ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5692
EURO
34,8277
ALTIN
2.495,27
BIST
9.625,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Irak ve Lübnan’daki hükümet karşıtı gösteriler, neden İran’ı rahatsız ediyor?

Irak ve Lübnan’daki hükümet karşıtı gösteriler, neden İran’ı rahatsız ediyor?
03.11.2019 16:46
A+
A-

Irak ve Lübnan'da haftalardır süren eylemlerde halk, yolsuzluğun son bulmasını ve hükümetlerinin istifa etmesini istiyor. Orta Doğu uzmanlarına göre ise bu durum İran'a rahatsızlık veriyor.

Londra merkezli düşünce kuruluşu Chatham House'da araştırmacı Neil Quilliam, Tahran'ın bu ülkelerdeki etkisini artırmak için yıllar boyunca merkezi yönetimlere destek verdiğini, hükümet karşıtı protestoların bu ilişkiyi tehlikeye attığını öne sürüyor.

Quilliam, "Bu eylemler, İran'ın Lübnan ve Irak'taki çıkarlarını tehdit ediyor çünkü milli karaktere sahip olan bu gösterilerin hedefinde mevcut siyasi düzen var. Bu düzen, İran destekli gruplar tarafından ayakta duruyordu." ifadelerini kullanıyor.

İRAN, PROTESTOLARDAN
BATI'YI SORUMLU TUTUYOR

Uzmanlar Beyrut ve Bağdat hükümetlerinin güç kaybetmesinin İran'ın bölgedeki etkisinin azalması anlamına geldiğini belirtiyor.

Irak'ta 2003 yılında Saddam Hüseyin'in indirilmesinin ardından yerine geçen Şii hükümet, bugünlerde Irak halkı tarafından yolsuzlukla suçlanıyor. Lübnan'da ise aynı durum hükümet ve içindeki Hizbullah müttefiki gruplar için geçerli.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.