ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3620
EURO
34,9560
ALTIN
2.324,87
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Shinzo Abe’ye Suikast Düzenlendi

Shinzo Abe’ye Suikast Düzenlendi
08.07.2022 21:51
A+
A-

Saldırıya uğrayan eski Japonya Başbakanı Shinzo Abe hayatını kaybetti!

67 yaşındaki eski başbakan Şinzo Abe, Pazar günü parlamentonun üst meclisi için yapılacak seçimlerden önce, Liberal Demokrat Parti üyesi Kentaro Asah’ın kampanyasına destek vermek için ülkenin doğusunda yer alan Nara kentindeydi. Abe, saat 11 sıralarında konuşma yaparken, bir anda silah sesleri duyuldu ve göğsünden vurularak yere yığıldı.

Yerel kaynaklar Abe’nin bilinci kapalı halde hastaneye kaldırıldığını, boynunda kanamasının olduğunu, kalbinin durduğunu açıkladı.

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, ülkenin eski başbakanı Shinzo Abe’nin vurulmasının affedilemez bir eylem olduğunu belirterek en güçlü şekilde kınadı. Kishida, Abe’nin hayatını kurtarmak için şu anda kan nakli yapıldığını duyurdu. Saldırgan ise polis tarafından olay yerinde yakalandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN TAZİYE MESAJI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Japonya Eski Başbakanı, değerli dostum Şinzo Abe’nin silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinden büyük üzüntü duydum. Bu menfur saldırıyı gerçekleştirenleri kınıyorum. Dostum Abe’nin ailesine, sevenlerine, tüm Japonya halkına ve hükûmetine başsağlığı dileklerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı.

SALDIRGANIN KİMLİĞİ BELİRLENDİ

Saldırganın Nara kentinde ikamet eden 41 yaşındaki Tetsuya Yamagami olduğu belirlendi. Saldırıda kullanılan av tüfeği ele geçirildi.

Abe, ilk olarak 2006’da ve ardından 2012’den 2020’ye kadar Japonya’ya uzun süre başbakanlık yaptı. O zamanlar 52 yaşında olan Abe, 20 Eylül 2006’da LDP başkanlığına seçildi. Altı gün içinde dünyanın üçüncü büyük ekonomisine sahip Japonya’nın 90. başbakanı oldu.

Bununla birlikte, Abe’nin siyasi kariyerindeki ilk sarsıntı, 2007’de kötü bir ülseratif kolit hastalığı nedeniyle aniden istifa etmesiyle geldi. 

Abe, 2012’de iktidara geri döndü, ilk önce Eylül ayında parti rakibi Shigeru Ishiba’yı yenerek LDP’nin yönetimini geri aldı ve ardından partiyi Aralık ayında ezici çoğunluğa götürdü.

2014 ve 2017 seçimlerinde yeniden seçilen Abe,  2020’de sağlık sorunları nedeniyle görevinden ayrılmıştı.

Abe ilk olarak 1993 yılında parlamentoya seçildi ve 2005 yılında kabine üyesi oldu. 50 milyon emeklilik kaydının kaybını nedeniyle eleştirilerin hedefinde olmuştu. Sağlık sorunları nedeniyle 2020’de görevi bırakan Abe, Japonya’nın en uzun süre görev yapan başbakanı olarak biliniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.