ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5157
EURO
34,9340
ALTIN
2.433,58
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

ABD Halkı en çok neden korkuyor

ABD Halkı en çok neden korkuyor
07.02.2020 01:05
A+
A-

ABD'lilerin tehdit listesinde Kuzey Kore'nin yerini Çin aldı

İngiltere’nin başkenti Londra’da yapılan son NATO zirvesinden sonra yayımlanan deklarasyonda, Çin öne çıktı.

İlk defa Çin'in yükselen gücüne değinilerek, "Çin'in artan nüfuzu ve uluslararası politikalarının ortaya çıkardığı fırsat ve sınamaları ittifak olarak birlikte ele almalıyız" vurgusu yapıldı.

IMG_20200207_011200Bu sonuç, zirveden birkaç ay önce ABD'de yapılan bir araştırmayı daha da anlamlı hale getiriyor.

Peki ABD’de yaşayan bir grup Amerikalıya göre, tehdit algısı 2 yıl içinde nasıl değişti?

Pew Araştırma Merkezi, işte bu sorunun yanıtını bulmaya çalıştı.

IMG_20200207_011225

10-15 Temmuz tarihleri arasında bin 500’den fazla yetişkin ABD’liyle yapılan anket, Birleşik Devletler’de bazı şeylerin değiştiğini gösteriyor.

ABD’nin bir ticaret savaşının içinde olduğu Çin’in gücü ve etkisi 2 yıl içinde yukarı yönlü değişim gösteren konuların başında geliyor.

2017’nin ekim ayında Çin’i “büyük tehdit” görenlerin oranı yüzde 46 iken, bu yıl oran yüzde 54’e yükseldi. Yani yüzde 8’lik bir artış söz konusu.

Bu arada Uluslararası Eğitim Enstitüsünün son verilerine göre, üniversite eğitimi almak için gençlerini ABD'ye yollayan ülkeler listesinin başında bir süredir Çin’in yer aldığını da belirtelim.

İran'ın nükleer programı

ABD Başkanı Donald Trump’ın selefi Barack Obama’yı eleştirerek çekildiği İran’la nükleer anlaşma da önemini koruyor gibi görünüyor.

Zira, İran’ın nükleer programını tehdit olarak gören Amerikalıların oranı 2017’de yüzde 53 iken, 2 yılda yüzde 57’ye çıkmış.

Siber saldırı korkusu

Rusya’nın siber saldırılarla son seçimlerde Trump’a yardım ettiği iddiaları da bir süredir ABD’nin gündeminde. Anket yapılan ABD’lilere göre, diğer ülkelerden gelebilecek siber saldırılar da önemli bir tehdit unsuru. 2 yılda yüzde 2’lik bir artışla bunu tehdit görenlerin oranı yüzde 74’e yükselmiş.

Ankete göre, küresel iklim değişikliği, Rusya’nın gücü ve etkisi, terör örgütü DEAŞ ve Kuzey Kore’nin nükleer programı ise artık daha az ABD’liyi endişelendiriyor.

2017'de Amerikalıların yüzde 75'i Kuzey Kore'nin nükleer programından korkuyordu. 2 yıl sonra bu oran yüzde 22 azaldı ve yüzde 53’e indi.

Kore Yarımadası'ndaki durum

Kuzey Kore 2017'de nükleer füze testlerine başlamış, ABD ile gerginlik artmıştı. Aynı yılın eylül ayında, Kuzey Kore 6’ncı nükleer testini gerçekleştirmiş, bazılarının “bir savaşın patlak vermesinden korkmasına” yol açmıştı.

[ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, 30 Haziran 2019'da Güney Kore-Kuzey Kore sınırındaki ''silahsızlandırılmış bölgede'' görüştü. Trump, Kuzey Kore topraklarına adım atan ilk ABD Başkanı oldu. Fotoğraf: Getty]

Ancak ABD Başkanı Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un bir araya gelmesiyle Kore Yarımadası'ndaki gerginlik geçen yıl yerini tedbirli bir sakinliğe bıraktı.

Kuzey Kore şimdi nükleer silahları bir kez daha tartışmak istiyor. Nükleer müzakereleri kurtarmak için ABD’ye “zaman daralıyor” uyarısı yapan Kuzey Kore, “Bizden nasıl bir Noel hediyesi alacakları tamamen kendi kararlarına bağlı” mesajı verdi.

Kaynak: Pew Research Center

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.