ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,6064
EURO
34,8200
ALTIN
2.513,44
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Uygur Türk’ü “Yusuf Amat” suikasta uğradı

Uygur Türk’ü “Yusuf Amat” suikasta uğradı
05.11.2020 08:47
A+
A-

BOYNUNDAN VURULDU

Olay saat 22.30 sıralarında Avcılar’daki Denizköşkler Mahallesi Yakamoz Sokak’taki bir binanın girişinde meydana geldi. İşgal altındaki Doğu Türkistan’dan kaçarak Türkiye’ye sığınan Yusuf Amat, misafirlik için gittiği evin girişinde silahlı saldırıya uğradı. Boynundan ve kolundan yaralanan Amat, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan Uygur gencin sağlık durumunun ciddi olduğu ifade edildi. 

gozcuhaber

  • gozcuhaber

Sürekli Çin istihbaratından tehdit alan Amat, bazı yabancı basın yayın organlarına açıklamalarda bulundu. Amat son olarak Facebook üzerinden uluslararası bir basın yayın kuruluşuna açıklamalarda bulundu. Amat, verdiği demeçte Çin istihbaratına çalışan 8-10 Uygur Türkü’nün de ismini verdi. Amat bu açıklamasından 3 gün sonra uğradığı silahlı saldırıda ağır bir şekilde yaralandı. Saldırganın Azerbaycan uyruklu olduğu ve olay mahalline daha önce gelip keşif yaptığı iddia ediliyor. Resmi kaynaklar konuyla ilgili açıklama yapmadı.

CEZAEVİNDE ÇİN AJANI OLDU

  • Yeni Şafak kimliği belirsiz bir kişi tarafından vurulan gençle ilgili çarpıcı bilgilere ulaştı. İddiaya göre Amat, 2011 yılında Tacikistan’a yaptığı bir geziden dolayı ‘ulusal güvenliği tehlikeye atmak suçlaması ile annesi ile birlikte 2,5 yıl hapis cezası verilerek cezaevine konuldu. Cezaevindeyken Çin istihbaratı irtibata geçerek, Uygur gence ‘muhbirimiz ol cezaevinden çıkaralım’ teklifinde bulundu. Amat, ilk başta teklifi kabul etmese de annesi de işkenceden geçirildiği için teklifi kabul etmek zorunda kaldı.

TÜRKİYE’YE YOLLANDI

Çin istihbaratı, rehin alabilmek için Amat’ı evlenmeye zorladı. Evlenip eşi hamile kaldıktan sonra 2012 yılında Pakistan ve Afganistan’a yollanan Amat, 4 yıl boyunca burada yaşayan Doğu Türkistanlılar hakkında bilgi toplayıp Çin istihbaratına yolladı. Bu süre zarfında eşi çocuğu ve ailesi rehin tutuldu. Amat 2016 yılında ajanlık faaliyeti için Türkiye’ye yollanmak istendi. Türkiye’ye gelen Amat, rehin tutulan ailesine rağmen artık Çin istihbaratına çalışmayacağını bildirdi. Avrupa‘ya gitmek için bir süre Zonguldak’ta kalan Amat, iltica talebi kabul edilmeyince İstanbul’a gelerek çalışmaya başladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.