ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,8039
EURO
36,7138
ALTIN
2.956,79
BIST
10.081,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Pazartesi Yağmurlu
17°C
Salı Yağmurlu
14°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Az Bulutlu
10°C

ÇİN’İN İNSAN HAKLARI RAPORU; 10 Bin İnsan Zorla Ülkeye Döndürüldü

ÇİN’İN İNSAN HAKLARI RAPORU; 10 Bin İnsan Zorla Ülkeye Döndürüldü
20.01.2022 00:57
A+
A-

İnsan hakları örgütü raporu: Çin, son 7 yılda yurtdışındaki yaklaşık 10 bin vatandaşını zorla ülkeye döndürdü.

Çin’in 2014’ten beri farklı yöntemlerle yaklaşık 10 bin yurttaşını ülkeye dönmeye zorladığı iddia edildi.

İspanya merkezli insan hakları grubu Safeguard Defenders’ın salı günü yayımladığı raporda, Çin yönetiminin başka ülkelerde yaşayan Çinlileri hedef alan operasyonlar düzenlediği ve bu kişileri ülkeye getirmek için yasadışı yöntemler kullandığı öne sürüldü.

Raporda, Tilki Avı Operasyonu (Operation Fox Hunt) ve Sky Net Operasyonu (Operation Sky Net) kapsamında yetkililerin adam kaçırma, taciz ve tehdit gibi hukuk dışı yöntemlerle yurtdışındaki Çin vatandaşlarını ülkeye dönmeye zorladığı savunuldu.

Çalışmada, “Her geçen gün daha fazla kişi Çin’i terk etmenin yollarını ararken, Çin diasporası çok daha hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyor… Pekin, yurtdışındaki güvenlik sistemlerinin gücünü genişletmekte hiç bu kadar istekli olmamıştı” ifadelerine yer verildi.

Tilki Avı Operasyonu, 2014’te ekonomik suçlardan aranan Çin yurttaşlarının takip edilmesi için başlatılmıştı. Daha geniş kapsamlı Sky Net Operasyonu ise 2015’te hayata geçirilmiş, daha sonra iki operasyon birleştirilmişti.

İnsan hakları grubunun raporunda 2014’ten bu yana yaklaşık 10 bin Çin yurttaşının zorla ülkeye döndürüldüğü iddia edildi.

Raporda 2020’de en az 1421, 2021’in ilk 11 ayındaysa yaklaşık 1114 kişinin pandemi nedeniyle uygulanan uluslararası uçuş yasakları ve tecrit önlemlerine rağmen kara para aklama ve yolsuzluk suçlarıyla Çin’e getirildiği savunuldu. Bu rakamların, sadece ekonomik suç işleyenler ya da Çin Komünist Partisi’nden görevi kötü kullandığı iddia edilen kişileri kapsadığı belirtildi.

Şüphelilerin Çin’deki aile mensuplarının tehdit edilmesinin yaygın bir yöntem olduğunun savunulduğu raporda, hükümetin yurtdışında yaşayanları geri dönmeye zorlamak için ajanlar görevlendirdiği de öne sürüldü.

Raporun ortak yazarı Chen Yen-ting, “Buradaki insan hakkı ihlalleri ve diğer ülkelerin hukuk kurallarının çiğnenmesi sistematik nitelikte” ifadelerini kullandı.

Çinli yetkililer geçmişte de farklı yöntemlerle adam kaçırmakla suçlanmıştı.

Çin doğumlu İsveçli yazar Gui Minhai 2015’te Tayland’da ortadan kaybolmuş, daha sonra 2016’da Çin’de gözaltında tutulduğu ortaya çıkmıştı. Mahkeme, yazarı “diğer ülkelerle yasadışı şekilde istihbarat paylaşmak” suçundan 10 yıl hapse mahkum etmişti.

Çinli milyarder Xia Jianhua da 2017’de Hong Kong’da kaldığı otelden kaçırıldığı iddia edilmişti. Hakkında hâlâ resmi bir açıklama yapılmamış olmasına rağmen Jianhua’nın “yolsuzluk ve borsada manipülasyon soruşturması” kapsamında Çin anakarasında gözaltında olduğu düşünülüyor.

Yasin Sofuoğlu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.