI

REFORMLAR İSRAİL’İ KARIŞTIRDI
08.01.2023 16:09
A+
A-

Tel Aviv şehrinde meydanlara çıkan protestocular, “Demokrasi tehlikede” ve “faşizme ve apartheid’e karşı birlikte” yazılı pankartlar taşıdı.

Binyamin Netanyahu, ve geri dönüşü kendisine “Kral Bibi” diyen taraftarlarının yenilmez olduğu inancını pekiştiriyor. öncülüğünde kurulan aşırı sağ partilerin bulunduğu koalisyon hükümetine karşı bir araya gelen binlerce İsrailli sokaklara indi. Öfkeli kalabalık, “Demokrasi tehlikede”, “faşizme ve apartheid’e karşı birlikte” gibi pankartlar taşıdı.

‘TARTIŞMALI İSİMLER’ KOALİSYONU

Netanyahu, 1 Kasım’daki seçim zaferinin ardından, geçen ayın sonlarında, bazı yetkilileri şu anda önemli bakanlıkların başına geçen aşırı sağcı partilerden oluşan bir koalisyonun başında göreve başladı.

Koalisyonda, vergi kaçırdığını kabul eden bir siyasetçi ve evinde ibadet eden çok sayıda Filistinliyi katleden bir adamın portresini saklayan biri de dahil olmak üzere bir grup aşırı sağcı siyasetçiyi barındırıyor.

Kendisi de mahkemede yolsuzluk suçlamalarıyla mücadele eden 73 yaşındaki Netanyahu, 1996-1999 ve 2009-2021 yılları arasında başbakanlık yaparak İsrail tarihinde en uzun süre görevde bulunan başbakan oldu.

REFORMLAR HALKI ENDİŞELENDİRİYOR

Yeni hükümet, işgal altındaki Batı Şeria’da yerleşim yerlerini genişletme politikası ve LGBT topluluğunun üyelerini ve destekçilerini endişelendiren sosyal reformları gerçekleştirme planlarını açıkladı. Protestoya, İsrail parlamentosunun sol görüşlü ve Filistinli üyeleri öncülük ederken, Protestocular, hükümetin uzun süredir vaat ettiği ve ülkenin Yüksek Mahkemesi’ni zayıflatmayı amaçlayan yargı sistemi revizyonunu açıklayan Adalet Bakanı Yariv Levin’i hedef aldı.

PARLAMENTO YARGIYA KARŞI

İsrail’in yeni adalet bakanı bu hafta, parlamentonun yüksek mahkeme kararlarını geçersiz kılmasına izin veren bir madde içeren reform programını duyurdu. Muhalefet lideri Yair Lapid, sosyal medya hesabından “İsrail Devleti’nin tüm hukuk sistemini tehlikeye attığını” söyleyerek reformları kınadı.

Yeni hükümeti hukuk sistemine savaş açmakla suçlayan eleştirmenler, planın İsrail’in denge ve denetleme sistemini altüst edeceğini ve yeni iktidar koalisyonuna mutlak güç vererek demokratik kurumların altını oyacağını belirtiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.