ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3848
EURO
35,0513
ALTIN
2.326,23
BIST
9.102,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Hangi Ülkeler Kripto Merkezi?

Hangi Ülkeler Kripto Merkezi?
17.08.2022 11:18
A+
A-

Dünyanın en bilinen kripto para birimi olan Bitcoin’in şu anda dünya çapında 180 milyondan fazla kullanıcısı olması ve 18 binden fazla işletmenin kripto para ödemelerini kabul etmesiyle birlikte kriptoya yönelik heyecan gerçeğe dönüştü. Ancak kripto paralar her ülkede aynı şekilde yaygınlaşmadı, benimsenmesi dünya genelinde dağınık bir seyir izliyor.

Ödeme işlemleri karşılaştırma sitesi Merchant Machine tarafından yapılan araştırma, kripto para sahiplerinin sayısı, kripto kabul eden işletmeler ve mevcut Bitcoin ATM’lerinin miktarı karşılaştırıldığında Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Ukrayna ve İngiltere’nin kripto kullanımında lider olduğunu ortaya koydu.

Podyumda İngiltere ve ABD gibi ekonomileri gelişmiş ülkelerin bulunması şaşırtıcı değil. Zira ABD 27 milyonla dünyadaki en yüksek ikinci kripto para sahibi sayısına sahip ve toplam nüfusuna kıyasla en yüksek kripto sahibi kişi yüzdesi de bu ülkede bulunuyor. Ayrıca ABD 33 binden fazla kripto para ATM’si ile diğer ülkelere açık ara fark atmış durumda. 

Fakat sıralamada ikinciliği alan Ukrayna için bu açıklamalar kripto paranın neden ülkede önemli olduğunu açıklamıyor. Listede ilk 10’daki ülkeler şöyle: 

10. Kolombiya

9. Vietnam

8. Hollanda

7. Fransa

6. Rusya

5. Tayland

4. Hindistan

3. İngiltere

2. Ukrayna

1. ABD

Kripto Ukrayna’da nasıl bu kadar önemli hale geldi?

Ukrayna’nın kripto kullanımı açısından ABD’den sonra ikinci ülke olmasının nedeni Rusya ile 24 Şubat’tan beri devam eden savaş.

Fakat Ukrayna’da kripto paraların benimsenmesi savaştan öncesine denk geliyor. Kripto araştırma grubu Chainalysis tarafından hazırlanan 2021 yılı küresel endeksinde ülke nüfusu en fazla kripto para benimseyen ülkeler sıralamasında dördüncü basamakta bulunuyordu. 

Ancak Rusya’ya karşı savaş başlar başlamaz, Ukrayna hükümeti ekonomisini desteklemek için kripto kullanımını genişletme yönünde stratejik bir karar aldı.

Savaşın ikinci gününde, Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanı Mykhailo Fedorov kripto para biriminde ödeme kabul edebilecek resmi devlet cüzdanları oluşturulmasını istedi.

Bu hamle sayesinde Kiev, Rus işgalinin başlangıcından bu yana 120 milyon eurodan fazla kripto para topladı. Bu önemli miktar sayesinde askeri birlikler desteklenirken askeri malzeme satın alımlarına destek olundu.

euronews

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.