ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

Yoweri Museveni, Eşcinselliğe İdam Cezasını Getirdi

Yoweri Museveni, Eşcinselliğe İdam Cezasını Getirdi
22.06.2023 15:36
A+
A-

Yoweri Museveni, eşcinselliğe idam cezasının getirildiği tasarıyı imzaladı. Artık ülkede “eşcinsellik” suçunu işleyen bir kişi, mahkumiyeti halinde ölüm cezasına çarptırılabilecek. Çıkan yasa büyük tartışmalara neden olmuştu. Uganda Devlet Başkanı Museveni, ABD ve Avrupadan gelen tepkilere aldırış etmedi ve yasayı onayladı.

Şimdi konuya gelelim. Bilmeyenler için Uganda, Hristiyan bir ülke. Seçimle gelen Devlet Başkanı Museveni de 20 yıldan fazla süredir ülkeyi yönetiyor. Kendisi Afrikalı liderlere “dünyayı eşcinsellikten kurtarma” çağrısı yapan, eşcinselliği “yozlaşma ve çöküş” olarak gören biri. Bu durumu da “Batılı ülkelerin dayatması” olarak yorumluyor. Arkasında da Trump’ı destekleyen Evanjelik Hıristiyanlar var. Museveni yasayı 2014’te yine yasa meclisten geçirmişti ancak Anayasa Mahkemesi iptal etmişti. O zaman küresel vakıflar başta olmak üzere ABD ve bazı Avrupa ülkeleri ambargo uyguladı. ABD Başkanı Biden 9 yol önce yapılan gibi yine yaptırım uygulayacaklarını açıkladı. Ama Uganda yönetimi boyun eğmeyeceklerini açıklıyor.

Eşcinsellik meselesi, çocuk yaşta cinsiyet değişikliği ve benzer konular iki grup arasında kültür savaşına dönmüş halde. Dünyada Hristiyan ya da Müslüman fark etmez, sağcı/radikal/gelenekselci olarak tanımlanan ülke liderleri bu meseleyi; “küreselci” olarak tanımlanan, başını ABD ve AB üyelerinin çektiği ülkelerin ‘dayatmaları’ olarak görüyor ve mücadele etmeye çalışıyor. Dünyada milliyetçilerin ve sağ hükümetlerin güçlenmesiyle bu mücadele daha da gün yüzüne çıkacak. Rusya, Macaristan ve Çin bunların en bilinenleri. Daha önceki yazılarımda bahsettiğim, Çin ve Rusya gibi ülkelerin ‘dolara karşı mücadelesi’, Batı’nın kültür dayatmasına yönelik de var. Rusya’da cinsiyet değiştirme ameliyatları ve eşcinsel propagandanın yasaklanması en yakın örnekler. Savaş sürecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.