ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

YUNANİSTAN’DA HALK GREVDE

YUNANİSTAN’DA HALK GREVDE
09.11.2022 23:51
A+
A-

Yunanistan’da İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (ADEDY) ortak çağrısıyla 24 saatlik genel grev düzenlendi.

Grev süresinde Atina ve Selanik’in merkezlerinde protesto gösterileri yapıldı.

Greve tüm iş alanları ve kamuya bağlı bütün kurumlar katılırken, özel ve devlet medya organları da yayınlarını 24 saat boyunca durdurma kararı aldılar; haber bültenleri yayınlanmadı. Yerlerine belgesel filimler ve eski diziler gösterildi.

Grev boyunca taksiler dahil, metro, tramvay, otobüs gibi toplu taşıma araçları kontak kapattı. Okullar, üniversiteler, mahkemeler, vergi daireleri, belediyeler hizmet vermedi. Hava ve deniz taşımacılığında büyük aksaklılar ve gecikmeler yaşandı.

Sendikalar, hayat pahalılığına ve yüzde 9’a ulaşan enflasyona karşı ücretlerin artırılmasını ve dolaylı vergilerin indirilmesini talep ediyor.

Sendikalar Nisan ayında da hayat pahalılığına karşı 24 saatlik genel grev yapmıştı.

İşçi ve memurlar son yıllarda gelir ve alım güçlerinin yüzde 40’a varan bir gerilemeye maruz kaldığından şikayet ederken; muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi’nin ekonomi politikasının “sadace sermaye sahiplerinin işine yaradığını” dile getiren bildiriler yayınladılar. 

Grev eylemleri çerçevesinde düzenlenen yürüyüşlere ana muhalefet sol SYRİZA partisi lideri Aleksis Çipras ile Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) lideri Nikos Androulakis de katıldı.

Eylemler sırasında polisle bazı maskeli gruplar arasında çatışma çıktı; molotof kokteylleri ve göz yaşartıcı gaz kullanıldı. Bazı kişilerin hafif yaralanmasına yol açan olayların ardından polisle maskeli guruplar arasında sokak kovalamacaları oldu.

Yunanistan hükümeti ise “sendikaların grev eylemlerine başvurma hakları olduğunu” belirterek, şiddet olaylarının sendikalar tarafından da kınanması gerektiğini vurguladı.

Sendikalar şiddet olaylarını kınadı ve bu olayların “provokatörler tarafından çıkarıldığı” görüşünü savundu.

BBC

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.