ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5785
EURO
34,6971
ALTIN
2.521,50
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

ÇAD, CUMHURBAŞKANI Deby Öldürüldü

ÇAD, CUMHURBAŞKANI Deby Öldürüldü
20.04.2021 18:58
A+
A-

Çad Cumhurbaşkanı İdriss Deby Itno, cephe hattında yaşanan çatışmada yaralanarak hayatını kaybetti.

Orta Afrika ülkesi Çad’da, 11 Nisan’da düzenlenen seçimlerde 6. kez devlet başkanı olarak seçilen Idriss Deby Itno’nun cephede yaralanmasının ardından hayatını kaybettiği belirtildi.

Ordu Sözcüsü Azem Bermandoa Agouna, ulusal televizyonda yaptığı açıklamada, 68 yaşındaki Cumhurbaşkanı Itno’nun, hafta sonu ülkenin kuzeyinde ayrılıkçılara karşı düzenlenen operasyona katıldığını, çıkan çatışmada yaralandığını ve bugün hayatını kaybettiğini duyurdu.

SEÇİMLERİ KAZANDIĞI DÜN İLAN EDİLMİŞTİ

11 Nisan’da düzenlenen ve dün Bağımsız Ulusal Seçim Komisyonunun açıkladığı kesin sonuçlara göre, 6. kez aday olan mevcut Cumhurbaşkanı İdris Debi Itno, yüzde 79,32’lik oy oranıyla seçimin galibi olmuştu.

Ülkeyi 30 yıldan uzun süredir yöneten Itno, geçerli 4 milyon 723 bin 240 oyun 3 milyon 663 bin 431’ini alırken, en yakın rakibi Albert, 476 bin 464 oy, Lydie ise 145 bin 867 oy aldı.

Sonuçların açıklanmasının ardından İdris Debi’nin destekçilerine konuşma yapmak yerine cephedeki askerleri ziyaret edeceği belirtilmişti. Debi, Çad-Libya sınırında seçim günü düzenlenen saldırıda bir sınır karakolunu hedef alıp Çad içinde çölde yüzlerce kilometre ilerleyen gruplarla savaşan askerleri ziyaret etmişti. 

1990’DAN BU YANA ÜLKEYİ YÖNETİYORDU

Çad Cumhurbaşkanı İdris Debi Itno, partisi Ulusal Kurtuluş Hareketi ile iktidara geldiği 1990’dan bu yana ülkeyi yönetiyordu.

Kendisi de bir isyan sonucu cumhurbaşkanlığına gelen 68 yaşındaki Debi, Afrika’nın en uzun süredir iktidarda olan liderlerinden biriydi.

Itno, 2018’de Anayasa değişikliğiyle, bu yıl görev süresinin dolmasının ardından, her biri 6’şar yıl olmak üzere 2 dönem daha seçilebilmesinin yolunu açmıştı.

Bazı muhalefet liderleri, seçimleri boykot çağrısı yapmıştı.

Muhalefet, Çad’ı 30 yılı aşkın süredir yöneten Itno’yu ülkede monarşi kurmaya çalışmakla suçlarken, Itno ise insanların kendisine duyduğu güven nedeniyle yeniden aday olduğunu ifade etmişti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.