Fransa’da yaklaşık 30 milletvekili, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygur Türklerine karşı 'insanlık suçu' işlediği gerekçesiyle Çin’in, uluslararası mahkemede yargılanmasını istedi.
Bir süre önce iktidar partisinden istifa eden Aurelien Tache’nin öncülüğünde kaleme alınan dilekçeyi imzalayan Fransız milletvekilleri, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Çin aleyhine insanlık suçu işleyenlerin yargılandığı uluslararası mahkemede dava açılması için girişimde bulunmasını istedi.
Bu arada Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, basına yaptığı açıklamada, Çin’de Uygur Türklerine yapılan baskıların ‘kabul edilemez olduğunu’ söyledi.
Fransız bakan, Çinli muhataplarıyla yaptıkları görüşmelerde konuyu sürekli gündeme getirdiklerini ifade etti.
Milletvekili Hubert J-Laferriere ise Meclis Genel Kurulu’nda, Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’ın yanıtlaması talebiyle Uygur Türklerine yönelik baskılarla ilgili soru önergesi sundu.
Liberation: Uygur soykırımı işliyor
Öte yandan Fransa’nın en fazla okunan gazetelerinden Liberation, Uygur Türklerinin yaşadıklarını ilk sayfasını tamamıyla konuya ayırarak verdi.
‘Uygur soykırımı işlemde’ başlığını atan gazete, Çin’in Uygur kadınlarını kısırlaştırdığını ortaya koyan bir raporun yayınlanmasının ardından Çin’in “eğitim” kamplarından Avrupa’ya kaçan bir Uygur öğretmen ile görüştü.
Zorla çalıştırıldıklarını, tecavüze uğradıklarını ve işkence gördüklerini belirten öğretmen Çin Komünist Partisi’nin asimilasyon politikasının nasıl “totaliter ve soykırıma dönük bir şekil aldığını” anlattı.
ABD’den yaptırım kararı gelmişti
ABD yönetimi, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlallerinde rolü olduğu gerekçesiyle dün 11 Çinli şirketi yaptırım listesine almıştı.
ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, yaptığı yazılı açıklamada, Çin hükümetinin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Müslüman azınlığa yönelik “baskı, geniş çaplı tutuklama, zorla çalıştırma, biyometrik verilerin rızasız toplanması ve genetik analizi” gibi uygulamalarındaki insan hakları ihlallerinde rol oynayan 11 Çinli şirkete yaptırım kararı aldıklarını bildirmişti.
ABD Ticaret Bakanlığı, 22 Mayıs’ta da Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlallerinden dolayı 9 Çinli kuruluşu yaptırım listesine almıştı.