ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3635
EURO
34,9543
ALTIN
2.325,43
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

PAKİSTAN, İSRAİL DURDURULMALI

PAKİSTAN, İSRAİL DURDURULMALI
20.05.2021 21:37
A+
A-

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşiİsrail ve Filistin arasında yaşanan krizi görüşmek üzere toplanan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda konuştu.

İsrail’in kibirle hareket ettiğini ve cezasızlıktan cesaret aldığını belirten Kureyşi, işgal altındaki Filistin halkına amansız saldırılar düzenlendiğini söyledi.

Kureyşi, bir hafta süren İsrail saldırılarında “250’den fazla Filistinlinin yaşamını yitirdiğine” ve binlercesinin yaralandığına dikkati çekerek bunların üçte birini kadın ve çocukların oluşturduğunu ifade etti.

Gazze’de her evde ölümün yankılandığına dikkati çeken Kureyşi, Ebu Hatab ailesinin 10 üyesinin hayatını kaybettiğini anımsattı.

Kureyşi, Gazze ve Filistin topraklarının diğer bölgelerinde her saat yüzlerce bu şekilde trajedi yaşandığını hatırlatarak şimdiye kadar 50 bini aşkın Filistinlinin evlerinden ayrılmak zorunda kaldığını kaydetti.

Gazze’nin karanlığa gömüldüğüne dikkat çeken Kureyşi, havayı aydınlatan tek şeyin İsrail’in patlayan bombalarının ışıkları olduğunu belirtti.

BM Güvenlik Konseyi görevini yerine getiremiyor vurgusu

BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) kendisine verilen uluslararası barış ve güvenliği sağlama görevini yerine getirememesinin dehşet verici olduğunu ifade eden Kureyşi, “Yeter demenin zamanı geldi. Filistinliler susturulamaz. İsrail’in saldırganlığı durdurulmalı.” dedi.

Kureyşi, BM Genel Kurulunun söz konusu sorumluluğu üstlenmesi gerektiğine işaret ederek, “Filistin halkını bu kritik noktada yüzüstü bırakamayız.” diye konuştu.

Filistin halkını korumak için uluslararası güç

Kuşatılan Filistin halkı ile İsrail ordusu arasında askeri bir denklik olmadığını dile getiren Kureyşi, Gazze ve işgal altındaki tüm topraklar için insani yardım seferberliği başlatılması gerektiğine dikkati çekti.

Filistin’e sağlık ekibi, ilaç, yiyecek gönderilmesi gerektiğini vurgulayan Kureyşi, Filistin halkının korunması için uluslararası bir gücün bölgeye konuşlandırılması çağrısında bulundu.

İsrail’i savaş suçlarından sorumlu tutma çağrısı

Kureyşi, İsrail’in insanlığa karşı işlediği suçlar ve uluslararası hukuku ihlal ettiği için hesap vermesi gerektiğini belirterek Uluslararası Ceza Mahkemesi ve Uluslararası Adalet Divanı’ndan İsrail’in savaş suçlarından sorumlu tutulmasını sağlamasını talep etti.

Öte yandan Kureyşi, BM Genel Kurulunun İsrail’e ve Filistin halkına net bir mesaj göndermesi gerektiğini kaydetti.

Pakistan’dan BM 75. Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır’a Filistin teşekkürü

Pakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Pakistan Dışişleri Bakanı Kureyşi, BM 75. Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır ile New York’ta bir araya geldi.

Kureyşi, Filistin’deki durumun tartışılması için BM Genel Kurulu’nu toplamadaki proaktif rolünden ötürü Bozkır’a teşekkür ederek, söz konusu oturumun, BM’nin diğer organlarına ve özellikle uluslararası barış ve güvenliğin sürdürülmesine yönelik temel sorumluluğunu yerine getirmesi için BM Güvenlik Konseyi’ne güçlü bir mesaj göndermesini umduğunu belirtti.

Pakistan halkının, İsrail’in masum Filistinlilere ayrım gözetmeden orantısız güç kullanmasına öfkelendiğine dikkati çeken Kureyşi, Pakistan’ın derhal ateşkes çağrısı yaptığını vurguladı.

Kureyşi ayrıca, Keşmir’de kötüleşen insani durum ile ilgili Bozkır’a bilgi verirken, Güney Asya’da kalıcı barış için Cammu Keşmir meselesinin çözümü için de çağrıda bulundu.​​​​​​

AA

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.