ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5873
EURO
34,7878
ALTIN
2.509,51
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
22°C

BRİTANYA VE “Brexit” ÇIKMAZI

BRİTANYA VE “Brexit” ÇIKMAZI
24.12.2021 17:58
A+
A-

Britanyalılar izin alıp para ödeyerek girecekleri AB’de en fazla 90 gün kalabilecek.

Britanya pasaportu taşıyanlar, 2022 sonundan itibaren Schengen ülkelerini ancak izin alıp üzerine 7 euro ödeyerek ziyaret edebilecek ve bölgede 90 günden fazla kalamayacak.

Britanya’nın 1 Ocak 2021’de tamamlanan Avrupa Birliği’nden (AB) çıkışıyla (Brexit) yurttaşlarına yarattığı sorunlara 2022’de yenileri ekleneceğe benziyor. 18 ile 70 yaşları arasındaki Britanya yurttaşlarının gelecek yılın sonundan itibaren Schengen bölgesi ülkelerini ziyaret etmeden önce 7 euro ödemek ve seyahat izni almak zorunda kalacakları belirtildi. Schengen bölgesindeki 26 ülkede AB yurttaşları sınırda pasaport kontrolünden geçmeden serbestçe seyahat edebiliyor.

ETIAS kapsamına girecek
Londra’da yayımlanan City A.M. gazetesi ve web sitesine konuşan Avrupa Komisyonu’ndan bir yetkili, Schengen bölgesine girmek için vizeye ihtiyaç duymayan ülkelerden ziyaretçilere izin verip onları takip eden Avrupa Seyahat Bilgileri ve Yetkilendirme Sistemi’ne (ETIAS) 2022 sonundan itibaren Britanya’nın da dahil olacağını teyit etti.

2018’de onaylanan ETIAS, vizeden muaf ziyaretçilerin oluşturabileceği güvenlik, düzensiz göç veya yüksek salgın risklerini tespit etmek ve sınırlardaki kontrolleri kolaylaştırmak için yürürlüğe sokuldu. Bu bakımdan ABD’nin Esta ve Kanada eTA sistemlerine benziyor.

Sadece iş ve turizm faaliyetleri için
Ziyaretçilerle ilgili gerekli bilgileri toplayıp takip eden ve güncelleyen ETIAS, AB’de olmayıp vizeden muaf olan ülke vatandaşlarının iş veya seyahat maksatlarıyla 90 güne kadar Schengen ülkelerinde kalmasına izin veriyor. 90 gün boyunca çalışmasına veya eğitim almasına izin verilmeyen ziyaretçiler sadece iş ve turizm faaliyetlerine katılabiliyor.

Yani Britanya pasaportuna sahip yurttaşlar da giriş onayı aldıktan sonra Avrupa’da en fazla 90 gün kalabilecek.

İzin süreci uzayabilir
Avrupa Komisyonu’nun web sitesine göre giriş başvurularının çoğu dakikalar içinde onaylanırken, bir yolcu için daha fazla kontrol yapılması gerekiyorsa, yeşil ışığın yakılması 30 gün alabilir.

Schengen bölgesi Fransa, İspanya, İtalya, Almanya gibi Britanyalıların en çok gittiği AB ülkelerini içeriyor. Schengen’in parçası olmayan AB ülkeleri arasında Bulgaristan, Hırvatistan, Güney Kıbrıs, İrlanda ve Romanya yer alıyor Schengen bölgesinin bir parçası olan AB üyesi olmayan ülkeler arasında İzlanda, Norveç, İsviçre ve Liechtenstein bulunuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.