ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3363
EURO
35,1725
ALTIN
2.241,49
BIST
8.729,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
9°C
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
11°C
Perşembe Az Bulutlu
11°C
Cuma Az Bulutlu
12°C
Cumartesi Az Bulutlu
13°C

DOĞALGAZ ve ELEKTRİK FATURASININ YARISINI DEVLET ÖDÜYOR

DOĞALGAZ ve ELEKTRİK FATURASININ YARISINI DEVLET ÖDÜYOR
01.01.2022 14:02
A+
A-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, katıldığı bir TV programında; Doğal gaz ve elektrikte devlet neredeyse faturanın yarısını karşılıyor. Bu uygulamaların devam edeceğini söyledi.”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, katıldığı bir TV programında elektrik ve doğalgaz fiyatlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Dünyada bir enerji krizi yaşandığını, doğalgaz fiyatlarının geçen yılın 5 katına çıktığını aktaran Bakan Dönmez, “Kömürde de ilginç bir dalgalanma yaşanıyor. Geçtiğimiz yıllarda tonu 50 dolar iken, bugün 250 dolarlara çıktı” dedi.

Avrupa, Çin, Asya’nın kömür ve doğalgaz kontratlarını yenilemeye çalıştığına dikkat çeken Dönmez, “Uzun dönemli kontratlardan dolayı daha güvencede olduğumuzu söyleyebilirim. Ama talep artışının yani spot piyasalardan temin edilen gazın fiyatlarının bize bir etkisi var” diye konuştu. Arz güvenliğinin fiyattan çok daha kritik önemde olduğunun altını çizen Dönmez, fiyat hareketiyle ilgili şu bilgileri verdi: “Yılbaşından bu zamana Türkiye’de nihai tüketicilerdeki doğal gazda toplamda yüzde 18 gibi bir artışı yaşandı. Elektrikte toplamda yüzde 21 civarında bir fiyat artışı var. Ancak ülkemizde maliyetlerin hepsini hane halkına, küçük tüketiciye ve esnafa yansıtmıyoruz. Doğal gaz ve elektrikte devlet neredeyse faturanın yarısını karşılıyor. Bu uygulamalar devam edecek.”

AKARYAKITTA 52 MİLYAR TL
Akaryakıtta 2 yıl önce eşel mobil sistemine geçildiğini hatırlatan Dönmez, “Akaryakıttaki fiyat artışlarının doğrudan pompaya yansımaması için bir mekanizma geliştirildi. Akaryakıtta da devlet vergi gelirlerinden fedakarlık yaptı. Sadece bu yıl bu fedakarlığın karşılığını 52 milyar lira oldu. Konutlara yani hane halkına ve küçük tüketiciye bu artan maliyetleri tam yansıtmıyoruz” dedi.

3.1 MİLYAR TL’LİK ELEKTRİK YARDIMI SAĞLANDI
AİLE ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı üzerinden de elektrik faturalarına destek verdiklerini anlatan Bakan Dönmez, “2 yıl önce hayata geçirdiğimiz uygulamayla, dar gelirli yaklaşık 2 milyon hanenin 150 kilovat saatlik kısmını Aile Yardımlaşma Vakfı üzerinden karşılıyoruz. Bugüne kadar vatandaşlarımıza yaptığımız elektrik yardımı 3.1 milyar lira oldu. Yaklaşık 1 milyon haneye de her yıl kendi kömürlerimizden ısınma ihtiyaçları için ücretsiz destek sağlıyoruz” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.