ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Af Örgütü: Myanmar ordusu eylemcileri muharebe taktikleriyle öldürüyor

Af Örgütü: Myanmar ordusu eylemcileri muharebe taktikleriyle öldürüyor
12.03.2021 02:35
A+
A-

Perşembe günü paylaşılan raporda, ordunun darbe karşıtı protestoculara yönelik muharebe taktikleri ve öldürücü güç kullandığı vurgulandı.

28 Şubat-8 Mart döneminde yaşanan şiddet olaylarıyla ilgili 55 video kaydını inceleyen insan hakları kuruluşu, birçok kişinin yargısız infaz sonucu hayatını kaybettiğini bildirdi.

Myanmar ordusunun (Tatmadaw) protestocuları öldürmek için savaş alanlarına uygun silahlar kullandığını ifade eden Af Örgütü, bu tür askeri donanımların, Arakanlı Müslümanlar (Rohingya) da dahil olmak üzere etnik azınlıklara yıllarca zulüm yapmakla suçlanan birimlerin elinde olduğunu aktardı.

"BM Güvenlik Konseyi'ni uyardık ama kimse dinlemedi"

Söz konusu eylemlerin güvenlik güçlerinin bireysel kararları olmadığını ve emrin üst kademelerden geldiğini belirten Af Örgütü Kriz Müdahale Direktörü Joanne Mariner şunları söyledi:

Bu kişiler, zaten insanlığa karşı işlenen suçlara karışmış, askerlerini ve ölümcül yöntemlerini açıkta konuşlandıran ve eylemlerinden pişmanlık duymayan komutanlar.

Çin, Kaçin, Karen, Rakhine, Rohingya, Şan ve Ta'ang dahil birçok etnik azınlık, yıllardır Tatmadaw'ın yol açtığı korkunç şiddete katlanıyor. Diğer insan hakları gruplarıyla birlikte, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni Myanmar'daki durumu Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşımaya ve (Genelkurmay Başkanı) Min Ang Hlaing dahil olmak üzere Tatmadaw'ın üst düzey komutanlarını adalete teslim etmeye çağırdık. Bunun yerine Güvenlik Konseyi hiçbir şey yapmadı ve bugün aynı askeri birimlerin protestoculara ateş açtığını görüyoruz.

Askeri yetkililer, ölümcül saldırılarını derhal durdurmalı, ülke çapında gerilimi yatıştırmalı ve keyfi olarak gözaltına alınanları serbest bırakmalı.

Kuruluş ayrıca, kullanılan silahlar arasında keskin nişancı tüfekleri ve hafif makineli tüfeklerin yanı sıra taarruz tüfekleri ve makineli tabancalar olduğunu bildirdi.

Diğer yandan "işkence ve tutuklamaların bu askeri cuntanın bir taktiği" olduğunu belirten Siyasi Mahkumlara Yardım Derneği'ne (AAPP) göre, darbeden bu yana 60'tan fazla kişinin hayatını kaybettiği, 2 bin 8 kişinin de gözaltına alındığı belirtiliyor.

Independent Türkçe, Reuters, Af Örgütü, Siyasi Mahkumlara Yardım Derneği
Derleyen: Elvide Demirkol
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.