ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2645
EURO
34,6728
ALTIN
2.405,44
BIST
10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

Perde gerisinde Hafter’e destek

Perde gerisinde Hafter’e destek
28.07.2020 16:01
A+
A-

Başbakan Binyamin Netanyahu yönetimine yakın kaynaklar ve İsrail gazeteleri de bu tezi destekliyor. İsrail ile Hafter arasındaki ilişkilerin gelişmesinde ise Mısır’daki Abdulfettah es-Sisi yönetiminin etkili olduğu ve Hafter’i başkent Kahire’de İsrailli yetkililer ile bir araya getirdiği belirtiliyor. 

İsrailli gazeteci Joseph Millman, Londra merkezli haber portalı Middle East Eye’daki makalesinde, bazı Mossad ajanlarının Hafter’in ileri gelen komutanlarını Mısır’da eğittiğini yazdı.

Millman makalesinde, Mossad’ın Hafter’in üst rütbeli subay kadrosuna, "Askeri taktikler, istihbarat toplama ve analizi ile komuta kontrol prosedürleri" öğrettiğini aktardı.

İsrailli gazeteci, Hafter’in Kahire’de 2017 ve 2019 yıllarındaki ziyaretlerinde de gece görüş cihazları ve keskin nişancı tüfeklerinin alımı gibi konuları Mossad ajanları ile görüştüğünü kaydetti.

Fransa’da yayımlanan Le Monde Afrique gazetesi ise 2 Temmuz’daki haberinde Hafter’in Ürdün’de Mossad ajanları ile bir araya gelerek görüşmeler yaptığını yazdı.

2015 yılında gerçekleşen bu görüşmenin ardından Hafter’in İsrail’e yakınlaştığını kaydeden gazete, İsrail Hava Kuvvetlerinin Sirte’yi bombaladığını öne sürdü. Ancak haberde bombalama tarihi hakkında bilgi verilmedi.

Ayrıca İsrail’de yayımlanan Jerusalem Post gazetesi, İsrailli subayların 2019 yılı Ağustos ve Eylül aylarında Hafter milislerini Libya’nın doğusunda sokak savaşları konusunda eğittiğini kaydetti.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Hafter’e insansız hava aracı (İHA) ve silahlı hava araçlarına (SİHA) karşı roketler temin ettiğini kaydeden gazete bu roketlerin İsrail yapımı olduğunu da belirtti.

Son dönemde ortaya çıkan tüm bu bilgilere rağmen İsrail yönetiminin, Libya’nın doğusundaki kabileler ile Sirte kentinde bulunan ve Suudi Arabistan’a yakınlıklarıyla bilinen Medhali Selefileri kamuoyu önünde zor durumda bırakmamak için Libya’da gri bir çizgide hareket ettiği izlenimini vermeye çalıştığı yorumları yapılıyor.

Eski düşman yeni dost İsrail

1973 yılında yapılan Arap-İsrail Yom Kippur savaşına katıldığını her fırsatta destekçilerine söyleyen Hafter’in, Trablus’u ele geçirebilmek için dün düşman gördüğü İsrail ile iş birliği yapmış olması dikkati çekiyor.

Ancak Hafter’in İHA ve SİHA’lara karşı İsrail’den aldığı roketlerin fayda sağlamadığı da ortada. Çünkü Hafter’in ülkenin batısındaki yenilgisinde özellikle Vatiyye Askeri Hava Üssü ve Terhune kentinin ele geçirilmesinde İHA ve SİHA’ların çok büyük katkısı oldu.

Hafter’in asıl hedefinin Amerika’daki Yahudi lobilerinden faydalanmak ve Donald Trump yönetiminin desteğini almak olduğu düşünülüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.