ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3411
EURO
35,0201
ALTIN
2.321,80
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Afgan Ordusunda Pedofili Skandalı

Afgan Ordusunda Pedofili Skandalı
28.08.2020 21:23
A+
A-

Afganistan’ın Logar eyaletinde bir pedofil örgütü ortaya çıkarıldı. Eyalette altı farklı okuldan en az 546 çocuğun cinsel istismara uğradığı, istismara uğrayan çocukların bazılarının ise öldürüldüğü iddia ediliyor. Örgüt içerisinde öğretmenlerin, müdürlerin ve resmi kademelerde görev alan pek çok kişinin bulunduğu öne sürülüyor. Çocuklara ait istismar videolarını sosyal medyada yayımlayan örgüt, pek çok çocuğu da videolarını yayımlamakla tehdit ederek bu çocukları yasadışı işler yapmaya zorluyor.

Afganistan'ın Yeniden İnşası Genel Müfettişliği (SIGAR) tarafından yayınlanan 3 aylık raporda, ülkedeki cinsel istismar gerçeğine değinildi.

Nisan-Mayıs-Haziran ayları dönemini ele alan raporda, Kabil hükümetine bağlı ordu güçlerinin ülkenin tamamında çocuklara cinsel istismarda bulunduğu ifade edildi.

Çocukların "baça bazi" adı altında sistematik cinsel istismara maruz kaldığı ifade edilen raporun ilgili kısmında şu ifadeler yer aldı:

"Dışişleri Bakanlığı'na göre Afgan hükümetinin, hükümet merkezlerinde bir cinsel kölelik politikası veya düzeni ile (baça bazi) çocuk askerleri silah altına alma ve kullanma durumu bulunuyor. Dışişleri Bakanlığı hiçbir polisin baça bazi nedeniyle soruşturulmadığını, hiçbir asker veya polisin de çocuk askerlerin silah altına alınması ve kullanılmasına dair soruşturulmadığını ifade etti. Bu yerel yetkililerin, birçok polisin ve merkezden uzak yerlerdeki kontrol noktalarının komutanlarının, erkek çocukları baça bazi için kullandığını bilmesine rağmen devam etmekte. Afgan güvenlik kurumları, rapor dönemindeki birçok olaya rağmen, güvenlik güçlerinin çocuk askerleri silah altına aldığını veya kullandığını reddetti. Dışişleri'ne göre Afgan güvenlik güçleri her ilde erkek çocukları baça bazi için kullanmakta."

Asya İnsan Hakları İzleme Örgütü Müdürü Patricia Gossman da “Çocuk tecavüzünde cezasızlık var, çünkü failler çoğu zaman ordu, emniyet veya diğer resmi kurumlarda güçlü adamlar. Her ne kadar suçlu olsalar da yasa çoğu zaman uygulamada yetersiz kalıyor” diye konuşuyor.

Guardian’dan Stefanie Glinski’nin haberine göre, failleri bilinmese de Logar’da geçen hafta 13 ve 15 yaşlarında iki erkek çocuk öldürüldü. Beş ailenin de videolarını sosyal medyada gördükten sonra oğullarını öldürdüğü öne sürülüyor.

16 yıldır bölgede çalışmakta olan sivil toplum kuruluşu Logar Gençlik, bir sosyal medya sitesinde 100’den fazla çocuk istismarı videosu keşfetti ve sosyal medyanın kötüye kullanımını gözler önüne serdi.

Kuruluş, bulduğu videoların ardından bölgedeki diğer liseleri araştırmaya devam ediyor ve çok daha fazla çocuğun istismara uğradığı görüşünde.

Kurumun Sosyal Hizmet Uzmanı Muhammed Mussa’ya göre öğretmenler, müdürler ve yerel yetkililer de sosyal medyayı kötüye kullananlar arasında:

“Konuştuğumuz çocukların yaşları 14-20 yaş arasında değişiyor. Çocuklar, yaşadıkları istismar olaylarının nispeten güvenli denilebilecek yerlerde meydana geldiğini anlatıyor. Bu da bize, elimizdeki rakamların önemli ölçüde var olanın üzerine çıkabileceğini düşündürtüyor.”

“Ailem ses kaydını dinleyene kadar bana inanmadı”

Logar eyaletinden 17 yaşında olan bir öğrenci olan Tamim, müdürünün taleplerini telefonunda kaydettiğini söylüyor.

Tamim, “Beni sevdiğini ve benimle seks yapmak istediğini söyledi” diyor ve ailesinin ses kaydını dinleyene kadar ona inanmadığını belirtiyor.

Öğrenciler, okul müdürünün, kütüphaneyi erkek öğrencileri taciz ettiği özel bir oda olarak kullandığını belirtiyor, hafta içi derslerden sonra ve hafta sonu bu odada müdürün öğrencileri istismar ettiğini söylüyor.

Okul müdürü, okuldaki görevinden alınmış fakat kendisi şu anda Milli Eğitim Bakanlığı’nda başka bir pozisyonda görev yapmaya devam ediyor.

Milli Eğitim Bakanlığı Sözcüsü Nooria Nazhat ise konuya dair şunları söyledi:

“Personelimiz hakkında şikayetler varsa, adli makamlar soruşturmayı yapmaktan sorumludur. Bir öğretmen uygunsuz davranırsa, öğretmen yasaya göre cezalandırılır. Suçu tespit etmek ve araştırmak Milli Eğitim Bakanlığı’nın görevi değildir. 220 bin öğretmenimiz var, tüm yaşamlarını kontrol edemiyoruz.”

“Genellikle fakir ailelerin çocuklarını seçiyorlardı, onlar savunmasızdı”

Farklı bir liseye devam eden 18 yaşındaki başka bir öğrenci olan Daud’un okulunda da bugüne kadar 66 istismar vakası tespit edildi. Daud, öğretmenlerinden birinin kendisine derslerinde başarısız olduğunu fakat cinsel olarak kendisine hizmet etmesi halinde ona not vereceğini söylediğini anlatıyor.

Daud, “Öğretmenim, ‘Ders çalışmanıza gerek yok, sizi yine de geçireceğim’ dedi. Genellikle fakir ailelerin öğrencileri göze çarpıyordu, onları seçiyorlardı çünkü onlar savunmasızlardı” diyor.

Sosyal Hizmetler Uzmanı Mussa’ya göre, bazı öğretmenler polise bildirildi ancak kısa bir süre sonra serbest bırakıldılar ve suçlanmadılar.

Mussa, istismarcıların öğretmenler, yaşça büyük öğrenciler, idari personel ve hatta aile üyeleri olduğunu söylüyor. Kendisi ve ekibinin bu istismar olaylarını ortaya çıkardığından ve açığa vurduğundan beri ölüm tehdidi aldığını anlatıyor ve taciz edilen çocukların büyük bölümünün de tehdit edildiğini sözlerine ekliyor:

“İstismara uğrayan çocuklara şantaj yapılıyor. Çoğu, tecavüz videolarının yayımlanmaması karşılığında uyuşturucu satmak veya yasadışı faaliyetlerde bulunmak zorunda kalıyor.”

“Çocuk tecavüzünde cezasızlık var, çünkü failler çoğu zaman ordu, polis veya diğer resmi kurumlarda güçlü adamlar”

Cinsel şiddet mağduru erkeklerle çalışan bir örgüt olan All Survivors Projesi’nin yöneticisi Charu Hogg ise cinsel tacizin kitlesel olarak bildirilmediği Afganistan’da “Cezasızlık, toksik cinsiyet normları ve mağdurların fakirliği bu suçların susturulmasında büyük rol oynuyor. Bu çocuklar toplumun en marjinalleşmiş kesimlerinden geliyor, sesleri yok ve onlar adına çok az kişi konuşuyor ”diyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.