ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2595
EURO
34,8356
ALTIN
2.433,60
BIST
10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

IRAK, LGBT’yi TAMAMEN YASAKLADI

IRAK, LGBT’yi TAMAMEN YASAKLADI
28.04.2024 00:21
A+
A-

Irak Parlamentosu, “fuhuşla mücadele” yasasında değişiklik öngören tasarıyı oy çokluğuyla kabul etti. Bu yasayla birlikte ülkede LGBT+ bireyleri 15 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya bırakılacak.

Irak’ta 1988 tarihli “Fuhuşla Mücadele Yasası”nda değişiklik yapılmasını öngören yasa taslağı Bağımsız Milletvekili Raad el-Maliki tarafından Irak Parlamentosu’na sunuldu.

Yasadaki maddelere “eşcinsellik” veya ” feminenlik” tabirlerinin eklenmesini ve cinsel istismara yönelik cezalar verilmesini istedi. Tasarıda eşcinsel ilişkiler için ömür boyu hapis veya ölüm önerildi. Teklif, parlamentoda cezalarda değişiklik yapılarak onaylandı. İlk değişiklikle yasanın isminin “Fuhuş ve Eşcinsellikle Mücadele Kanunu” olarak değiştirileceği belirtildi.

10 ila 15 yıl hapis cezası verilecek!

Yasalaşan teklifin içeriğine göre, rızaya dayalı eşcinsel ilişkiye giren herkes 10 yıldan az ve 15 yıldan fazla olmamak üzere hapis cezasına çarptırılacak. Eşcinselliği “herhangi bir şekilde” teşvik edenlere de yedi yıldan az olmamak üzere hapis ve 10 ila 15 milyon dinar arasında para cezası verilecek.

Irak’ta fuhuşu veya eşcinselliği teşvik eden örgüt ve kuruluşların faaliyetleri de yasaklanmasına karar verildi. Feminenliği teşvik etmek veya uygulamakla suçlanan herkese bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasının yanı sıra beş ila 10 milyon dinar para cezası verilecek.

Cinsiyet değiştirme ameliyatı geçiren herkes ve ameliyatı yapan doktor veya cerrah, bir ila üç yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak. Tasarı, mahkeme kararının ardından “bireyin cinsiyetini doğrulamak için doğuştan varolan kusurlarını tedavi etmeye” yönelik tıbbi müdahale vakalarını kapsamıyor.

Milletvekili Murteza El-Saadi, oturumun ardından düzenlediği basın toplantısında, “Bu oylamayla eşcinselliğin geri dönüşü olmayan aşamasına son verdik. Bunu savunanların ve yayılmasına destek verenlerin ağzını kapattık. Böylece değerlerimizi ve toplumumuzun oluşturduğu ilkelerimizi koruduk” şeklinde kararı savundu.   İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) geçen Ağustos ayında, tasarının “temel insan haklarını” ihlal edeceğini söyleyerek Irak hükümetine önerilen metni geri çekmesi çağrısında bulunmuştu.

“Irak hükümeti LGBT karşıtı ‘ahlak’ temelli mevzuatı teşvik etti”

Yasanın onaylanmasına tepki gösteren İnsan Hakları İzleme Örgütü’nde (HRW) LGBT+ bireylerin hakları konusunda uzman araştırmacı Rasha Younes, “Irak hükümeti, LGBT bireylere yönelik şiddeti destekleyen ayrımcı uygulamalarla mücadelede başarısız oldu. Bunun yerine, halihazırda marjinalleştirilmiş cinsel ve toplumsal cinsiyet azınlıklarına karşı şiddeti ve ayrımcılığı körükleyen LGBT karşıtı ahlak temelli mevzuatı teşvik etti” dedi.

Irak Medya ve İletişim Komisyonu, geçtiğimiz yıl ülkedeki tüm medya ve sosyal medya platformlarına “homoseksüel” veya “homoseksüellik” terimlerini kullanmaktan kaçınmaları ve bunun yerine “cinsel sapkınlık” terimini kullanmaları talimatını veren bir yönerge yayınlamıştı.

Irak parlamentosunda kabul edilen yasaların çoğu Kürdistan Bölgesi’nde yürürlüğe girmiyor. Irak’ta yasalaşan tasarıların Kürdistan parlamentosunda da onaylanması gerekiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.