ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5681
EURO
35,0219
ALTIN
2.427,05
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Balonlarla Savaş

Balonlarla Savaş
15.08.2020 07:34
A+
A-

Filistinli grupların organizasyonu ve Gazze halkının yoğun katılımıyla, ilki 30 Mart 2018’de gerçekleştirilen Büyük Dönüş Yürüyüşleri, bölgedeki çatışma atmosferine, bugüne dek uzanan yeni bir ‘silah’ armağan etti: Yangın balonları.

Askeri tarihte bilinen geçmişi 17’inci yüzyıla dek uzanan bu silahlar, Gazze merkezli grupların faaliyetleriyle daha etkin bir hüviyet kazandı.

İsraile atılan balonlu bomba gozcuhaber

İsraile atılan balonlu bombalar gozcuhaber

Gazze Şeridi, siyasi hamlelerin de yoğun olarak hissedildiği bir askeri çatışma sahası. Bu paralelde Filistinli silahlı grupların söz konusu silahları kullanım şekliyle beraber, bu silahlar bugün bölgede devam etmekte olan askeri hareketliliğin temelini oluşturmuş durumda.

Yangın balonlarının gelişim süreci

İlk olarak 2018 yılının Mart-Nisan ayları döneminde kullanılmaya başlanan yangın balonları, bugüne kıyasla daha iptidai haldeydi.

Gazzeli gruplar daha çok, uçurtmaların ucuna bağlanan yanıcı maddeleri kullanıyor ve rüzgarın yardımıyla, bunları Gazze Şeridi yakınlarındaki yerleşimlere gönderiyordu.

İsrail’e yangın uçurmaları gönderen Gazzeliler

Zaman içerisinde, bu silahın etkinliği sahada kanıtlandıkça, yangın çıkarma amacıyla kullanılan bu silahlar da gelişmeye başladı. Önce uçurtmaların boyutları ve taşıdıkları yanıcı maddeler gelişirken, daha sonra Gazzeli gruplar, bu silahı tamamen yeni bir boyuta taşıdı: Uçan balonlar.

Uçucu gazlarla doldurulan renkli balonlar, büyük poşet ve torbalar, zaman zaman prezervatif gibi ürünler bu silahların yapımında kullanıldı. İsrail üzerine gönderilen balonların ucuna takılan yanıcı maddeler de bu ‘inovasyon’ sürecinden geçecekti. İlk olarak tanıcı bir sıvıyla kaplanan kumaş ve kağıt gibi materyaller tercih edilirken, ilerleyen süreçte bu tercih yerini daha etkin malzemelere bıraktı. Bunlar arasında çeşitli kalibreden havan mermileri, roketatar mühimmatları, molotof kokteylleri, çeşitli el yapımı patlayıcılar ve yanıcı malzemeler bulunuyordu. Kimi zaman balonların ucuna göz yaşartıcı gaz içeren kapsüller de yerleştirildi.

Balonlara iliştirilen roketatar başlıkları

Bugün, Gazzeli grupların uçurtmaların kullanımını büyük oranda terk ettiği, daha çok uçucu gazlarla doldurulan balonları ve patlayıcı maddeleri tercih ettiği göze çarpıyor. Bunun en büyük nedeni ise bu şekilde hazırlanan silahların çok daha uzun mesafeler kat edebilmesi ve daha büyük zararlar verebilmesi. Öyle ki gelinen noktada Gazzeli gruplar, Gazze Şeridi’nde 40 kilometre mesafedeki Birussebi (Beerşeba) gibi yerleşimleri dahi tehdit edebilecek bir noktada bulunuyorlar.

Yangın balonları nelere yol açıyor?

Gazze’den gönderilen yangın balonlarını etkili bir silah haline sokan şey ise, bunların etkilerinin boyutları.

Gazze’de faaliyet gösteren grupların yangın balonlarıyla hedef aldığı birçok nokta bulunuyor. Bunları genel olarak ormanlar ve benzeri araziler, tarım alanları, İsrail yerleşim alanları ve askeri noktalar olarak sıralamak mümkün. Bunlar arasında en büyük zararı görenler ise şüphesiz orman ve benzeri arazilerle tarım alanları. Bilhassa yaz aylarında 40 derece ve üzerine çıkan hava sıcaklıkları da eklendiği zaman, İsrail’in güney kesiminde yangın balonları her gün onlarca yangına sebebiyet verebiliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.