ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

HAMAS İSRAİL’İ KALBİNDEN VURDU

HAMAS İSRAİL’İ KALBİNDEN VURDU
07.10.2023 16:36
A+
A-

Hamas’ın askeri kanadı İsrail’e karşı Aksa Tufanı operasyonu başlattıkları duyurarak gece boyunca 5 bin roket fırlattıklarını açıkladı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise gece boyunca devam eden roket saldırısı sonrasında bu sabah ‘savaş durumu alarmı’ ilan etti. ‘İsrail, 2027’ye kadar yıkılacak’ Filistin halkına zulmeden, insan haklarını hiçe sayan işgalci İsrail son dönemde iyice kapana kısıldı. Hamas’ın kurucularından efsane isim Şeyh Ahmed Yasin ise 1999 yılında verdiği röportajda İsrail’in 2027’de yıkılacağını söylemişti.

İsrail’de büyük şok! Hamas şehire sızdı, savaş durumu ilan ettiler
Hamas’ın askeri kanadı İsrail’e karşı Aksa Tufanı operasyonu başlattıkları duyurarak gece boyunca 5 bin roket fırlattıklarını açıkladı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise gece boyunca devam eden roket saldırısı sonrasında bu sabah ‘savaş durumu alarmı’ ilan etti.

Hamas’ın silahlı kanadı Izzeddin Kassam İsrail’e karşı “Aksa Tufanı” isimli bir operasyonun başladığını duyurdu. Gazze’den atılan onlarca rokette şimdiye kadar 40 kişi öldü, 700’den fazla kişi yaralandı. Sayısız bina ve araç ise alevler içinde kaldı.

Söz konusu açıklamada yaralılardan ikisinin durumunun ciddi, altısının orta diğer 7 kişinin ise hafif şekilde yaralandığı bilgisine yer verildi. İsrail’deki Kanal12 televizyonunun haberine göre, Gazze’den 4 ayrı silahlı grup çevredeki yerleşim yerlerine girmeyi başardı. Filistinli grupların, Gazze Şeridi açıklarında İsrail Deniz Kuvvetleri’ne ait bir tekneye ateş açtığı aktarıldı.

İSRAİL SAVAŞ DURUMU İLAN ETTİ
Saldırılar sonrasında açıklamalarda bulunan İsrail ordusu konuyla ilgili ‘Savaş durumu alarmı ilan ediyoruz. Son 1 saat içerisinde Gazze’den İsrail’e çok büyük ölçekte roket saldırıları başladı ve teröristler birkaç farklı noktadan İsrail’e sızdı. Sınıra yakın bölgelerdeki halkımıza korunaklı bölgelere yakın durmaları talimatı veriyoruz’ değerlendirmesinde bulundu.

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Komutanı Muhammed ed-Dayf ise İsrail sınırlarına 5 bin roket attıklarını kaydetti. Filistin halkının bir devrim yapmak üzere olduğunu öne süren Dayf, ‘Elinde silahı olan herkesi’ desteğe çağırdı.

HALK ŞAŞKIN
İsrail’in önde gelen gazetelerinden Haaretz’in muhabiri, Al Jazeera’ye ‘Buradaki insanlar için büyük bir sürpriz oldu, çoğu israilli endişeli ve şaşkın’ ifadelerini kullandı. Al Jazeera’nin canlı bloğunda yer alan ayrı bir gelişmede ise Batı Şeria’daki Hamas’ın başkan yardımcısı Salih el Aruri’nin açıklamalarına yer verildi. Aruri, ‘Hepimiz bu savaşta mücadele etmeliyiz, özellikle de Batı Şeria’daki direniş savaşçıları’ dedi.

HAMAS SINIRDAN SIZDI
İsrail Kamu Yayın Kuruluşunun (KAN) haberine göre ülkenin güneyinden bölgeye sızan silahlı grup, Sderot kentinde bir polis merkezini kontrol altına aldı. İsrail ordusunun silahlı gruplarla çatışmaya girdiği ve bazı askerlerin yaralandığı bildirildi. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze Şeridi etrafında 80 kilometrelik bir alanı askeri bölge ilan etti. İsrail’deki Kanal12 televizyonu ise Gazze’den 4 ayrı Filistinli grubun sınırdan içeri girdiğini aktardı.

‘ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ’
İsrail Devlet Başkanı Yitzak Herzog saldırılarla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ‘Orduya ve kurtarma hizmetlerine destek olmak istiyorum. Saldırı altındaki tüm İsrail sakinlerine cesaretimi ve gücümü gönderiyorum, bize zarar vermek isteyenlerin üstesinden geleceğiz’ ifadelerini kullandı. Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniya ise yaşananlarla ilgili kısa bir süre içerisinde konuşma yapacağını duyurdu.

‘HAMAS CİDDİ BİR HATA YAPTI’
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hamas’ın İsrail’e karşı savaş başlatarak “ciddi bir hata” yaptığını söyledi. İsrail’in bu savaşı kazanacağını belirten Gallant, Hamas’ın sızdığı bütün bölgelerde İsrail askerlerinin duruma müdahale ettiğini kaydetti.

ABD’DEN AÇIKLAMA GELDİ
İsrail’deki ABD Büyükelçiliği, roket saldırıları ve Hamas’ın ülkenin güneyinden sızmasını yakından takip ettiklerini bildirdi. Büyükelçilikten yapılan açıklamada, ‘Havan ve roket atışlarının uyarı verilmeden atılmasından dolayı ABD vatandaşlarına dikkatli olmaları ve güvenlik önlemlerini artırmak için uygun adımları atmalarını hatırlatıyoruz’ denildi.

‘DEMİR KILIÇ OPERASYONU’ BAŞLADI
AFP’nin ‘Son dakika’ koduyla geçtiği gelişmede İsrail ordusunun Gazze’ye yönelik hava harekatına başladığı ve çeşitli bölgeleri bombaladığı bildirildi. İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada ise Hamas’a karşı ‘Demir Kılıç Operasyonu’nun başladığı açıklandı. Al Jazeera’ye konuşan bir Gazzeli ‘Bizi neyin beklediğini bilmiyorum, gidecek sığınağımız yok her yer saldırıya açık’ dedi ve ekledi: ‘Çocuklu aileler için durum daha zor, çocuklar panikliyor ve çığlık atıyor. Uğraşacak çok şeyimiz var’

2000’DEN FAZLA FÜZE ATEŞLENDİ
İsrail ordusunun sözcüsü Daniel Hagari, ‘Demir Kılıç Operasyonu’ kapsamında Gazze’nin 2000’den fazla füzeyle vurulduğunu kaydetti. Söz konusu saldırıların biri bölgede bulunan bir hastaneye yapıldı ve bir kişi hayatını kaybetti.

‘SAVAŞTAYIZ VE KAZANACAĞIZ’
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, ülkesinin Cumartesi itibariyle bir savaşa girdiğini ve bu savaşı kazanacağını söyledi. Sabah saatlerinden beri devam eden çatışmalar hakkında bir video yayınlayan Netanyahu ‘Düşmanımız hiç bilmediği bir bedel ödeyecek’ ifadelerini kullandı.

‘Ölüm evinden’ 115 ceset çıktı! Çürümüş hayvan sanıp ihbar ettiler
‘ONLAR REHİN DEĞİL SAVAŞ ESİRİ’
Hamas’ın sözcüsü Halid Kadomi Al Jazeera’ya yaptığı açıklamada yaşananlarla ilgili ‘İşgalcilere karşı bir savaş’ değerlendirmesinde bulundu. Kadomi, operasyonun sadece İsrail’e değil, aynı zamanda uluslararası topluma da Filistinlilerin son yıllarda karşılaştıkları tüm zulümlere karşı yalnızca kendilerini savunduklarının bir işareti olduğunu söyledi. Hamas’ın İsrail askerlerini ve sivillerini rehin alıp almadığı yönündeki soruya Kadomi, ‘Onlar rehin değil. Onlar savaş esirleri’ dedi.

ABBAS: TOPRAKLARIMIZI SAVUNMA HAKKIMIZ VAR
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas halkının işgalcilere karşı ( İsrail’i kastediyor) topraklarını savunma hakkı olduğunu söyledi. Yerel basında çıkan haberlere göre Abbas ayrıca, güvenlik güçleriyle bir toplantı düzenledi ve Filistinlilere yönelik gerekli korumaların sağlanmasını istedi.

AB KOMİSYONU BAŞKANI LEYEN’DEN KINAMA
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Hamas saldırılarını kınadı Leyen açıklamasında ‘Hamas teröristlerinin İsrail’e yönelik gerçekleştirdiği saldırıyı kesin surette kınıyorum. Bu, terörizmin bir en aşağılık örneğidir’ dedi.

ORDU SEFERBERLİK İLAN ETTİ
İsrail ordusu resmi X (önceki adıyla Twitter) hesabı üzerinden ‘Demir Kılıçlar Operasyonu’nun ilk görüntülerini paylaştı. İsrail söz konusu paylaşıma ayrıca orduda seferberlik ilan edildiğini ve yedek güçlerin ülkenin güneyindeki sivilleri korumak için harekete geçtiğini yazdı.

‘İSRAİL KONTROLÜ ELE GEÇİREMEDİ’
Haaretz gazetesinin haberine göre İsrail ordusu, Hamas’ın güneyden sızdığı bölgelerde hala kontrolü sağlayamadı. Gazete sivil halkın güvenlik güçleri veya sağlık personeli olmadan hala güvensiz bir durumda sığınaklarda kaldıklarını belirtti.

NETANYAHU’DAN ÇAĞRI
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, ordunun ilk hedefinin ‘bölgeye sızan düşman güçlerinden temizlenmesi ve saldırıya uğrayan yerleşim yerlerinde güvenlik ve huzurun sağlanması’ olduğunu söyledi. Kabine toplantısı öncesi yaptığı açıklamalarda Netanyahu, ikinci hedeflerinin ise ‘Düşmana büyük bir bedel ödetmek’ olduğunu kaydetti.

MOSSAD’A SORUŞTURMA AÇILDI
İsrail hükümet yetkilileri, İsrail istihbaratının Hamas’ın bu büyük çaptaki ve iyi koordine edilmiş saldırılarını nasıl göremediği konusunda kapsamlı bir soruşturma başlattığını söyledi. Bir yetkili, “Yıllarca sürecek” dedi.

160 FİLİSTİNLİ HAYATINI KAYBETTİ
Filistinli yetkililer, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırısında 161 kişinin öldüğünü, yüzlerce kişinin de yaralandığını söyledi. İsrail, Filistinli militanların saldırıları sonrasında misilleme niteliğinde Gazze Şeridi’ni hedef alacağını açıklamıştı.

PENTAGON’DAN İSRAİL’E DESTEK
Pentagon’dan yapılan açıklamada ABD’nin İsrail’in ‘kendisini savunmak için ihtiyaç duyduğu şeye sahip olmasını’ sağlayacağı bildirildi. Pentagon Şefi Lloyd Austin yaptığı konuşmada ‘Önümüzdeki günlerde Savunma Bakanlığı, İsrail’in kendisini savunmak ve sivilleri terörizmden korumak için ihtiyaç duyduğu şeylere sahip olmasını sağlamak için çalışacak’ ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.