Filistin Barolar Birliği Başkan Vekili Safi Mahmud ed-Dahduh da, “TİKA’nın her zaman Filistin halkının yanında olduğunu ve ihtiyaç duyulan birçok alanda projeler gerçekleştirdiğini” vurguladı.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Gazze Şeridi’ndeki Barolar Birliği merkezine güneş enerjisi panelleri kurdu.
TİKA tarafından İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’nde hayata geçirilen proje kapsamında, Filistin Barolar Birliği’nin Gazze’deki merkezine güneş enerjisi sistemi kuruldu.
Yıllardır abluka altında bulunan Gazze’de devam eden sosyoekonomik sıkıntıların yanı sıra günün yarısından fazla yaşanan elektrik kesintileri de hayatı olumsuz etkiliyor.
‘Elektrik tasarrufu sağlandı’
Yaklaşık 2500 üyesi bulunan ve her yıl yüzlerce genç avukata mesleki eğitimlerin verildiği Gazze’deki Barolar Birliği de yaşanan elektrik kesintilerinden olumsuz etkileniyor.
TİKA Filistin Koordinatörü Orhan Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazze’de yılın ortalama 330 gününün güneşli geçtiğine işaret ederek, projeye ilişkin şunları söyledi:
“Gazze’de bulunan Barolar Birliği hizmet binasına kurulan güneş enerjisi sistemi ile hem Birliğin elektrik kesintilerinden olumsuz etkilenmemesi hem de birlik için ciddi bir maddi külfet olan elektrik giderinden tasarruf edilmesi sağlandı.”
TİKA’ya teşekkür mesajı
Filistin Barolar Birliği Başkan Vekili Safi Mahmud ed-Dahduh da, “TİKA’nın her zaman Filistin halkının yanında olduğunu ve ihtiyaç duyulan birçok alanda projeler gerçekleştirdiğini” vurguladı.
Dahduh, Gazze’de yaşanan günlük ortalama 16 saatlik elektrik kesintilerine çözüm olan proje için Türkiye’ye, Türk halkına ve TİKA’ya şükranlarını sundu.
İsrail, yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi’ni 2006’dan bu yana kara, deniz ve havadan abluka altında tutuyor.
TİKA, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olan kurum yurt dışı ofisleri aracılığıyla Türkiye’nin dış yardımlarını organize eder. Restorasyon, sağlık, eğitim, tarım ve hayvancılık, idari ve sivil altyapıların geliştirilmesi gibi birçok alanda faaliyet göstermektedir.
1991’de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) dağıldıktan sonra birçok Türk devleti bağımsızlığını kazanmış, Türkiye Cumhuriyeti’nin bu devletlere sosyal, ekonomik ve kültürel alanda sağlayacağı destekleri uygulayacak ve koordine edecek bir organizasyona ihtiyaç duyulmuştur. Bu ihtiyaç doğrultusunda, TİKA 1992 yılında Dışişleri Bakanlığı’na bağlı olarak kuruldu. 28 Mayıs 1999 ‘da Başbakanlık’a bağlandı.[
TİKA yaklaşık 150 merkezde görev yapıyor
TİKA, Orta Asya, Balkanlar, Afrika, Doğu Asya, Latin Amerika ülkeleri başta olmak üzere, yaklaşık 150 ülkede görev yapan, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin tek Teknik Yardım Kuruluşudur. TİKA Merkez Teşkilatına ilave olarak, 59 ülkede bulunan 61 Program Koordinasyon Ofisi ile çok geniş bir coğrafyada ve bütün sektörlerde çalışmalarını sürdürmektedir.
TİKA, ortak tarihi mirasın korunması amacıyla başta Balkanlar, Orta Asya olmak üzere birçok Osmanlı eserininin restorasyonunu gerçekleştirmiştir. Son zamanlarda en çok dikkat çeken projelerin başında ise Kanuni Sultan Süleyman’ın kayıp mezarının bulunması geliyor.Diğer taraftan sağlık alanında Somali, Filistin, Sudan gibi ülkelerde inşa ettikleri hastaneler en önemli projelerin başında geliyor. Bunun dışında birçok ülkede okul, sağlık ocağı, idari binaların inşası ve tadilatı gibi fiziksel altyapıların güçlendirmesi için birçok projeyi hayata geçiren TİKA, değişim programları ile birçok alanda uzman eğitimleri gerçekleştirmektedir. Tarım ve hayvancılık alanında ekipman desteği, başta Afrika olmak üzere birçok bölgede su kuyularının açılması alanlara doğru faaliyetler çeşitlilik göstermektedir.