ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3753
EURO
35,0108
ALTIN
2.325,32
BIST
9.107,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Almanya’dan Flaş Avrupa Ordusu

Almanya’dan Flaş Avrupa Ordusu
16.10.2022 13:52
A+
A-

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Avrupa Birliği’nin (AB) kapılarının yeni üyelere açılması için köklü bir reformun kaçınılmaz olduğunu söyledi. Scholz’tan flaş bir ‘Avrupa ordusu’ çağrısı da geldi.

Dünya’nın gözü 24 Şubat’tan beri Ukrayna’dan gelen haberlerde. Putin emri ile başlayan savaş aylardır devam ederken Almanya’dan flaş bir hamle geldi. Almanya Başbakanı Scholz, AB’nin bağımsız güçlü bir askeri güce sahip olmasını da gündeme getirdi.

Scholz, AB üyelerinin hep birlikte ortak silah ve savunma malzemesi almasını, 2025 yılına kadar bir ‘hızlı saldırı birliği’ oluşturulmasını ve Avrupa Silahlı Kuvvetleri için bir AB karargâhı belirlenmesini de önerdi.
‘Biz kendimizden emin bir biçimde birlik içinde Avrupai savunma çabalarımızı ileri taşımalıyız’ diyen Scholz, göç politikasında yaşanan görüş ayrılıklarının da giderilmesini istedi.

AB’DE KÖKLÜ REFORM ÇAĞRISI

Scholz ayrıca Avrupa Birliği’nin (AB) kapılarının yeni üyelere açılması için köklü bir reformun kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Avrupa Sosyal Demokrat Partileri’nin (PES) Berlin’de düzenlenen kongresinde konuşan Alman Başbakan, birliğin aday ülkelere verdiği sözü yerine getirmesi gerektiğini vurgularken, yeni üyelerin alınması için de köklü bir reforma gidilmesinin şart olduğunu söyledi.

Ukrayna ve Moldova’yı AB yolunda destekleyeceklerini belirten Scholz, ‘Gürcistan ve Batı Baklan ülkeleri gibi bu iki ülke de özgür Avrupa’ya aittir. Aday ülkelere yıllar önce verilen sözler artık yerine getirilmelidir. Tabii aday ülkeler de gereken kriterleri yerine getirmeliler’ dedi.
Şu anda 27 üyeli AB’nin nüfusunun 450 milyon olduğunu hatırlatan Scholz, üye sayısının 30, 36’ya çıkmasıyla 500 milyondan fazla özgür ve eşit haklara sahip insanıyla birlik içindeki AB’nin dünyadaki gücünün artacağına dikkati çekti.

Az nüfuslu AB ülkelerinin endişelerinin hiçbir zaman göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Scholz, özellikle dış politika ve vergi politikalarında kararların oy birliği yerine kademeli olarak mutlak çoğunlukla alınması yönündeki önerisini de yineledi.

Scholz, ‘Şu anda olduğu gibi gelecekte de her ülkenin talepleri dikkate alınmalıdır. Aksi bir tutum Avrupai düşünceye ihanet olur. Şayet hedefimiz jeopolitik bir Avrupa ise mutlak çoğunluk kararı egemenlik için bir kayıp değil, kazançtır’ dedi.

Hürriyet

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.