ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3218
EURO
35,0717
ALTIN
2.279,78
BIST
9.017,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

KOVİD-19 AŞISI ZARARLI MI?

KOVİD-19 AŞISI ZARARLI MI?
03.07.2021 16:06
A+
A-

Uzmanlara göre aşı kısırlık yapmıyor, beyne ve kalbe zarar vermiyor. Ancak aşı karşıtlarını bu konuda ikna etmek pek mümkün değil.. İşte aşı ile ilgili doğru bilinen 10 yanlış…

Kalbe ve beyne zarar veriyor ya da kısırlık yapıyor…

Aşı karşıtları bu gibi doğru bilinen yanlışlar yüzünden aşı olmak istemiyor.

Uzmanlar ise tüm bu şüphelere bilimle cevap veriyor. Uzmanlara göre, tüm bunlar özellikle sosyal meydanın güçlü olması…

Ve yine uzmanlara göre bu güç her zaman doğru yönlendirmiyor.
AŞILAMANIN HIZINI AZALTIYOR

Aşı ile ilgili doğru bilinen yanlışlar en çok hız kazanılması gereken dönemde aşılamanın hızını azaltıyor.

Türkiye’de de aşı olmayanların kafalarında en çok “Kısırlık yapar mı?”, “Damar tıkanıklığına neden olur mu?”, “DNA’yı değiştirir mi?” gibi soru işaretleri dolaşıyor.

Bu soruların yanıtı da işin ehlinden alınmayınca, ortaya endişe verici sonuçlar çıkıyor.

Koronavirüs aşısı hakkında doğru bilinen yanlışlar #1

AŞI HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN 10 YANLIŞ

Bugüne kadar aşı hakkında yazılıp çizilen ve doğru bilinen yanlışlar, uzmanlar tarafından şu şekilde yanıt buluyor:
Koronavirüs aşısı kısırlık yapar mı?

Koronavirüs aşılarının kısırlık yaptığı yönündeki iddialara bilim insanları yaptığı çalışma ile son noktayı koymuştur. 45 erkeğin dahil edildiği çalışma, mRNA aşısı olanların sperm sayısı ile hareketliliğinde artış olduğunu ortaya çıkarmıştır. Aşının değil, virüsün üreme sistemini kötü etkilediğini vurgulanmıştır.
Aşı olduktan sonra kalp krizi geçirilir mi?

Aşı olduğunuz ertesi gün kalp krizi geçirebilirsiniz. Araba ya da yıldırım çarpabilir. Bunları aşıya bağlamayınız. Aşının bu gibi etkilerinin olduğunu düşünmek, hayal ürünüdür.
Aşının Faz-3 çalışmalarının sonuçlanmadığı doğru mu?

Faz-3 çalışmaları sonuçlanmadan FDA herhangi bir ilaca veya aşıya onay vermemiştir. 14 Aralık’ta FDA aşıyı onaylamıştır ve ülkelerde aşılama hız kazanmıştır.

Koronavirüs aşısı hakkında doğru bilinen yanlışlar #2

Aşı damar tıkanıklığına neden olur mu?

Bunun ilgili herhangi bir doğruluk payı yoktur. Daha önce Johnson & Johnson aşıları ile ilgili milyonda 5 vakada görülen ve o hastaların da birtakım damar tıkanıklığına meyilli hastalıklarının olduğu söylenmiştir. Ve bu aşının onayı da hemen durdurulmuş ve uygulama askıya alınmıştır.
Aşı kalp kaslarında iltihaplanmaya neden olur mu?

Bu durumun bir milyonda 50 gibi düşük bir oranı vardır. Tamamen basit bir tedavi ile ayakta atlatılan dönemsel bir hastalıktır. Çok düşük ihtimalle görülen bir yan etkidir.
Aşı DNA’yı değiştirir mi?

Sosyal medyada sık sık dolaşan yanlışlardan biri de mRNA aşılarının insanların DNA’larına etki ettikleri ve değiştirebildikleridir. Ancak uzmanlar bunun basit bir nedenden dolayı doğru olmadığını, hücrelerden RNA’yı alıp tekrar DNA’ya çevirecek hiçbir mekanizmaya sahip olunmadığından bahsetmektedir. Yani aşı, DNA’yı değiştiremez ve aşılar bunu yapamaz.
Doktorun aşıyı önermemesi gibi bir durum söz konusu olabilir mi?

Uzmanlara göre bunların büyük çoğunluğu, doktorluk adı altında anonim birtakım hesaplar peşinde koşmaktadır. Öyle ki bazı ürünlerini pazarlayan doktorlar bile görülmektedir. Aşıya karşı var olan bilgi kirliliğine inanmamak gerekmektedir.

Koronavirüs aşısı hakkında doğru bilinen yanlışlar #3

mRNA aşıları diğer aşılardan daha tehlike midir?

Uzmanlara göre mRNA’nın doğası gereği, diğer aşılara göre daha güvenli olabilir. Nedeni ise mRNA aşılarının bir makine tarafından yapılabilmesidir. Böylece bakteriyel kontaminasyon (bulaşma) veya diğer kontaminantlar konusunda endişelenme edilmesine gerek kalmaz. Aşıda canlı virüs yoktur, bu yüzden aşıya giren her şey çok dikkatli bir şekilde kontrol edilebilir ve izlenebilir.
mRNA aşıları hakkında uzun vadeli güvenlik var mıdır?

mRNA aşıları hakkındaki en yaygın yanlışlardan biri, uzun vadeli güvenlik verileri sağlayacak kadar uzun süre test edilmemiş olmaları. Uzmanlara mRNA’nın hiç güvenlik verisi olmadığı görüşü değil değil. mRNA aşılarının insanlarda ilk kez test edilmesinden bu yana geçen 7 yıl içinde hiçbir ciddi yan etkisi bildirilmemiştir.
Koronavirüs, aşıdan daha mı güvenlidir?

Virüsün ilk yayıldığı andan itibaren aşı karşıtlarının sürekli öne sürdüğü bu doğru bilinen yanlış için uzmanları görüşü şu şekildedir:

“İnsanlar yaşamları ve vücutları üzerinde kontrol sahibi olmak isterler, değil mi? İşte aşılar onu sağlıyor. Aşıyı almazsam, her an enfekte olabilirim ve hastalığın seyrini kontrol edemem. Durumunuzu, bedeninizi, hayatınızı kontrol etmek istiyor musunuz, istemiyor musunuz? Aşı, buna yardımcı olan en iyi yoldur.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.