ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3640
EURO
34,9634
ALTIN
2.324,41
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Rusya’nın, Afrika ve Arap ülkelerinde nüfuz alanı genişliyor!

Rusya’nın, Afrika ve Arap ülkelerinde nüfuz alanı genişliyor!
08.11.2019 14:59
A+
A-

"Rusya, tarihsel olarak Afrika'da sömürge devleti olmamıştır; ancak bugün Orta Doğu'da da benzer bir etkiye sahip olmak istiyor" diyen gazete, Rusya'nın askeri ve diplomatik varlığının genişlemesinin yaptırım altındaki bir ülke için tehlikeli olduğunu dikkat çekti.

Rusya'nın genişleme politikasına tepki gösteren The Times, “Batı ülkelerinin Kremlin'in küresel olarak genişlemesine izin vermesi daha da tehlikeli” yorumunda bulundu.

İngiliz gazetesi, Putin'in geçen ay Karadeniz'deki Soçi beldesinde, 50 Afrika liderinin katıldığı bir Rus-Afrika zirvesine ev sahipliği yaptığını belirterek, “ Orada savaş, Rusya'nın çıkarlarına hizmet edecek bir yönde" dedi.

ABD'nin Suriye'den çekilmesinin ardından Putin liderliğindeki Rusya'nın boşluğu doldurmaya yönelmesine dikkat çeken gazete; Rusya'nın beş yıl önce uluslararası düzeyde yalıtılmış bir ülke olduğunu, ancak bugün ise bu durumun tersine döndüğünü, Rusya'nın şimdi bölgede sözü geçen en etkili ülke olduğunu ileri sürdü.

Gazete, ABD eski Başkanı Barack Obama'nın, Rusya'yı bölgesel bir güç olarak nitelendirdiğini hatırlatarak, "Rus kuvvetleri, uluslararası yasalara aykırı olarak Kırım'ı işgal edip ilhak ettiğinde, Batılı ülkeler Kremlin'e ekonomik yaptırımlar ve diplomatik izolasyon dışında hiçbir eylemde bulamadılar" suçlamasında bulundu.

"Rusya o zamandan bu yana etkisini genişletti, Afrika ve Orta Doğu'daki ülkeleri cezbetti ve kendi tarafına çekti” diyen The Times, "Rusya'nın stratejik çıkarlarına hizmet etmek için Libya'ya askeri bir sınır çizmeye çalıştığını ve uluslararası zeminde tanınan hükümete karşı savaşan Halife Hafter güçlerini desteklediğini söyledi.

Libya'da Rus müdahalesinin her zaman gizlendiğini; ancak Rusya'nın müttefiklerine ileri derecede ağır silahlar ve savaşan güçlere destek sağlaması Putin'in gerçek yüzünü ortaya çıkardığını yazan gazete; Kremlin'in Şam'daki rejimi desteklerken, Libya'da da hükümete karşıtı isyancıları desteklediğini söyledi.

“Moskova'nın Afrika'daki hedefleri stratejik ve ekonomik” diyen gazete, Putin yönetiminin Libya'nın petrol tarlaları ve Cezayir'deki enerji piyasası gibi doğal kaynaklar ve nükleer enerji alanında Mısır ve Fas'la işbirliğini geliştirmeye çalıştığını yazdı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.