ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5260
EURO
34,7173
ALTIN
2.493,22
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

Vatandaşlık Yasası protestoları 8 ölü var

Vatandaşlık Yasası protestoları 8 ölü var
22.12.2019 11:31
A+
A-

Hindistan polisi, tartışmalı vatandaşlık yasasına karşı protesto yasağına rağmen sokağa çıkan binlerce kişiyi gözaltına aldı.

Ülkenin güneyindeki Mangaluru kentinde iki kişinin gösterilerde ölmesi üzerine bazı bölgelerde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Protestolarda ölenlerin sayısı 8'e yükseldi.

_110238145_gettyimages-1189629780

Yeni Vatandaşlık Yasası, Pakistan, Bangladeş ve Afganistan'dan ülkeye gelen ve Müslüman olmayan yasa dışı mültecilere vatandaşlık hakkı tanıyor.

Başkent Delhi'nin bazı bölgelerinin yanı sıra Uttar Pradeş ve Karnataka eyaletlerinde de gösteri yasakları uygulamaya kondu. Buna göre, dört kişiden fazla gruplar halinde dolaşmak yasak.

10-40-11-_110236293_d411e688-503a-4228-998e-db522786fae8

Delhi'de protestoların düzenlendiği bölgelerde mobil şebeke hizmetleri bir süreliğine askıya alındıktan sonra gevşetildi.

Yasağa rağmen, başta Bangalor, Haydarabad, Patna, Çandigarh, Mumbai, Kalküta ve Delhi olmak üzere ülkenin dört bir yanında on binlerce kişinin sokağa çıktığı bildiriliyor. Sivil toplum örgütleri, öğrenciler, aktivistler ve tek tek bireyler sosyal medya hesaplarından barışçıl protesto gösterilerine katılma çağrısı yapıyor.

Perşembe günkü gösteriler çoğunlukla barışçıl geçti; ancak Uttar Pradeş eyaletinin başkenti Lucknow'da göstericilerle güvenlik güçleri arasında çatışmalar olduğu ve otobüslerin ateşe verildiği bildiriliyor.

Müslüman Rikat anlatıyor: Hindistan'da ikinci sınıf vatandaşlara dönüşüyoruz

Hindistan hükümetinin politikaları Müslümanları neden kaygılandırıyor?

Delhi ile Jaipur kentlerini bağlayan ana otoyola polis barikatları kurularak kente giren araçlar kontrol ediliyor. Bu nedenle meydana gelen trafikten dolayı uçuşlarına yetişemeyen mürettebat yüzünde Indigo Havayolları'nın 19 uçuşu iptal ettiği belirtiliyor.

İçişleri Bakanlığı yetkilileri kriz toplantısı kararı aldı. Ancak göstericiler, Başbakan Narendra Modi'nin milliyetçi uygulamalarına karşı artık sessiz kalamayacaklarını açıklıyor. Yeni vatandaşlık yasası dini ayrımcılık yaparak anayasayı ihlal etmekle eleştiriliyor.

Yeni yasa ne içeriyor?

Geçen hafta parlamentoda onaylanan yasa, komşu ülkeler Bangladeş, Pakistan ve Afganistan'dan kaçak olarak ülkeye giren altı dini grubun mensuplarına altı yıldır burada yaşadıklarını kanıtlamaları koşuluyla vatandaşlık hakkı veriyor. Yasa Müslümanları kapsamıyor.

İktidardaki Hindu milliyetçisi BJP hükümeti yasayla dini baskıdan kaçanlara yasal statü verilmesini amaçladığını, Müslümanların dini azınlık olmadığını ve Hindistan'ın korumasına ihtiyaçları bulunmadığı için yasaya dahil edilmediğini söylüyor.

Ülkedeki Müslüman gruplar ise düzenlemenin hükümetin Müslümanları dışlama siyasetinin bir parçası olduğunu ve anayasanın laiklik ilkesinin çiğnendiğini savunuyor.

Birleşmiş Milletler de yasayla ayrımcılık yapıldığı endişesini dile getirdi.

BBC 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.